Stoltenberg best i fistel

KOMMENTAR: Erna Solberg kom på defensiven, men der var hun til gjengjeld god.

VINNEREN? Jens Stoltenberg gjør det skarpt når han blir virkelig engasjert, ifølge vår kommentator. Foto: Scanpix

  • Frank Rossavik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

Det er ikke lett å vurdere moderne TV-debatter. Politikerne er så drillet i detaljer og grundig opplærte i TV-opptreden at ingen faller direkte gjennom. En konsekvens av dette, er at det krever mer å vinne ordskifter enn før. Politikerne må føre mer avanserte resonnementer, trekke inn flere tall og fakta.

Dermed hekter de også av et stort antall seere. De som klarer å henge med, vil ofte være seere som selv har en viss politisk kompetanse — og som for lengst har bestemt seg for hvem de skal stemme på. De som skjønner lite av snakket, vil se på kroppsspråk og kanskje merke seg noen forenklinger.

På disse premissene, tror jeg Høyre-leder Erna Solberg hentet ut mest fra partilederdebatten. Ja, hun kom på defensiven, både debattlederne og regjeringspartienes ledere kjørte henne hardt om formuesskatt og helsevesen. Men Solberg var forberedt, og svarte med autoritet. Igjen: Hun scoret ikke så mye på det hun sa, men hun fremsto trygg og hun sto i stormen.

Mandag kveld tenkte jeg lenge på Solberg som den klare vinneren i toppduellen mot statsminister Jens Stoltenberg - for første gang noen sinne, i mine øyne. Så kom Stoltenberg sterkt tilbake mot slutten, akkurat som han hadde gjort i duellen på TV 2 onsdag. Da holdt sluttoffensiven til en ganske klar seier. Holdt den nå også? Noen vil nok mene det, men jeg er ikke sikker.

Les også

Partilederdebatten direkte

Stoltenberg er best når han slipper seg løs, går på tå hev, ruller med hodet, himler med øynene og fyrer løs mot opposisjonen — mandag kveld om dennes manglende avklaringer av sin økonomiske politikk. Dette grepet har han vunnet så mange debatter med opp gjennom årene. Det er kjempebra, og det er egentlig ikke noe grep, for det er genuint. Han blir engasjert, og plutselig er han der oppe.

Men nå har han gjort det så mange ganger, og nå har han vært i statsminister i snart åtte sammenhengende år. Da er spørsmålet om han ikke heller burde ha vært bedre på andre ting, som å forsvare regjeringens politikk og å fremme forslag og tanker om hva han skal gjøre i fremtiden. Når statsministeren forsvarer det han og regjeringen har gjort til nå, virker han litt trøtt og mer enn litt arrogant.

Det er forståelig, for man bli jo irritert og matt av å måtte svare på det samme om igjen og om igjen. Selv ikke Jens Stoltenberg klarer å skjule dette i lengden. Faren er naturligvis at velgerne også tenker at nå er han oppgitt og lei, stakkar, så nå bør han få noe annet å stelle med.

Hva med de andre? Jeg synes for en gangs skyld at Audun Lysbakken fikk vist seg frem. Han kjemper kanskje en overlevelseskamp for SV - mot Miljøpartiet De Grønne, som ikke var invitert - og brukte anledningen til å klemme til om klimapolitikk først og sist i debatten, som den eneste som viet temaet oppmerksomhet.

Trine Skei Grande var kanskje litt for bakpå og arrogant til å slå helt an denne gangen, mens jeg opplevde Siv Jensen og Liv Signe Navarsete som nokså anonyme - som vanlig, i sistnevntes tilfelle. Og Knut Arild Hareide? For dem som liker vitsene hans, fikk han brukt noen av dem mandag også. Men som sagt: Alle er gode, alle kan få diplom for min del.

Hvem synes du vant partilederdebatten? Si din mening i kommentarfeltet!

Publisert
  1. Kommunevalg 2015
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Skal ha mishandlet konen grovt i over ti år: – Han hadde fullstendig kontroll over meg

Bistandsadvokaten til kvinnen krever omvendt voldsalarm.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. 56 må i karantene etter at smittet person brøt karantenereglene og dro på trening

  2. Midtun skole stenges

  3. Nå kan mange selv teste om de er korona-immune

  4. – Rasistisk tegning i BT

  5. Blei ikkje varsla om at smitte­vern­overlegen hadde sagt opp

  6. Sumo-kjeden er solgt