At Høyre, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre skulle få flertall sammen, er noe meningsmålinger i lang tid har vist.

Men nå har altså Norsk Regnesentral (NRS) kommet fram til at sannsynligheten ligger tett opp mot 100 prosent, skriver Finansavisen.

Pokermodell

Sjefsforsker Anders Løland ved NRS har sammen med sine kolleger laget en modell for utregning av resultatene ved stortingsvalget 9. september. Modellen er inspirert av den tidligere profesjonelle amerikanske pokerspilleren Nate Silver, som klarte å beregne seg fram til riktig valgutfall i 50 av 50 delstater ved forrige presidentvalg i USA.

NRS har blant annet regnet seg fram til at sannsynligheten for at Frp og Høyre får flertall alene, er 50 prosent. For de mindre partiene blir stortingsvalget nervepirrende. Sannsynligheten for at minst ett av partiene Venstre, KrF, Sp eller SV havner under sperregrensen, er nemlig hele 94 prosent.

SV under sperregrensen

For SV ligger prognosen for å havne under sperregrensen på hele 84 prosent, for Venstre er prognosen 29 prosent og for både KrF og Sp er prognosen 5 prosent.

Videre er det 72 prosents sjanse for at Høyre ender opp som større enn Ap, ifølge regnesentralen.

Prognosen for at de siste ukenes politiske komet, Miljøpartiet De Grønne, skulle havne over sperregrensen, beregnes til under 5 prosent.