Står uten gjennombrudd i trevoldtektssaker fra sommeren

Tre kvinner har anmeldt voldtekt på åpen gate i Bergen siden juni. Ingen av dem er oppklart. Den anmeldte gjengvoldtekten ved Nygårdsparken blir trolig snart henlagt.

Publisert:

ANMELDTE GJENGVOLDTEKT: En 30 år gammel kvinne sa i juni at hun var blitt voldtatt av fem menn ved Nygårdsparken, der hun ble funnet svært medtatt. Området ved Marineholmen (bildet) ble pekt ut som et mulig åsted. Nå sier politiet at det går mot henleggelse av saken, og at ingenting i etterforskningen underbygger kvinnens forklaring. ARKIVFOTO: EIRIK BREKKE

To av de anmeldte voldtektene skjedde med kun åtte dagers mellomrom i juni.

I midten av juni måned fortalte en utenlandsk kvinne i 30-årene at hun hadde blitt voldtatt i noen busker, på p-plassen utenfor rådhuset i Bergen.

Lørdag 22. juni gikk voldtektsalarmen på nytt, etter at en kvinne (30) ble funnet svært medtatt i nedre del av Nygårdsparken i Bergen. Hun fortalte at hun var blitt voldtatt av fem menn.

«Svekket mistanke»

— Voldtektssaken fra Nygårdsparken ligger an til å bli henlagt snart, forteller politiadvokat Janne R. Heltne ved Bergen sentrum politistasjon.

Kvinnen har til nå ikke villet forklare seg nærmere om den anmeldte gjengvoldtekten.

UOPPKLART: Politiet har ikke funnet noen gjerningsmann etter at en kvinne i 30-årene anmeldte voldtekt ved P-plassen nær rådhuset i juni. ARKIVFOTO: PER LINDBERG

— Vi er langt fra sikker på at hun er utsatt for noen voldtekt, sier Heltne.- Det er ingenting som styrker mistanken om at hun er utsatt for voldtekt. Etterforskningen har vel heller svekket mistanken om at det har skjedd.

- Vil det si at dere ikke tror på kvinnens forklaring?

— Vi har ikke bevis for at hun har kommet med falske opplysninger. Men ingenting i etterforskningen - verken undersøkelser av henne, videoovervåking eller vitneavhør - underbygger det hun har fortalt, sier Heltne.

Kvinnens bistandsadvokat, Beate Hamre, er på ferie. I en sms skriver Hamre at hun «ikke har noen nye opplysninger i saken».

Venter DNA-svar

Politiadvokat Heltne presiserer at anmeldelsen fra Nygårdsparken ble etterforsket grundig og var høyt prioritert i innledningsfasen.

— Vi kan ikke spekulere i om hun har gitt en uriktig forklaring, eller om hun er utsatt for noe og likevel ikke ønsker å forklare seg. Hun har ikke gitt oss noen begrunnelse for hvorfor hun ikke vil si mer. Hvis hun vil gi en forklaring, skal hun selvsagt få lov til det.

Kvinnen ble undersøkt ved voldtektsmottaket ved legevakten i Bergen. Prøvene derfra er sendt til DNA-undersøkelse.

— Hvis det ikke er noe funn på dem, vil saken bli henlagt. Vi venter svar på prøvene ganske snart, sier Heltne.

- Ikke ordinær overfallsvoldtekt

Heller ikke i den anmeldte voldtekten ved Rådhuset er det noe gjennombrudd. Det forteller påtaleansvarlig jurist, politiadvokat Marita Dolores Leiva Mellingen.

— Det er en del momenter i saken som gjør at dette ikke fremstår som en ordinær overfallsvoldtekt, sier Mellingen.

Hun vil ikke gå nærmere inn på hva «momentene» dreier seg om.

Den utenlandske kvinnen i 30-årene stoppet en politipatrulje natt til fredag 14. juni og fortalte om et overgrep. Hun hadde merker etter vold på hodet og armen.

Politiet har tidligere sagt at funn av biologisk materiale underbygger kvinnens anmeldelse. En mann skal med makt ha slept kvinnen med seg fra Torgallmenningen i retning Rådhuset, der voldtekten skal ha blitt fullbyrdet.

Den utenlandske kvinnens bistandsadvokat, Hilde Cecilie Meyer, skjønner hva politiet mener med «momenter i saken». Hun poengterer at det ikke har noe med klientens troverdighet å gjøre.

— Hennes troverdighet har aldri vært tema. Anmeldelsen står fast, og det er gjort objektive funn som underbygger den, sier Meyer.

Ventet på venninne

Mellingen er også ansvarlig jurist for den sist anmeldte voldtekten i Bergen sentrum, ved Nedre Ole Bulls plass natt til onsdag 31. juli. En kvinne i 20-årene har fortalt at en mann i 01-tiden holdt henne fast og forgrep seg på henne. Kvinnen sto og ventet på en venninne mellom Peppes Pizza og Narvesen-kiosken i Olav Kyrres gate.

Anmeldelsen fra kvinnen dreier seg om seksuell omgang som faller inn under voldtektsbestemmelsen, men ikkesamleie-voldtekt.

Politiet håpet lenge at de skulle finne igjen gjerningsmannen på overvåkingsbilder, men klarte det ikke.

Få voldtektsmenn tas

Høsten 2011 skrev BT at kun tre gjerningsmenn var tatt, etter 19 anmeldte overfallsvoldtekter eller forsøk på overfallsvoldtekter i Bergen fra starten av 2010. Ti av sakene ble henlagt fordi det var manglende opplysninger om gjerningsmann.

På grunn av kapasitetsproblemer har ikke bergenspolitiet kunnet gi BT oppdaterte tall.

I voldtektssaken fra Nedre Ole Bulls plass gikk politiet likevel ut med etterlysning og signalement på en den mulige overgriperen - basert på vitneopplysninger:

  • Ca. 180 centimeter høy. «Småskjegget», slank og med mørkt, kort hår.
  • Iført en retrojakke i 80-tallsstil. Denne var beige og brun med to store ruter foran. Mørke bukser.
  • Vitnet har beskrevet at mannen var litt mørk i huden, muligens av søreuropeisk opprinnelse.
  • Kvinnen har forklart at han kanskje var under 25 år gammel, og at han muligens brukte briller.
  • Det har kommet tips etter at signalementet gikk ut, men ingenting som har ført til noe gjennombrudd. Nå venter vi på DNA-svar etter undersøkelser av kvinnen ved voldtektsmottaket, sier politiadvokat Marita Mellingen.

UTEN GJENNOMBRUDD: Politiet har gitt ut signalement, men politiet står fortsatt uten noen mulig gjerningsmann etter voldtekten som ble anmeldt ved Nedre Ole Bulls plass i slutten av juli. ARKIVFOTO: ØRJAN TORHEIM

Publisert: