Bruker 15 millioner på to brukere

De to beboerne i Rosehagen på Milde koster kommunen 15 millioner kroner i året. Likevel har ikke Bergen kommune maktet å gi dem et lovlig tilbud.

Publisert Publisert

OPPHEVET VEDTAK: De siste seks månedene har vinduene i Rosehagen på Milde vært spikret for med plater. En port har sperret en av brukerne inne de siste ni månedene. I går, etter at kommunen hadde jobbet på spreng gjennom helgen med å rette opp forholdene, opphevet Arbeidstilsynet stengingsvedtaket. Foto: Fred Ivar Utsi Klemetsen

  • Gerhard Flaaten
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Summen blir bekreftet av enhetsleder Ørjan Hinna.

— Det er nok mange som vil synes at dette er overraskende dyrt. Men her har vi brukere som er ekstremt krevende, sier byråd Liv Røssland (Frp).

Hun svarer for sosialbyråd Hilde Onarheim mens hun er på ferie.

- Har gått over styr

Oddny Miljeteig, gruppeleder for SVs bystyregruppe i Bergen, slår seg ikke til ro med Røsslands forklaring.

— En stor ressursbruk kan være helt korrekt, hvis den klarer å støtte opp om menneskeverd for brukere som har en spesiell og krevende atferd, sier hun.

Denne situasjonen er et gufs fra en forgangen tid

Men Miljeteig stiller spørsmål om dette er tilfellet i Rosehagen, og peker på at tiden da mennesker var innestengt i luftegårder er et tilbakelagt stadium.

— Denne situasjonen er et gufs fra en forgangen tid. Jeg anerkjenner at det noen ganger må brukes fysiske stengsler, men her ser det ut som det har gått over styr, sier hun.

FU3D3154.jpg

Røssland (bildet) forklarer at kommunen har jobbet med å bedre tilbudet til de to brukerne i flere måneder, uten å lykkes.

— Målet er at brukerne skal få det best mulig. Gjennom flere måneder har vi forsøkt å finne mer skjermede botiltak, men det er ikke lett i en stor by, sier hun.

Ble ikke stengt

Som BT har skrevet de siste dagene, varslet Arbeidstilsynet forrige uke at de ville stenge bofellesskapet for utviklingshemmede på Milde.

De siste seks månedene har vinduene vært spikret for med plater. En port har sperret en av brukerne inne de siste ni månedene.

Fylkesmannen har nå opprettet tilsynssak om forholdene på Rosehagen.

Arbeidstilsynet krevde blant annet fullstendig nedvask, bedrede rømningsveier, nye vinduer og mer kvalifisert personell.

I går, etter at kommunen hadde jobbet på spreng gjennom helgen, opphevet Arbeidstilsynet stengingsvedtaket.

— Hvis det ikke hadde skjedd, hadde vi stengt stedet. Da ville alternativet for kommunen har vært å flytte brukerne, sier tilsynsleder Gro Ellingsen.

- Gufs fra fortiden

Nå kan altså brukerne fortsette å bo i huset på Milde, og driften fortsetter som den har gjort de siste par årene.

Miljeteig sier hun hoppet i stolen da hun så bildet av de gjenspikrede vinduene i BT mandag.

— Det tror jeg halve Bergen gjorde. Vi kan ikke slå oss til ro med at dette er folk som er så krevende at vi ikke kan gi dem bedre enn dette, sier hun.

Jens Petter Gitlesen, leder i Norsk forbund for utviklingshemmede, betegner det som har kommet frem i BT de siste dagene som grovt.

— Jeg kan si ut fra bildene jeg har sett at disse tjenestene ikke er forsvarlige. Hvis Bergen kommune ikke har kompetanse til å levere forsvarlige tjenester, må de innhente hjelp, sier han.

- Aldri hørt så store summer

Gitlesen synes heller ikke ressursbruken ved tiltaket samsvarer med tjenesten brukerne får.

— Jeg kjenner til tilfeller hvor brukere har vært rimelig rabiate, men har aldri hørt om noe tilnærmet slike summer, sier han.

Han mener det er vel og bra at Arbeidstilsynet tar tak i forholdene for de ansatte. Men han reagerer sterkt på behandlingen av brukerne.

— Hvilke andre grupper mennesker er det man tillater å leve under slike forhold, spør han.

Det kommunen nå har fått på plass, er løsninger på de mest akutte forholdene.

— Men så vil det komme en tilsynsrapport med forhold som må utbedres på lengre sikt, sier tilsynsleder Ellingsen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Varslet om brannfelle i mars

  2. Vinduene er spikret igjen