Vossolaksen flyttes til Modalen

Den storvokste, myteomspunne vossolaksen skal nå også redde Modalsvassdraget.

Publisert Publisert

VOSSOLAKS.jpg

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Forsuringen av Modalsvassdraget tok livet av all laks på begynnelsen av 1970-tallet, og fiskerimyndighetene rakk ikke å sikre arten i genbank.

Derfor er nå over 110.000 egg fra vosslolaksen satt ut vassdraget i et forsøk på å bygge opp en ny bestand. Planene er å sette ut enda mer rogn.

— Håpet er å reetablere Modalsvassdraget som lakseelv, sier fiskeforvalter Gry Walle hos Fylkesmannen i Hordaland.

Modalsvassdraget starter ved den populære turistforeningshytten Solrenningen 645 meter over havet. Elven går videre ut i Stølsvatnet, før den svinger seg gjennom dalføret Modalen og ut i Mofjorden, som er en del av Osterfjordsystemet.

FRA PRØVEFISKE: Morten Merkesdal fanget denne ruggen under prøvefisket i Vosso. Nå blir vossolaksen donorlaks for Modalen. Foto: HELGE HAUKELAND

Vannkjemien er ennå ikke god nok for laks i Modlasvassdraget, og stortstilt kalking skal gjennomføres for å skape klima for en levedyktig laksebestand.

Donorlaks

— Fordi den opprinnelige laksestammen er tapt, må vi bruke en donorstamme. Vi har søkt blant flere av de andre lakesestammene i Osterfjorden. Både stammene i Ekso og Vosso ble vurdert ettersom de ligner mest på den opprinnelige Modalslaksen, sier Walle.

Det endelige valget falt på rogn av Vossolaksen. Vossovassdraget og Modalsvassdraget henter dermed ut rogn fra samme genbank.

Les også

Her drar de opp et spøkelsesgarn med råtten fisk

— Hvilke problemer medfører det å flytte en laksestamme på denne måten?

— Miljødirektoratet har gitt grønt lys. Stammene kommer fra samme fjordsystem, og har flere fellestrekk. Derfor regnes dette som en god løsning. Men skal vi lykkes er vi helt avhengig av god kalking, sier Walle.

Og det er en god donorlaks som nå skal voske opp i Modalen. Lærdalselven er ofte omtalt som dronningen blant lakseelver, og Vosslolaksen kongen blant laksene. Den er kjent langt ut over landegrensene for den fine størrelsen.

Finner veien hjem

— Men vil laksen finne veien hjem til rett vassdrag etter vandringen?

— Vi setter ut rogn i elven, og laksen vandrer tilbake til det vassdraget den vokser opp. Undersøkelser har viste at det er langt større feilavandring når smolt blir flyttet fra ett sted til ett annet ved store slep i poser på sjøen.

— Er det aktuelt å sette ut Vossolaksen i andre vassdrag der laksen er forsvunnet?

— Det tviler jeg på. Nå flytter vi laks i samme fjordsystem, og det er neppe aktuelt å flytte den lenger, sier Walle.

Vossolaksen har vært fredet i mer enn 20 år på grunn av sviktende bestand. Flere titalls millioner kroner er blitt brukt til å berge stammen,. Etter forsøksfiske denne sommeren tyder mye på at redningsaksjonen har lykkes.

Publisert