Barn og eldre i Flåm må reddes ut

Kriseledelsen tør ikke åpne sperringene i Flåm. - Vi vet ennå ikke hvordan det ser ut, sier ordføreren.

Publisert Publisert

MANGE EVAKUERT: 143 personer er evakuert fra Flåm i løpet av natten. Flere mindre veier er vasket bort. Her fra Flåm onsdag morgen. Foto: RUNE SÆVIG

MANGE EVAKUERT: 143 personer er evakuert fra Flåm i løpet av natten. Flere mindre veier er vasket bort. Her fra Flåm onsdag morgen. Foto: RUNE SÆVIG

HERJER: Flommen herjer i Flåm. Dette bildet ble tatt noen timer før evakueringen startet tirsdag. Foto: Einar Aarre

Flåm onsdag morgen. Foto: RUNE SÆVIG

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Situasjonen i Flåm er fortsatt slik at evakueringen opprettholdes, opplyste politiet i 13-tiden onsdag. Det skal ikke være aktuelt å åpne det avsperrede området i Flåm før tidligst torsdag.

Onsdag ettermiddag ble 17 personer, blant dem både eldre og barn, reddet ut med helikopter fra et område ved Håreina.

— Der befinner det seg fortsatt personer som ikke har kommet seg ut, og som er avskåret fra å kunne ta seg ut på egen hånd. Disse planlegges fløyet ut med et redningshelikopter, opplyste operasjonssentralen i 13-tiden.

I tillegg til de 17 som ble hentet ut onsdag, ble totalt 252 personer evakuert fra Flåm tirsdag kveld, forteller Trygve Skjerdal,leder i Aurland Røde Kors.

Det er lite trolig at de får flytte tilbake i dag.

— Inspeksjon av dam og steinfylling ved Høgabru er fortsatt ikke gjennomført, blant annet på grunn av dårlig flyvær. En har likevel god tro på at dette kan la seg gjennomføre i løpet av ettermiddagen, men det er i øyeblikket lite som taler for at folk får flytte tilbake til husene sine i dag, skriver politiet.

- Bør koke drikkevannet

Kriseledelsen i Aurland kommune arbeider onsdag på spreng for å skaffe seg oversikt over ødeleggelsene. Onsdag ettermiddag er NVE, kommune og politi er på befaring for å sjekke skader på blant annet vei og jernbane.

Politiet oppfordrer også folk til å koke drikkevannet, da drikkevannskilder i Flåm kan være forurenset i forbindelse med storflommen.

Det var onsdag formiddag oppholdsvær og lavere temperaturer i Flåm, noe som var godt nytt for kriseledelsen. Vannstanden i elven er også på vei ned.

Flåm onsdag morgen. Foto: RUNE SÆVIG

— Det er store skader på bygninger, og store skader på infrastrukturen i Flåm. Tre bolighus og en driftsbygning på en av gårdene her er rast ut. Mange andre hus er også skadet, sier ordfører Noralv Distad (H).

To broer er ødelagt - en ved det gamle Samvirkelaget, og en ved Flåm skule. Ordføreren frykter for hvordan det ser ut lenger opp i Flåmsdalen.

— Vi har ikke oversikt ennå, fordi mange veier er uframkommelige. Det finnes områder der vi ennå ikke har greid å komme oss inn, sier ordføreren.

Inntil videre forblir derfor alle lavereliggende deler av Flåm evakuert og avsperret, opp gjennom dalen til forbi Flåm kirke.

Frykter flompropper

— Både veier og sideveier er vasket vekk. Sperringene består inntil videre. Vi venter på tilbakemelding fra Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), som skal gjennomføre en synfaring, sier operasjonsleder Bengt Næss hos politiet i Sogn og Fjordane.

Ordfører Distad ventet i 10-tiden på å få gjennomført en synfaring fra helikopter, sammen med representanter fra NVE, kraftselskapet E-CO, Jernbaneverket, politiet og kommunen.

— Vi må blant annet forsikre oss om at det ikke har dannet seg dammer oppover i dalen som kan bryte sammen og føre til enda større skader, sier ordføreren.

Et av områdene de må inspisere er Leinafoss kraftstasjon.

— Der har det ikke vært mulig for E-CO, som driver stasjonen, å komme seg inn i området. Vi kjenner ikke tilstanden der, sier ordføreren.

I Aurland er ca. 700 personer uten vann på grunn av et ledningsbrudd.

— Det er noe vann i høydebassenget, så de fleste har forsatt noe vann. Teknisk etat arbeider for fullt med å få utbedret skaden, sier ordfører Distad (H).

Reddet med helikopter

Rett før midnatt meldte politiet at23 personer i Flåmsdalen var isolert på grunn av skader på veier og broer, og det ble igangsatt evakuering ved hjelp av helikopter fra 330-skvadronen. Politiet sendte også ut evakueringsvarsel til befolkningen i Flåm.

I Lærdal er 23 personer evakuert til Ljøsne skole, og evakueringen er avsluttet. Vannstanden i elven er noe redusert. I Årdal er 15 hus med til sammen 22 personer evakuert ved Olmehagen. Vannstanden i Utla er redusert, og evakuering avsluttet.

Ordfører Noralv Distad (H) beskriver situasjonen som kritisk.

— Vi begynte med frivillig evakuering tirsdag ettermiddag av dem som følte seg utsatt, og senere ble dette endret til pliktig evakuering, sier han.

Distad har bodd i Aurland i mer enn 30 år, men kan aldri huske å ha sett en større flom.

— Jeg har snakket med folk som har bodd her lenger enn meg, og de kommer heller ikke på noe liknende, sier han.

Det er forløpig ikke meldt om personskader i forbindelse med flommen.

Store materielle skader

Ordføreren fortalte alt tirsdag kveld om store materielle skader i kommunen.

— De fleste innbyggerne i Flåmsdalen bor i flatt terreng og blir derfor rammet. Det er helt forferdelig å se hvordan vannmassene har steget de siste timene, sier han.

Den ekstreme vannføringen i Flåmselva kom overraskende på ordføreren og innbyggerne i Aurland.

— Det har smeltet en del snø i fjellet de siste dagene, noe som har gjort situasjonen enda verre, sier Distad.

Aurland kommune opplyser på sine nettsider at det fremdeles er økende vannføring i Flåmsvassdraget.

Flåm onsdag morgen. Foto: RUNE SÆØIG

— Folk kan samle seg ved Fretheim hotell og ved Røde Kors sitt hus i Aurland for å registrere seg etter evakuering, sier Eggen.

Hotelldirektør Øivind Wigand fortalte tirsdag kveld at de har det bra etter forholdene.

— Det er ingen fare med oss. Men det er bestemt at dalen skal evakueres, deriblant mine gjester og ansatte. Hotellet skal stenges ned, og vi ser nå om det er behov for å kutte strømmen.

Evakuerte registreres

Når BT snakker med Wigand i 22-tiden tirsdag kveld har gjestene forlatt hotellet. Han er igjen med de ansatte, og hotellet fungerer nå som en transittstasjon for dem som skal evakueres.

— De som kommer fra dalen må innom her og registrere seg før de blir evakuert videre.

Wigand har fått beskjed om at de skal sendes til Røde Kors i Aurland, før de sendes et annet sted for overnatting.

Flåm skule holdes stengt onsdag 29. oktober.

Bygden Underdal i Aurland ble tirsdag kveld isolert da store vannmasser vasket vekk veiforbindelsen.

— Vi har hatt kontakt med innbyggerne der i kveld, og kan med lettelse fortelle at vannstanden har sunket, sier Distad.

Ordføreren planlegger å besøke den isolerte bygden med båt onsdag morgen.

Publisert