Feirer storkommune i vest

Mandag ettermiddag vedtok Fjell, Sund og Øygarden å bli en kommune. Mandag kveld er det fest i havgapet.

STRILEFEST: Ordfører Børge Haugetun i Øygarden, Kari Anne Landro i Sund og Marianne Bjorøy fra Fjell, feirer mandag kveld den vedtatte sammenslåingen av kommunene. Eirik Brekke

Rett før klokken fire, med bare fem minutts mellomrom, sa kommunestyret i Fjell og Sund ja til en ny storkommune i vest. I Øygarden varte og rakk debatten, men til slutt falt de også ned på et ja-flertall klokken 17.35.

— Dette vedtaket betyr at vi blir en fremtidsrettet kommune, sier Øygarden-ordfører Børre Haugetun.

Han gikk i 2015 til valg på at Øygarden skulle bestå som egen kommune. Mandag ettermiddag stemte han og resten av kommunestyret ja til sammenslåing med Fjell, Sund og Øygarden.

— Vi har beveget oss fra å være mot kommunesammenslåing til at det er fremtiden, sier Haugetun, som representerer Tverrpolitisk Valliste for Øygarden.

Han avviser at de har holdt velgerne for narr.

— Vi sa at vi i utgangspunktet var mot kommunesammenslåing, men at vi fulgte situasjonen nøye. Den kommunen som vi har nå har tjent oss godt siden forrige kommunereform i 1964. Det var riktig den gangen. Men det ville vært uhåndterlig for å stå alene igjen hvis Fjell og Sund slo seg sammen.

Følg veien mot nye Vestlandet

Festet sammen

Etter at de respektive kommunene var ferdig med avstemningene, ble de plukket opp av en turbuss som samlet det meste som kunne krype og gå av lokalpolitikere i de tre kommunene.

På Panorama Hotell og Resort – lengst sør i Sund kommune, var det dekket på til fest. — Jeg lovet ungdomspartiet at hvis det ble vedtatt en kommunesammenslåing, skulle jeg gå fra lengst nord i Øygarden, til lengst sør i Sund, så nå blir det langtur på meg, sier en svært godt fornøyd varaordfører i Fjell kommune, Tom Georg Indrevik (H).

I Fjell og Sund var vedtakene mindre kontroversielle enn i Øygarden. I Fjell – som er den største av de tre i dag – ble sammenslåingen vedtatt enstemmig. I Sund gikk 18 av 21 representanter inn for sammenslåing.

Den nye kommunen skal hete Øygarden og ha kommunesenter i Straume.

LES OGSÅ: Ellevilt drama i Jondal

- Snakker vrøvl

SV-politiker Aud Karin Oen fra Øygarden måtte mandag erkjenne nederlaget. Hun er spesielt kritisk til hvordan ordførerens parti har håndtert saken.

— De gikk ut i valgkampen og sa at de var motstandere. Det førte til at de gjorde et godt valg. Det er ingen tvil om at har holdt øygardingene for narr, sier Oen.

— Ordføreren sier at det ble vanskelig for Øygarden å si nei når Fjell og Sund sa ja?

— Det er vrøvl. Det er klart de er interessert i å overta en kommune som har 155 millioner i eiendomsskatt.

Hun reagerer også på at flertallet av Øygarden-politikerne hopper bukk over det faktum at 52 prosent sa nei til sammenslåing i en innbyggerundersøkelse. Her svarte 36 prosent at de var for, mens resten ikke hadde noen oppfatning.

— De vrir på fakta. 52 mot 36 er et stort flertall, sier Oen.

LES OGSÅ: Folkets nei er en distraksjon

- Historisk dag

I Fjell og Sund er spørsmålet om kommunesammenslåing langt mindre kontroversielt.

— Det er en litt spesiell dag. Jeg satt og tenkte i går på hvilket privilegium det er å være med på dette. Sund har vært egen kommune så lenge, og det er få lokalpolitikere som får være med på dette historiske øyeblikket, sier Kari-Anne Landro (H), ordfører i Sund.

Også Marianne Bjorøy (Ap), ordfører i Fjell, er fornøyd.

— Dette er et historisk vedtak. I dag har vi vært med å vedta noe som vil endre hverdagen til innbyggerne i alle disse kommunene. Men det er nå den store jobben begynner. Nå har vi tre år på oss å bygge en ny kommune. Vi skal få alle innbyggerne til å føle at de er en del av noe nytt.

Den nye storkommunen vil ha 36.500 innbyggere. Nærmere 27.000 av dem bor i Fjell. Øygarden er minst med 4800 innbyggere.

— Vi kommer til å bli oppslukt av dem. Hadde vi vært tre jevnstore kommuner så ville min tilnærming vært annerledes, sier Aud Karin Oen (SV).

Disse kommunene kan bli tvunget sammen.

- Viktig for reformen

I tillegg til kommunenes menn og kvinner, var også kongens mann i Hordaland, fylkesmann Lars Sponheim, på plass på festmiddagen.

— Dette er et historisk vedtak, sier han.

Han mener det var helt vesentlig å få på plass den nye storkommunen vest for Sotrabrua.

— Hvis ikke vi hadde fått til denne kommunen, ville hele kommunereformen vært mislykket.

Sponheim mener det er viktig at det nå kommer sterke kommuner rundt Bergen.

— Både her og i Nordhordland er det viktig at vi får på plass storkommuner, sier han.

Helomvending i Fusa

For det er ikke bare vest for Bergen at det skjer ting på kommunefronten denne uken. Onsdag skal saken avgjøres i seks kommuner i Hordaland.

— Det blir antakelig sammenslåing, sier Øyvind Oddekalv (Ap), ordfører i Meland.

Han velger å trosse sitt eget folk. I slutten av mai sa 50,9 prosent nei til en sammenslåing med Lindås og Radøy. Folkeavstemningen ser imidlertid ikke ut til å bli avgjørende.

— For oss som har jobbet for en sammenslåing i mange år, blir det en historisk dag når vi eventuelt slås sammen, fortsetter Oddekalv.

I Lindås og Radøy er det stort ja-flertall.

Også Fusa og Os nærmer seg en avklaring. I førstnevnte kommune har saken tatt en overraskende vending etter at 65 prosent i en innbyggerundersøkelse nylig sa ja til sammenslåing med én eller flere av nabokommunene. Bare 24 prosent ønsker å fortsette som egen kommune.

Det betyr at ordfører Atle Kvåle (Ap), som i mai forsøkte å avslutte reformprosessen, har gått på et stort nederlag blant sine egne.

— Jeg erkjenner at et stort flertall sier ja. Det vil bli tillagt vekt, sier Kvåle, som spår et jevnt løp i onsdagens avstemning.

Terje Søviknes, ordfører i Os, tror på ja.

— Jeg håper at vi får dette til nå, og at det blir en positiv prosess, sier han.

I Osterøy har rådmannen innstilt på sammenslåing med Bergen, men alt tyder på at det blir nei i onsdagens kommunestyremøte.

— Jeg tror det blir et nei. Vi tror Osterøy er store nok til å møte fremtid alene, sier ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF).