Blomst og penger til ME-forskere

Her får ME-forskerne på Haukeland nye 1,5 millioner kroner fra ME-foreningen. - Alt vi klarer å samle inn går til arbeidet deres, sier styremedlem.

Publisert Publisert

NY MILLIONGAVE: - Det er viktig å markere støtte til de som er rammet av ME, sier avdelingsoverlege Olav Mella. I dag var han i Oslo for å motta 1,5 millioner kroner fra ME-foreningen. Generalsekretær Gry Molland deltok på overrekkelsen. Foto: håvard bjelland

  • Kari Pedersen
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Tusenvis av ME-rammede setter sin lit til arbeidet som gjøres av kreftlegene Olav Mella og Øystein Fluge ved Haukeland universitetssykehus.

De to oppdaget ved en tilfeldighet at kreftmedisinen Rituximab også virker mot ME eller kronisk utmattelsessyndrom, som sykdommen kalles.

Like over sommeren planlegger Mella og Fluge å teste Rituximab på 152 pasienter i en stor dobbel-blind-test. Men fortsatt mangler noen millioner for å fullfinansiere studien, som skal gjennomføres ved fem sykehus rundt i landet.

Snart grønt lys

Les også

Mathilde (14) har ikke vært på skolen på ett helt år. Hun orker ikke.

Les også

Nå blir det forskning og ferie

— Det gjenstår noen formaliteter før vi har grønt lys. Vi starter når det er på plass og satser på at det økonomiske ordner seg underveis, sier Mella.

Haukeland har hatt over 1000 henvendelser fra pasienter som ønsker å teste Rituximab. De andre sykehusene som skal delta i studien har også hatt pågang.

- Er de 152 pasientene som får delta plukket ut?

— Nei, vi kan ikke plukke ut og tilskrive dem før formalitetene er på plass. Men vi har organisert henvendelsene og funnet frem til pasienter som fyller kriteriene for å delta, sier Mella.

Siden dette er en dobbel blindtest, vet verken pasientene eller legene hvem som får og hvem som ikke får ekte medisin.

Svaret på om Rituximab virker kommer om rundt tre år. Først to år etter at siste pasient i studien er ferdig med behandling, kan resultatene analyseres.

- Viktig å støtte

- Du og Øystein Fluge er egentlig kreftleger. Tar ME-forskningen nå all tid?

— ME-forskningen tar litt arbeidstid og veldig mye fritid.

- I dag har du også tatt deg tid til å være med på markeringen av den internasjonale ME-dagen i Oslo. Hvorfor gjør du det?

— Det gjør jeg fordi det er viktig å markere støtte til de som er rammet av ME. Ikke minst politisk må vi øke forståelsen for denne sykdommen som er det er forsket lite på og som fortsatt blir møtt med fordommer.

- Du har nå jobbet med ME i flere år. Er du overbevist om at det er en reell sykdom?

— Det er jeg helt sikker på, sier Olav Mella.

I ME-foreningen satses det nå stort på å skaffe penger til Rituximab-studien som koster i overkant av 20 millioner kroner.

Mella og Fluge har fått seks millioner kroner over statsbudsjettet og 10 millioner fra Forskningsrådet.

ME-rammede Maria Gjerpe, som selv fikk vellykket behandling med Rituximab, samlet inn nesten tre millioner.

Filmpremiere

I dag kom altså siste bidraget så langt, en sjekk på 1,5 millioner kroner fra ME-foreningen.

— Pengene har vi fått fra en lang liste av enkeltpersoner, legater, stiftelser og bedrifter, forteller Bjørn K. Getz Wold, som er koordinator for ME-forskning.no og styremedlem i Norges ME-forening.

— Alt vi klarer å samle inn går nå til arbeidet som gjøres med Rituximab, legger han til.

Markeringen i dag var i Victoria kino i Oslo. Der var det blant annet premiere på filmen «Sykt Mørkt» som er regissert av Pål Winsents. I filmen dokumenterer han livet til to ME-syke ungdommer som tilbringer livet sitt til sengs i mørke.

Publisert