Mannevoldtekt vekker internasjonal interesse

Medier fra ti land har kastet seg over saken hvor en kvinne er dømt for voldtekt av en mann i Bergen.

  • Dag Idar Tryggestad
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 16 år gammel

— Saken er prinsipielt viktig, sier advokat, Roar Vegsund, til BT.

Han er bistandsadvokat for mannen som er fornærmet i saken.

Mandag starter den historiske ankesaken mot kvinnen i Gulating lagmannsrett. Da skal juryen avgjøre om dommen fra Bergen tingrett er riktig.

Fikk ni måneder

Der ble kvinnen dømt til ni måneders ubetinget fengsel. Samtidig ble hun dømt til å betale offeret 40.000 kroner i oppreisning.

— For min klient er det viktigste å bli trodd. Loven er kjønnsnøytral, og det er viktig at aktørene ikke lar seg påvirke av at det utenfor tas lett på hendelsen fordi offeret er en mann, sier Vegsund.

Hans klient gruer seg til ankesaken som nå står for tur.

— Hele saken er en stor belastning. Den blir forsterket nå som saken skal brettes ut igjen.

Medieomtalen saken har fått, har vært en betydelig ekstrabelastning. Mannen har konsekvent avvist alle henvendelser om intervju. Og dem har det vært utallige av.

— Jeg har notert henvendelser fra minst ti land. Israel, India og Saudi-Arabia er noen av dem. Jeg har oppfattet det som seriøse henvendelser hovedsakelig fra magasiner som er opptatt av de prinsipielle i denne saken. Flere utenlandske medier har også omtalt saken på nyhetsplass, sier Vegsund.

Gjort til latter

Da BT som første avis omtalte saken i januar i år skapte den oppstyr. Mange harselerte med hendelsen. Tor Erling Staff gikk på direkte tv ut og sa at saken aldri burde vært anmeldt og at mannen burde «lene seg tilbake og nyte det».

— Slike uttalelser gjorde det ikke enklere for min klient. For ham handlet det om en kamp på liv og død, sier Vegsund.

— Jeg sto på Skolten og tenkte at nå klarer jeg ikke mer. Jeg var fast bestemt på å gi gass der og da, fortalte mannen selv da han vitnet i Bergen tingrett.

— Han har de samme symptomene og reagerer akkurat slik kvinner som utsettes for overgrep gjør, sier Vegsund, som har lang erfaring med å bistå kvinnelige sedelighetsofre.

- Var frivillig

Per Magne Kristiansen, som forsvarer den voldtektstiltalte kvinnen, forteller at også han er nedringt med forespørsler om intervju. Kvinnen har også avvist alle henvendelser.

— Selv har jeg blitt intervjuet av blant annet boliviansk radio og brasiliansk tv. De har vel sett på saken som like mye kuriøs som prinsipiell, sier Kristiansen.

Han forteller at klienten kommer til å fasteholde sin forklaring om at den seksuelle kontakten hun hadde med mannen var høyst frivillig.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Mannevoldtekt opp i Høyesterett

BT anbefaler

Fullsatt kirke tok farvel: – Det skjedde så fort og uventet

Torsdag ble Noah Landro (12) begravd etter dødsulykken i Øygarden.

LES SAKEN