Reagerer på Dåvøys «nye» ordning

Barne- og familieminister Laila Dåvøy vil fra nyttår innføre en «ny» ordning der staten godkjenner barnehjemmene. Men ordningen har eksistert i nesten 90 år.

  • Ragnhild Hov
  • Henrik Stålhane Hiim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 19 år gammel

Granskingsutvalget som har undersøkt 11 barnehjem i Bergen kommune i perioden 1954 til 1980, la torsdag frem sin rapport. Den viste at det har skjedd grove overgrep på barnehjemmene. I en kommentar til Bergens Tidende sa barne— og familieminister Laila Dåvøy (KrF) at det aldri har eksistert en statlig godkjenningsordning for barnehjem, men at den skal være på plass etter nyttår for å forhindre nye overgrep på barnehjem.

Men statlig godkjenning av barnehjem er ikke noen ny ordning. Det ble lansert for første gang i 1905. I hele perioden overgrepene på barnehjem i Bergen skjedde, fantes det forskjellige godkjenningsordninger.

Reagerer på uttalelsen

— Laila Dåvøy prøver å fremstille det som om godkjenningsordningen er noe nytt. Hvis ministeren tror det, tar hun feil. Det er rart at hun ikke er blitt bedre informert av sine rådgivere, sier Arne Andersen, barnevernsdirektør i Hordaland. Han sier han reagerer på at ministeren fremstiller det som om et statlig tilsyn kunne forhindret overgrepene som skjedde på barnehjemmene i Bergen.

— Den første loven om godkjenning av barnehjem ble vedtatt allerede i 1905, og i 1954 kom en ny slik lov. Men godkjenningsordningen forsvant i 1993, da den nye barnevernsloven ble vedtatt. En god ordning ble fjernet, og lovverket ble sterkt svekket.

- Gode ord ikke nok

Andersen håper Dåvøy vil sette av penger til å følge opp godkjenningsordningen.

— Gode ord er ikke nok. Det er ressurskrevende å drive et godt barnevernstilbud.

Lederen av granskningsutvalget, advokat Einar Drægebø, bekrefter at det ikke var lovverket som var problemet i perioden utvalget har gransket.

— Problemet var at lovverket ikke ble fulgt.

Ekspedisjonssjef Haktor Helland i Barne- og familiedepartementet sier at det er riktig at den gamle statlige godkjenningsordningen forsvant i 1993.

— Årsaken var at man ønsket å gi barna differensierte tilbud. Barna skulle sikres at de fikk en institusjonsplass som var tilpasset deres spesielle behov. Men fylkeskommunene hadde fortsatt ansvar for å sikre at kvaliteten på institusjonsplassene holdt mål. Men fylkeskommunene fulgte ikke godt nok opp, konstaterer Helland.

Fra årsskiftet overtar staten igjen ansvaret for barnevernet. Statlige regionale barnevernsadministrasjoner får ansvaret for plassering av barna som trenger plass i institusjon. Men fylkesmennene skal fortsatt ha ansvaret for tilsynet med barnevernet, opplyser Helland.

Publisert
<b> FAKSIMILE</b> av BTs oppslag fredag.