Valgkamptid er skilsmissetid
«Jeg kan ikke oppfatte min egen kone som min politiske motstander.» Politikk og kjærlighet kan være en farlig miks. Tøffe debatter rundt kjøkkenbordet viser igjen i skilsmissestatistikken.

— Vi ser alltid et hopp i skilsmissestatistikken etter høytider, ferier og valg, forteller sosiolog Kristin Tafjord Lærum ved samlivssenteret på Modum Bad i Vikersund..
— Politikk kan skape mange problemer om man ikke respekterer partnerens politiske oppfatninger. Det lønner seg å snakke om sin politiske oppfatning tidlig i et forhold, slik at man unngår ubehagelige overraskelser senere, sier Kristin Tafjord Lærum til NTB.
Hun har sett godt voksne og velfungerende par bli som hund og katt når det nærmer seg valg og det blir hyppige diskusjoner om politikk rundt kjøkkenbordene. Samlivssenteret opplever en økt strøm av henvendelser i tiden før og etter valgene.
— Mange tolker politisk ståsted som et personlighetstrekk, derfor utvikler politiske diskusjoner seg lett til krangler på det personlige plan, ifølge Tafjord Lærum.
Sp + Sp = sant
En uhøytidelig rundspørring blant lokale politikere viser at de fleste har ektefeller som befinner seg noenlunde i samme politiske landskap:
Senterpartibyråd Nils Arild Johnsen bor for eksempel sammen med senterpartisekretær Øydis Rydland.
— Jeg er skilt, men det var garantert ikke politisk ståsted og valgkamp som var årsaken. Og det er heller ikke årsaken til at jeg nå bor sammen med en fra Senterpartiet, sier Johnsen.
— Dere er vel enige om alt i diskusjonen rundt kjøkkenbordet?
— Å nei, langt ifra. Vi har heftige politiske diskusjoner.
— Hvordan løser dere de flokene?
— Vi lar partidemokratiet avgjøre. Senterpartiets partiprogram blir rettesnoren, flirer Johnsen.
— Kunne du bodd sammen med en fra ytterste høyre eller venstre?
— Jeg ville nok for eksempel hatt store problemer med å bo med en som forfektet rasistiske ideer. Ellers så handler det mest om å ha respekt for hverandre, og å ha respekt for andre sine meninger, sier Johnsen.
Høyre + Høyre = sant
— Jeg har vært gift med en arbeiderpartimann, og det var slett ikke av politiske grunner til at vi skilte lag, sier Høyres kandidat til byrådsledervervet, Monica Mæland. Nå har hun funnet en høyremann, Tom Schmidt Mæland, men hun avviser ikke menn fra politikkens venstreside.
— Det handler om verdisyn. At man har det samme verdisynet er det viktige, og det vil jeg tro at man vet en del om før man gifter seg, sier Mæland.
— Valgkampen får skylden for mye, men å gi den skylden for skilsmisser også synes jeg er å dra det vel langt, tilføyer hun.
Frp + Frp = sant
— Vi er ikke enige om alt, men vi har samme grunnholdning, sier Os-ordfører Terje Søviknes. Konen Janniche er å finne godt nede på Frp-listen i Os.
— Så dere diskuterer ikke politikk hjemme?
— Da blir det mest Frp mot de andre. Vi diskuterer strategi, og hun gir meg feedback på ting jeg har sagt og gjort.
— Kunne du for eksempel levd sammen med en SV-dame?
— Ja det tror jeg. Hvis kjærligheten er sterk nok er det mulig å leve sammen med noen med motsatt politisk syn. Men dette er nok svært individuelt. Noen tiltrekkes av likhet, og andre søker motsetninger. Her finnes ingen fasit, sier Søviknes.
Men størst av alt er...
— Eg trur det hadde vore verre med ein bokmålsmann enn ein høgremann, råflirer SVs listetopp Oddny Miljeteig. Hun møtte mannen sin midt under den harde målstriden på 70-tallet.
— Den gongen hadde det beint fram ikkje gått med ein bokmålsmann!
— Men nå da, kunne du ha levd med en fra høyresiden?
— Eg trur det kunne ha vorte litt styr, ja. Litt høgrøysta ved middagsbordet. Det er nok viktig å finna nokon som er rimeleg like i grunnsynet, sier Miljeteig før hun slår et slag for kjærligheten:
— Det viktigaste er no kjærleiken. Kjærleiken er overordna alt. Det må du for all del få med, sier hun.