Dette er Northugs fem villeste svenskesprell

«Grisete» målgang, svensk flagg og nesepek. Husker du disse Northug-sprellene?

Her er fem av Northugs mest kjente sprell. Gjenkjenner du dem?
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

FALUN/OSLO: VM i Falun er endelig her. Skiglade nordmenn har trolig gledet seg helt siden Sotsji-OL i fjor.

Men én nordmann har gledet seg som en liten unge helt siden Sverige ble tildelt mesterskapet i juni 2010. Navnet hans er Petter Northug.

Verdens aller mest kjente langrennsstjerne har hatt en ordkrig gående med Sverige og svenske utøvere hele karrieren, og Northug har flere ganger uttalt at et VM-gull i Sverige vil overgå et VM-gull på hjemmebane.

Hva slags sprell Mosvik-ekspressen finner på Falun gjenstår å se, men vi har hvert fall satt opp en liste over hans mest elleville svenskestunt i hittil i karrieren.

  • Hvordan tror du Petter Northug kommer til å feire en eventuell stafettseier i Falun? Si din mening i kommentarfeltet!
STAFETTGULL I OSLO-VM: Northug hysjet, bremset og skrek: «Kong Carl Gustav, can you hear me?»

1. VM i Oslo, stafett, 4. mars 2011:På sisteetappen av stafetten i Oslo-VM kjempet Sverige, Tyskland og Norge om å gullet. Petter Northug mot Tobias Angerer og Marcus Hellner. I den siste bakken før oppløpet, klinte Northug til og fikk en luke på nesten ti meter ned til Marcus Hellner som lå på andreplass.

Stafetten var avgjort og Northug kunne bare cruise inn til stafettgull på oppløpet. Og da var det virkelig klart for Northug-show. Ankermannen hysjet først to ganger mot publikum, før han bremset opp rett foran målstreken og nærmest ventet på Hellner før han gikk i mål – til øredøvende jubel fra hjemmepublikummet.

Etter målgangen skrek han også følgende rett inn i et TV-kamera: «Kong Carl Gustaf, can you hear me?»

Stuntet fikk enorm oppmerksomhet, og SVTs kommentator Jonas Karlsson var en av mange svensker som ble provosert. – Han er en gris som erter sine konkurrenter, sa Karlsson.

«Dæm har itj sjans! Det e så lett! Barneskirenn!», sa Northug etter VM-stafettseieren i 2007.

2. VM i Sapporo, stafett, 2. mars 2007:Petter Northug presenterte for alvor Northug-rykket da han spurtet fra svenskenes ankermann Anders Södergren og Russlands Jevngenij Dementjev på stafetten. «Det blir 100 meter, det blir kilometer. Han leker med dem», sa NRK-kommentator Jon Herwig Carlsen. Det som så ut til å bli en jevn kamp mellom Norge, Russland og Sverige ble nesten ikke spennende i det hele tatt. Northug knuste Södergren og Dementjev, jublet vilt i målområdet og skrek: «Dæm har itj sjans! Det e så lett! Barneskirenn!». PS! Sverige endte på tredjeplass.

Northug staket over målstreken med et svensk flagg på stafetten i Gällivare i 2012.

3. Gällivare, stafett, 25. november 2012:Sjur Røthe la grunnlaget for ankermann Petter Northug. På den tredje etappen skaffet Røthe en luke ned til Sverige og resten av forfølgerne. Dermed slapp Northug for en gang skyld å spurte om seieren, men på oppløpet hadde han fått tak i et svensk flagg som han tok med seg over målstreken.

«Jeg håper det gjør litt ekstra vondt for svenskene», sa Northug og avslørte en plan for Falun-VM: «Det perfekte hadde vært å krysse målstreken med en oppblåsbar gris som det sto Jonas på», sa Northug og refererte til SVT-kommentatoren Jonas Karlssons «grise»-kommentar fra Oslo-VM, før han fulgte opp: «Jeg må forsøke å fikse det til VM i Falun».

Sverige hadde vraket Marcus Hellner som ankermann, men heller ikke erstatteren, Calle Halfvarsson, kunne slå Northug.

4. Sjusjøen, stafett, 20. november 2011:Sveriges ferske ankermann, Calle Halfvarsson, hadde på forhånd gått høyt ut og sagt at han ville spurtslå Northug hvis han fikk sjansen på sesongens første verdenscupstafett. Slik gikk det ikke.

Northug var nok en gang suveren på oppløpet, og på vei over målstreken pekte han nese til svenske Calle Halfvarsson, som spurtet i mål til en andreplass, et godt stykke bak Norges ankermann. Etter stafetten gjorde han også narr av svenskenes valg av ankermann. «Vi må bare være glade for at han (Halfvarsson) gikk den siste etappen», sa Northug.

Petter Northug spurtslo Marcus Hellner uten trinse på den ene staven og skrek: «Kæm e kongen?!».

5. Gällivare, stafett, 23. november 2008.Nok en stafett. Sverige hadde også denne gangen Marcus Hellner på sisteetappe og Gällivare-publikummet hadde store forhåpninger til seier på hjemmebane. Men heller ikke denne gangen gikk det Sveriges vei. Northug knuste konkurrentene, spurtet i mål foran Hellner og kom med det etter hvert så kjente seiersbrølet: «Kæm e kongen?!».

I målområdet viste Tore Ruud Hofstad, som gikk tredjeetappen, frem den ene skistaven til Northug. Trinsen (delen nederst som hindrer at staven forsvinner ned i snøen journ.anm.) på den ene staven hadde løsnet, noe som satte superspurten i et enda mer imponerende lys.

- - -

  • Hvordan tror du Petter Northug kommer til å feire en eventuell stafettseier i Falun? Si din mening i kommentarfeltet!

Fakta:

Petter Northug

Født 6. januar 1986 (29 år)

Fra Mosvik i Nord-Trøndelag

Klubb: Strindheim IL

Trener: Stig Rune Kveen

Meritter: 2 OL-gull, 1 sølv og 1 bronse. 9 VM-gull og 3 sølv. Har vunnet verdenscupen sammenlagt to ganger (09/10 og 12/13)

Publisert