Hvalene svømte rett under båten

En enorm hvalflokk fortsetter å boltre seg i Byfjorden. Fredag fikk Kristin Hovland oppleve det hun mener må ha vært over hundre av dem.

Publisert Publisert

hvaler.jpg Foto: Kristin Hovland

  • Elise Kruse
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

— Det var egentlig helt ubeskrivelig. Vi ble der i nesten fire timer bare for å se. Helt fantastisk, var det, sier Kristin Hovland (22).

Hun var på hytten på Lerøy da hun fikk telefon om at det var observert en hel flokk med hvaler rett utenfor byen.

Siden Hovland er en selverklært hval-entusiast var det ingen tvil om at de måtte sette seg i båten med det samme og dra ut for å se på de enorme dyrene.

BERGEN-FAN: Det er ingen tvil om at hvalene som den siste tiden har svømt rundt i Byfjorden trives godt med å bli en del av Bergensbildet. Foto: Kristin Hovland

— Over hundre hvaler

BT skrev i går at en stor flokk grindhvaler har lekt seg i Byfjorden i et par dager. Da mente de som hadde observert dem at det var snakk om mellom 30 og 50 hvaler.

Hovland er sikker på at de så over hundre grindhvaler. I tillegg var det også en del niser innimellom.

— De kom i bolker på flere steder. De var overalt, forteller hun.

De oppdaget hvalene først ved Askøybrua, der de svømte inn og ut i Byfjorden. Hovland tror det må ha vært mye fisk der, så lenge som hvalene ble svømmende.

Etter hvert fikk de svømmende dyrene flere og flere tilskuere. Ifølge Hovland lot de seg ikke bite noe særlig i det stadig økende publikumet, men holdt seg rolige.

ENORM FLOKK: Ifølge Kristin Hovland må det ha vært over hundre hvaler i fjorden fredag formiddag. Foto: Kristin Hovland

1000 bilder

— De ble stresset hvis det kom mye motordur. Da ble de fort borte en stund, men virket som det gikk fint med de båtene som var der, sier Kristin.

CLOSE UP: Kristin Hovland kom nærme de majestetiske dyrene, noe hun selv var svært godt fornøyd med. Foto: Kristin Hovland

Bildene Hovland tok viser at hun kom svært nærme hvalene. Hun hadde tatt med seg speilreflekskameraet sitt og forteller at hun tok sikkert 1000 bilder i løpet av tiden mens hun var der.— På et tidspunkt svømte de under båten. Det var veldig tøft, plutselig var de rett under beinene på meg!

Hovland har alltid vært interessert i hvaler, men dette var første gang hun fikk se dyrene i virkeligheten.

— De er majestetiske, flotte dyr og dette var jo en enorm flokk i tillegg. Det var et helt spesielt øyeblikk, forteller 22-åringen som hadde med seg moren og søsteren i båten.

DSC_0724 (2).JPG Foto: Kristin Hovland

Ingen snapDe andre to var i utgangspunktet ikke like begeistret, men da de fikk se alle hvalene samlet ble de minst like giret.

Moren til Hovland ble også litt stresset på et tidspunkt da de kom helt nærme.

— Jeg synes bare det var tøft. Det eneste kjipe var at jeg gikk tom for strøm på mobilen akkurat da vi kom frem, så jeg fikk ikke snappet det. Men det ble jo nok bilder likevel, sier Hovland og ler.

Publisert