– Trall litt mer hver dag

Helga Lorentzen er tildelt Omsorgsprisen for sin lange og frivillige innsats for å gjøre hverdagen bedre for eldre pasienter.

På fredag ble Helga Lorentzen tildelt Omsorgsprisen. Hun fikk den for sin lange og frivillige innsats for å gjøre hverdagen bedre for eldre pasienter.
 • Pål Engesæter
Publisert Publisert

En nett og sprudlende dame åpner døren i den store vakre hvite trevillaen «Utsigten» i Jægerbakken. Huset er 120 år gammelt, men kvinnen er tidløs.

– En stor ære og glede

– Det er en stor ære, en glede og en overraskelse, sier prisvinneren.

Siden 1994 har Helga Lorentzen jobbet som frivillig rådgiver ved Bergen Røde Kors Sykehjem.

I juryens begrunnelse står det:

«Helga Lorentzen har virkelig bidratt til å bringe glede, mestring og trivsel gjennom musikk og billedkunst inn i hverdagen både for pasienter, pårørende og ansatte i eldreomsorgen.

Med universitetsutdanning innen pedagogisk psykologi har hun fylt en spesialopprettet, men ulønnet stilling som rådgiver og prosjektleder ved Bergen Røde Kors Sykehjem.»

Helga Lorentzen bor i et eventyr av et hus i Ytre Sandvken.

Tristessen i ansiktene

– Hvorfor begynte du med dette?

– Det begynte med at daværende sykehjemsdirektør Britt Hysing-Dahl sa at det trengte en samtalepartner for pasienter og pårørende på sykehjemmet. De hadde kontor til meg, men det var et problem; de hadde ikke lønn. Min mann og jeg bestemte oss for at vi ville gi stillingen til dem, og så var vi i gang, forteller Lorentzen.

Helga Lorentzen forteller at pasientene den gang ble trillet ut i korridoren og satt der på rekke og rad en stor del av dagen.

– De var passive og du så tristessen i ansiktene deres. Vi reiv ned veggene og skapte elleve stuer for pasientene. Så fikk vi ved hjelp av gode samarbeidspartnere inn pianoer i alle stuene. Ansatte og pårørende viste en dugnadsånd uten like for å skape en bedre hverdag for pasientene.

Hjemme har også Helga Lorentzen ett piano i stuen, men hennes instrument er cello.

Glede som ressurs

Hver avdeling fikk en musikkvogn og at det ble ansatt egne omsorgsmusikere for faste stunder med sang og dans på sykehjemmet.

– Du skal ikke undervurdere glede som en ressurs. Musikk skaper livsgnist og glede. For folk med demens husker både melodi og tekst. Og det gir dem følelsen av mestring oppi alle tapene deres, sier Lorentzen.

Hun har opplevd at innelukkede mennesker har åpnet opp og fått språket tilbake ved hjelp av minner og musikk.

– Bak i hjernen sitter senteret for musikk. Nyere hjerneforskning viser at ved å tralle litt på musikk du liker hver dag, løser du opp hjernesvinn og plakk, forklarer hun.

Våkner til sin musikk

På Røde Kors har Helga Lorentzen fått både profesjonelle musikere fra Bergen Filharmoniske Orkester og glade trubadurer til å spille konserter i dagligstuen.

I 2005 startet hun et samarbeidsprosjekt knyttet til lege Audun Myskjas metode «Musikkbasert miljøbehandling», der systematisk bruk av individualisert musikk har vist seg spesielt egnet for personer med demens.

– Vi hadde en cd med 68 typer ulik musikk. Pasientene fikk velge hvilken musikk de likte best. Så laget vi en spesialtilpasset cd med deres musikkprofil på, til hver av dem. Morgen- og kveldsstellet av pasientene var ofte tungt og tok lang tid. Når de våknet til den musikken de selv likte best, ble de gladere. Stellet gikk lettere. Det skapte med andre ord både glede og det var tidsbesparende, forteller Lorentzen.

I 2012 tok hun initiativ til det prosessorienterte kunst- og helseprosjektet «Musikk for minnet». Musikere og formidlere fra London Philharmonic Orchestra, øvet med demenspasienter og pleiere i en lengre periode. Det hele ble avsluttet med en konsert i Grieghallen.

Helga Lorentzen fikk utdelt prisen av Samuel Massie.
Helga Lorentzen ble kjørt standsmessig i motorsykkel med sidenvogn til en markering av Omsorgsprisen 2020 på Søreide sykehjem fredag 15.januar. Samuel Massie var sjåfør.
Les også

På et år hadde Benedictes sykehjemsavdeling tolv timer sykefravær

Til glede og nytte

Omsorgsprisen ble i år delt ut på et digitalt arrangement, som ble sendt på alle sykehjem og omsorgsboliger i Bergen.

Arrangør er GC Rieber Fondene og Verdighetsenteret, i samarbeid med Etat for sykehjem, Bergen kommune og Den Nationale Scene

I anledning årets utdeling av omsorgspris, ble det også kjørt ut 4000 kakestykker til sykehjem og omsorgsboliger, som en hyllest til de eldre og alle som jobber i eldreomsorgen.

Helga Lorentzen ble under arrangementet også rost for sin faglige kompetanse og store gjennomføringsevne.

– Jeg er glad for at jeg kan være til nytte og glede for noen eldre, slik at de kan få en bedre sykehjemshverdag, sier prisvinneren selv.

Her er vinnerne samlet. Avdelingsleder Benedicte Nesslin-Lieske ved Søreide Sykehjem (vinner av 2. pris), Helga Lorentzen (vinner 1. pris) og besøksvenn Øyvind Lasse Høysæter (vinner av 2. pris).
Publisert
 1. Eldreomsorg
 2. Frivillige
 3. Sykehjem
 4. Musikk
 5. Røde Kors

Les mer om dette temaet

 1. Rune er i jobb, mens konen bor på sykehjem: – Enorme kontraster

 2. Latteren runger når voksne damer har styrketrening på Løvåsen sykehjem

 3. På ett år hadde de ansatte 12 timer syke­fravær til sammen

 4. Storsjarmør på sykehjemmet

 5. Godt mot stress og depresjon

 6. Vivi (74) steller sin mor (98) døgnet rundt: – Hjemme­syke­pleie? Nei, takk.

 7. Gir 40 stein­benker til Bergen

 8. Smøråsfjellet i 90