Dette bildet går verden rundt

Nordiske statsministere med Erna i spissen gjorde tilsynelatende narr av Donald Trumps Saudi-Arabia-besøk. Det blir lagt merke til verden over.

Publisert:

RUNDT KULEN: På besøk i Bergen, fra venstre: Sveriges statsminister Stefan Löfven, Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen, Norges Erna Solberg, Finlands Juha Sipilä og Islands Bjarni Benediktsson. Foto: STATSMINISTERENS KONTOR / SCANPIX

– De nordiske statslederne er ikke typene til å gå glipp av internetthumoren rundt Donald Trumps berøring av den glødende kulen da han besøkte Saudi-Arabia.

Det skriver det amerikanske magasinet Time, som har fått med seg det de mener er Erna Solberg og de fire andre statsministernes spøk under deres møte i Bergen 29. til 30. mai.

Bildet har blitt delt på Twitter av en rekke brukere verden over med diverse humoristiske tekster. Alle spiller på seansen som utspant seg da USAs president Donald Trump besøkte Saudi-Arabia under sin første utenrikstur som president.

When the Nordic prime ministers are openly mocking #PresidentTrump and the #Saudis .. https://t.co/6G1iOlf2qK

«Magisk kule»

Sammen med den egyptiske presidenten Abdel Fattah al-Sisi og kongen i Saudi-Arabia, Salman bin Abdulaziz, holdt han hendene på en lysende kule som en del av en seremoni.

På bildet over sammenlignes denne «kuleseremonien» med hvordan heksen i filmen «Trollmannen fra Oz» bruker sin magiske kule.

Da de nordiske statsministerne møttes i Bergen, gjenskapte de «magien» ved at de alle fem holdt hendene på en fotball.

– Verdensdominansens kule mister kraft og er noe mindre truende på disse breddegrader, skriver den svenske professoren Jussi Karlgren spøkefullt på Twitter.

KULESTUNT: De nordiske statslederne, med Erna Solberg i midten, lar seg fotografere med hendene på fotballen. Et mulig nikk til den amerikanske presidentens besøk i Saudi-Arabia. Foto: Bjørn Erik Larsen

Time påpeker at statslederne har gjenskapt plasseringen av hendene på kulen så å si perfekt:

«The group pretty much nailed the palm placement», skriver magasinet.

– Fascinasjon for kule-hekseri

Også en Twitter-konto som parodierer Nord-Korea har slengt seg på humortoget.

– Fascistiske lederes fascinasjon for kule-hekseri fortsetter. Men bare den øverste leder Kim Jong-un er i besittelse av den ekte og mektige kraftkulen, skriver de.

– Ingen sammenheng med Trump

– Det er ingen sammenheng med Trump-bildet, men vi ser likheten, sier statssekretær ved Statsministerens kontor Sigbjørn Aanes, til TV 2.

Han forteller at fotballen på bildet er en «bærekraft-fotball», som skal markere samarbeidet de fem landene mellom om blant annet barn og unges vilkår.

De nordiske statsministrene var egentlig i Bergen for å diskutere tettere samarbeid mellom landene.

Norge har nemlig i 2017 formannskapet i Nordisk ministerråd og statsminister Erna Solberg var vertskap for sine nordiske statsministerkollegaer.

Publisert: