Kompisene filmet og jublet, mens tenåringene sparket og slo offeret i hodet midt på Torgallmenningen

Publisert:

STYGT: Kompiser av voldsutøverne lot mobilkameraene gå mens offeret ble mishandlet på Torgallmenningen. Nå er to ungdommer dømt. Tre andre er tiltalt for det samme. Foto: POLITIET

«Ohhh shit! Hæhæhæhæ!»

Stemmen på videoen ler rått, idet den unge mannen i bilderuten får et hardt knyttneveslag i hodet, mister balansen og går rett i bakken.

Opptaket er gjort med en mobiltelefon, midt på Torgallmenningen, en tidlig søndagskveld i mars 2015.

Filmingen av overfallet er tilsynelatende planlagt: Den grove voldsepisoden er fanget opp på opptak fra to ulike mobiltelefoner, og begge opptakene begynner før slaget mot hodet faller.

Etter at offeret har gått i bakken, sparker flere andre gutter vedkommende i hodet, før de løper vekk.

Les også

BT tilbrakte en natt i fyllearresten. Her er det som skjedde.

En lang rekke overfall

Nå er to unge menn fra Bergen, som var bare 16 og 17 år gamle da volden på Torgallmenningen skjedde, dømt i Bergen tingrett. Også en tredje kamerat er dømt for vold, ran og skadeverk.

De tre unge mennene er dømt for en lang rekke forbrytelser:

  • I fjor sommer lokket to av dem med seg en rusmisbruker ned i tunnelen ved Strax-huset, ved å si at de hadde narkotika. Der slo de ham ned, og stjal lommebok og telefon.
  • I mars 2015 overfalt de tre en mann som var på vei hjem fra byen på Nykirkeallmenningen. De slo ham ned og stjal klokken, lommeboken og mobiltelefonen.
  • To dager senere ble en mann som var på vei hjem på Minde overfalt av den samme gjengen. Også han havnet i bakken etter et basketak, og guttene tok telefonen hans.
  • En av de tre er også dømt for å ha slått ned og ranet en mann i Veiten i Bergen sentrum, og for å ha ranet en mann i Kalfarveien.
  • En annen av de tre er dømt for å ha slått en drosjesjåfør i Tromsø flere ganger i hodet, før han stakk av fra en drosjeregning på 1800 kroner.

«Reinspikka galskap»

Flere av ofrene har blitt sterkt preget av møtet med ungdomsgjengen. En har måttet oppsøke psykolog, og drosjesjåføren sluttet i yrket på grunn av volden han ble utsatt for.

Et vitne til det brutale overfallsranet i Veiten beskrev det hun fikk se «som reinspikka galskap», ifølge dommen.

Under overfallet på Torgallmenningen var 15–20 ungdommer samlet. «Det ble heiet, hoiet og ropt», blant annet når offeret ble sparket og slått. En av de tilstedeværende hadde også en hammer, og vitner har fortalt om at såkalte «knokejern» ble brukt.

Det er tatt ut tiltaler mot ytterligere tre av ungdommene som var til stede, ifølge politiadvokat Kristine Knutsen-Berge.

Også tilfeldig forbipasserende ble vitner til overfallet, som skjedde i 19-tiden på kvelden. Blant disse var to smågutter på 10 og 11 år, som også filmet deler av det som skjedde og senere ga opptakene til politiet.

Les også

Politiet om ungdomsgjenger: – Ingen skal ha Torgallmenningen alene. Den skal være for alle.

Slipper fengselsstraff

Alle de tre 18-åringene er nå idømt såkalt ungdomsstraff, på grunn av sin unge alder. Det innebærer at de ikke må i fengsel, men må delta i et opplegg med strenge kontrolltiltak, møter med ofrene og tett oppfølging fra blant annet kriminalomsorgen.

Men det er ikke sikkert at dommen blir stående: Statsadvokaten i Hordaland har anket dommen mot to av guttene, og har ennå ikke bestemt seg for om også dommen mot tredjemann skal ankes.

I tingretten mente fagdommeren at alle tre burde dømmes til fengselsstraff. Hun viste til at alle tre var dømt tidligere for lignende forbrytelser, og mente at ubetinget fengsel nå var påkrevet, men fikk ikke med seg de to lekdommerne på en så streng straff.

– La ned mye etterforskning

– Saken med de tre guttene var spesiell, og ikke nødvendigvis representativ for utfordringene i enkelte ungdomsmiljøer i Bergen, sier politioverbetjent Hans Sigurd Morstøl. Han er leder for bergenspolitiets ungdomsseksjon.

– I denne saken handlet det om grov voldsutøvelse og ran på offentlig sted. Jeg kjenner ikke alle detaljene, men det ble lagt ned mye etterforskning for å få bukt med akkurat dette miljøet, sier han.

Ansamling av ungdommer – særlig i Bergen sentrum – har vært et fenomen i mange år. Ved flere anledninger i fjor høst måtte politiet rykke ut etter meldinger om bråk og uønsket oppførsel, blant annet på Torgallmenningen.

– De siste månedene har det vært noe roligere etter at vi la ned en målrettet innsats i høst. Men dette går litt i bølger, og vi er på ingen måte kvitt fenomenet.

– For vår del er det viktig å være til stede hele tiden, slik at situasjonen ikke eskalerer. Samtidig har det vist seg at veien til suksess ofte handler om å sette i verk tiltak tidlig nok, i samarbeid med andre etater.

– Hva innebærer det, helt konkret?

– Det kan være alt fra oppfølging med skole, barnevern og foreldre. Vi bruker også Utekontakten aktivt. Jo tidligere vi kommer på banen, jo bedre er det. Men vi klarer ikke å nå alle, dessverre.

Les også

Nå lover Reidar Osen en halv million til den som har avslørende tips om de maskerte overfallsmennene

Forsvareren fornøyd

Den ene guttens forsvarer er godt fornøyd med tingrettens dom.

«En reaksjon i form av ungdomsstraff, slik flertallet i tingretten er kommet til, er etter min vurdering riktig her. Til tross for at det er alvorlige forhold han har erkjent, har han kommet inn i en svært positiv tilværelse med skole, idrett og god oppfølgning», skriver advokat Lasse Solberg i en e-post.

Hans klient er ifølge dommen nå elev på videregående, og under oppfølging av barnevernet – som blant annet har ansatt boksetreneren hans i 20 prosent stilling for å hjelpe ungdommen.

Publisert: