Rushtidsavgift uten rushtid

Fellesferien er i gang og trafikken er kraftig redusert, men rushtidsavgiften består. Det får bilister til å reagere.

Publisert Publisert

DYRERE: Rushtidsavgiften fra februar økte bompengesatsen fra 25 kroner til 45 kroner i rushtiden. Avgiften er der også i sommerferien, selv om rushet uteblir. Foto: ELIAS DAHLEN

  1. februar i år ble det innført rushtidsavgift i Bergen. Nå reagerer bilister og politikere på at denne opprettholdes i fellesferien.

— Å ha rushtidsavgift når det nesten ikke er biler på veiene er å holde bilister for narr, sier en opprørt Nils Larsson.

Han jobber hele juli og mener bystyret motsier seg selv ved å holde på 45-kronersavgiften for personbiler i rushtiden.

Ferske tall:

Les også

13 prosent flere sykler etter rushtidsavgift

Prinsippsak

— Argumentasjonen var å forhindre kø og forurensning, samt å få flere til å benytte kollektivtransport. Når det ikke er kø på veiene, og kollektivtransporten har et dårligere tilbud med færre avganger om sommeren, går dette mot all sunn fornuft.

Bilist Vibeke Krey er også en av dem som reagerer.

— Dette er en prinsippsak. Hvordan kan man argumentere for rushtidsavgift når det ikke er rush? Dette bør være nøye gjennomtenkt, særlig når det skal innføres lignende ordninger i flere byer, sier hun.

- Bør avvikles

Bilistene Krey og Larsson får støtte fra tidligere sosialbyråd Silje Hjemdal (Frp). Nå sitter hun i bystyret i Bergen.

— Jeg stilte det samme spørsmålet ved siste møte i Fylkestinget før sommeren, da vi også har mottatt klager på dette. Rushtidsavgift i fellesferien burde avvikles, og dette er en sak vi vil ta opp igjen etter sommeren, sier hun.

Frp var det eneste partiet som stemte mot vedtaket om rushtidsavgift i februar i fjor.

— Når bystyrets argumentasjon for rushtidsavgift på mange måter ikke holder vann i feriene, kan man spørre seg om det finnes bakenforliggende motiver for å innføre avgiften, sier Hjemdal.

Byutviklingsbyråd Anna Elisa Tryti (Ap) påpeker at reglene for rushtidsavgift er fastsatt av statlige myndigheter.

— Vi har ikke mulighet til å justere dette nå. Og hvis vi hadde det: Når skulle vi ha lempet på den? Folk tar jo ferie til ulike tider.

TOMT: Det er få biler på veiene i fellesferien. Foto: ELIAS DAHLEN

Ikke på helligdagerHun ble senest spurt om dette i siste bystyremøte før sommeren. Da kom det også spørsmål om det kan gjørs unntak i for eksempel påsken.

— Da svarte jeg at så lenge vi har sendt inn søknad om rushtidsavgift og fått den innvilget, så er ikke dette noe vi rår over lenger, sier Tryti.

Hun understreker at det ikke er rushtidsavgift på helligdager.

Henning Warloe (H) var blant dem som gikk inn for rushtidsavgift. Han var da byråd for byutvikling, klima og miljø. Denne uken har han selv kjørt gjennom bompengeringen flere ganger og betalt rushtidsavgift.

— Det føles jo meningsløst når en ser hvor lite trafikk det er ute. Så jeg ser argumentene for å kutte det ut i ferien. Men bestemmelsene gjør at vi ikke får gjort noe med dette, sier Warloe.

Uklar ferietid

Han tror dessuten det er vanskelig å bestemme når det er ferietid.

— I et moderne samfunn har vi ikke lenger en felles lovpålagt ferie. Skulle vi ha vurdert dette, så ville vi fått en evig diskusjon om når det egentlig er ferietid, sier Warloe.

Han er i Åsane da BT ringer ham klokken 14.

— Nå minnet du meg på noe. Jeg må gjøre meg ferdig og kjøre. Klokken nærmer seg 14.30!

Publisert