Nytt storfylke på Vestlandet vekker allerede strid

De tre sørligste vestlandsfylkene har forhandlet frem en avtale om sammenslåing. Bergen blir «hovedstad», men i Rogaland murres det allerede.

ENIGE: Fylkesordførerne Anne Gine Hestetun (Ap), Solveig Tengesdal (KrF) og Jenny Følling (Sp) møttes til første forhandlingsmøte på Solstrand i Os. Nå er de i Førde, og har blitt enige om en avtale. Foto: Paul S. Amundsen

 • Pål Andreas Mæland
 • Kjetil Gillesvik
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

– Denne avtalen har jeg vanskeligheter med å anbefale til min egen fylkestingsgruppe, sier Janne Johnsen.

Hun er gruppeleder for Høyre i fylkestinget i Rogaland og medlem av forhandlingsutvalget som klokken 03.00 natt til torsdag ble enige om en intensjonsavtale.

Det vil si, da avtalen ble presentert på formiddagen viste det seg at fylkene ikke var helt enige likevel, og det ble nye forhandlinger utover dagen.

Bergen blir hovedstad

Partene har godtatt at Bergen skal bli det formelle regionssenteret, men både Rogaland og Sogn og Fjordane har krevd at betydelige deler av administrasjon og oppgaver skal plasseres hos dem.

Les også

Slik skal de spleise Vestlandet

Dette er noen av punktene de er enige om:

 • Det nye navnet på storfylket er Vestlandsregionen.
 • Fylket skal bli én valgkrets, med et nytt regionting.
 • Fylkessenteret skal ligge i Bergen. Her vil politisk ledelse og fylkesrådmannen sitte, med sine tilknyttede funksjoner.
 • Administrasjonene for næring og opplæring, samt kollektivtransport og idrett skal plasseres i Stavanger.
 • Sogn og Fjordane får administrasjonene for vei og kultur.
Les også

Dette blir navnet på regionen du kan bli innbygger i

Administrasjonen består av direktører og fagmiljø.

Alle ansatte i de tre fylkeskommunene får et stillingsvern i fem år etter at det nye fylket er opprettet, altså fram til 2025, dersom planen blir fulgt.

Skepsis i sør

Det er ventet at den store kampen vil stå i Rogaland. Her er skepsisen spesielt stor i Stavanger og Dalane/Egersund. Lengst sør er tilknytningen mot Agder sterk, mens mange i Stavanger frykter å få svekket sin maktposisjon.

– Den totale pakken tjener ikke vårt fylke, sier Johnsen.

– Hva er det du reagerer på?

– Hordaland er pekt på som administrasjonssenter. Bare ved det har vi gitt mye allerede. Men Rogaland og Hordaland er jevnstore. Hvordan veier en opp for det? Det må være en regional balanse. Det har vi ikke oppnådd, sier Johnsen.

– Har Bergen og Hordaland vært for lite rause med sine naboer?

– Jeg vil ikke peke på noen. For meg er ikke dette godt nok.

Også Senterpartiet i Rogaland har uttrykt skepsis til avtalen. Rogalendingene er blant annet imot å plassere Fylkesmannen i Sogn og Fjordane, slik avtalen tar til orde for.

DAGENS FYLKER: Fra venstre Sogn og Fjordane, Hordaland og Rogaland. Foto: ARKIV

Rogaland kan bli splittet

Lenger nord i Rogaland er en mer begeistret. Haugesund-ordfører Arne-Christian Mohn (Ap) mener Haugaland bør vinke farvel til resten av fylket hvis fylkestinget følger Høyre-toppens anbefaling.

– Vi ønsker å være i samme fylke som Sunnhordland. Vi er så gjensidig avhengig av hverandre at vi må ikke tenke tanken på å splitte oss. Derfor kan det være en fare for at Rogaland blir delt, at den fremtidige grensen går ved Boknafjorden, sier Mohn.

Han presiserer at dette ikke er hans førstevalg.

– Mitt mål er en sterk vestlandsregion. Vi trenger å bli større for å få innflytelse, sier han og legger til:

– Jeg ser ikke at dagens Rogaland er en god løsning. Sunnhordland foretrekker å gå nordover. Derfor er jeg veldig fornøyd med en vestlandsregion, sier Haugesund-ordføreren.

Uenige om sognefond

Fylkene har også blitt enige om at det skal settes av et eget fond for Sogn og Fjordane, som skal sikre at noen av verdiene det fylket eier, forblir i området en stund.

Her skal blant annet pengene fra Fjord1-salget settes inn. Fondet kan bli på 1,5 milliarder kroner.

Da avtalen ble gjennomgått, viste det seg at det ikke var full enighet om dette. Hordaland og Rogaland reagerte på regnestykkene som Sogn og Fjordane la frem, og mente at de burde dele mer.

Det førte til at delegatene som trodde de var ferdig, måtte tilbake til forhandlingsbordet etter lunsj. I 15-tiden ble avtalen signert.

– Samlet sett er vi fornøyde nå. Dette er en historisk avtale, sier fylkesvaraordfører Pål Kårbø (KrF).

Les også

Frp vil splitte Sogn og Fjordane i to

Nei til nynorskfylke

Intensjonsavtalen understreker at nynorsk «er en viktig kulturbygger i regionen», men det blir ikke gjort til hovedmål, og de kulturelle språkforskjellene skal respekteres.

– Nynorsk er viktig på Vestlandet, men for oss i Rogaland er det unaturlig om nynorsk skal være hovedspråket, sier fylkesordfører i Rogaland, Solveig Ege Tengesdal.

Intensjonsavtalen skal opp til politisk behandling i de tre fylkestingene, først i oktober, og deretter i revidert utgave i desember.

Publisert
 1. Sogn og Fjordane
 2. Hordaland
 3. Rogaland
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

 1. - Jeg var så sint at jeg nesten ikke fikk sove

BT anbefaler

Smittede personer var på fest i Nygårdsparken i helgen

– Testene er fra de tre siste dagene, så vi begynner å se effekten av en helg der folk koste seg ekstra mye, sier…

LES SAKEN