Universitetet politianmeldte student for ritalin-salg på campus

Studenten skal ha solgt «studiedopet» ritalin over en lengre periode, melder universitetsavisen.

Publisert:

REALFAGSBYGGET: Det var her på Realfagsbygget ved Universitetet i Bergen at en student skal ha solgt ritalin til medstudenter. Foto: Silje Katrine Robinson (arkiv)

I oktober fikk Studentombudet ved universitetet (UiB) melding om en student som skal ha solgt den reseptbelagte ADHD-medisinen ritalin til andre studenter på Realfagsbygget.

Det hadde foregått over noe tid, og studenten som meldte ifra hadde selv takket nei til en smaksprøve fra vedkommende, skriver På høyden.

– Det er veldig sjeldent at universitetet går til det skrittet å anmelde en student. Det skjer høyst én gang i året, sier universitetsdirektør Kjell Bernstrøm til BT.

– Svært alvorlig

Han beskriver salg av ritalin som svært alvorlig.

– Alvorlighetsgraden er særlig stor siden vedkommende har tilbudt ritalin til andre studenter, og det er studentene selv som reagerer på dette, sier Bernstrøm.

Etter at vedkommende ble angitt av sin medstudent, ble han innkalt til møte med universitetsledelsen.

– Og da tilsto han?

– Han nektet i hvert fall ikke for det, sier Bernstrøm.

Les også

Trimutstyr, kiosk og lekeplass skal hindre rusmiljø i Nygårdsparken

4,2 prosent har brukt «studiedop»

Politiet bekrefter overfor På høyden at de har mottatt anmeldelsen. Saken ble henlagt på bevisets stilling.

I Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHOT) som gjennomføres hvert fjerde år oppgir 4,2 prosent av norske studenter at de har brukt legemidler for å øke studieprestasjonene sine.

Per i dag finnes det ikke tall for hvor omfattende dette er i Bergen.

– Må bli flinkere til å kartlegge

Det er Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet som holder til i Realfagsbygget. Fakultetsdirektør Elisabeth Müller Lysebo sier til På høyden at hun ikke har inntrykk av at slike rusmidler er «veldig utbredt».

Men hun vil absolutt fraråde studentene sine fra å bruke det

Studentombudet som først tok imot meldingen om ritalinsalg, mener universitetet må være mer aktiv i å avdekke bruk av rusmidler.

– Hva kan vi gjøre med dette? Hvordan kan vi finne ut om det skjer slike ting på campus? Vi bør være mer frempå med å kartlegge, og ikke tenke at hvis en ikke hører om det, så skjer det ikke, sier Sylvi Leirvaag.

Les også

Studenter forsøkte å jukse seg til over 20 millioner kroner i støtte

Fokus på alkoholproblem i stedet for legemidler

Det er Studentsamskipnaden som har ansvaret for velferdstilbudet til studentene, blant annet psykologtilbud og rådgivning. Det er også dem som står bak SHOT-undersøkelsen.

Administrerende direktør i Bergen, Per Kristan Knutsen, sier at bruk av prestasjonsfremmende legemidler ikke har vært på radaren deres.

– Dette har ikke blitt tatt opp som et problem fra noe hold. Vi har i stedet fokusert på alkoholforbruket til studentene i byen, som SHOT-undersøkelsen viste at var i overkant, sier Knutsen til BT.

Han forteller at Studentsamskipnaden er i løpende dialog med universitetet hva gjelder studenters problemer. Og bruk av legemidler har heller ikke her vært noe tema.

– Vi tar pulsen ganske godt på studentene, siden vi er i kontinuerlig dialog med dem via et bredt velferdstilbud, mener Knutsen.

Publisert: