Aarebrot: - Erna Solberg blir sentral

De borgerlige velgerne forblir på gjerdet i BTs nye måling. De Grønne er den store jokeren.

Publisert Publisert
  • Ove Sjøstrøm
  • Trond Olav Skrunes
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Tidligere Frp— og Høyre-velgere har ikke latt seg rokke etter en uke med valgkamp. Lørdag dro Høyre sitt trumfkort; Erna Solberg.

Se Solberg kommentere BTs nye måling øverst

En kampklar byrådsleder, Martin Smith-Sivertsen (H), tok med statsminister Erna Solberg til Fyllingsdalen sykehjem lørdag. Med seg hadde de representanter fra KrF, Venstre og Frp. Bråket om Bybanen har splittet den borgerlige siden i Bergen.

Partibarometer bergen 21. august 2015.pdf

- Forsøker du å puste liv det borgerlige samarbeidet i Bergen, Erna Solberg?

- Når vi legger frem regjering­ens politikk, så er det naturlig at vi inviterer med våre samarbeidspartier, sier statsministeren.

Les også:

Les også

Mer kaos i vente

- Erna Solberg blir sentral

Valgforsker Frank Aarebrot har tidligere påpekt at Erna Solberg kommer til å bli sentral i valgkampen for sitt Høyre i hjembyen. Og hjelp kan Høyre definitivt trenge, for på BTs ferske måling er partiet langt unna tidligere form. 25,7 prosents oppslutning er nesten ti prosentpoeng mindre enn det partiet fikk ved forrige kommunevalg.

Målingen viser at situasjonen er stabil i Bergen, en uke etter at de fleste partiene formelt startet valgkampen for fullt. Men for de borgerlige partiene er stabilt ingen god nyhet. Skal Martin Smith-Sivertsen beholde makten, må Høyre kapre velgere gjennom valgkampen.

Usikre velgere

Høyre har fortsatt ikke fått grep om sine tidligere sympatisører. Tre av ti velgere som stemte Høyre sist, er fortsatt usikre på hva de skal stemme ved høstens valg.

BORGERLIG UTFLUKT: Statsminister Erna Solberg tok med seg de borgerlige partiene til Fyllingsdalen sykehjem i går. Byrådsleder Martin Smith- Sivertsen (med ryggen til midt i bildet), tror på Erna-effekten i valgkampen. BTs måling viser at Høyre og Frp sliter tre uker før valget 14. september. Foto: Ove Sjøstrøm

- Nå har vi ikke sett bakgrunnstallene i denne målingen, men jeg tror det er mange som sitter på gjerdet og de skal vi nå med Høyres politikk og løsninger. Vi har tre uker på oss, sier Solberg.Smith-Sivertsen tror på en Erna-effekt i Bergen før valget.

- Erna gjør en veldig god jobb. Hun er på hugget, sier han.

Puster Frp i nakken

Frps tidligere velgere er også langt fra sikre. To av ti Frp-­velgere er ikke sikre på hvilket parti de skal stemme på. Frp får kun 8,7 prosents oppslutning. Det er faktisk tredje måling på rad at partiet ser åttetallet i Bergen.

Et parti som har langt bedre form er Miljøpartiet De Grønne. Partiet puster nå Frp i nakken og er 0,9 prosentpoeng unna å være Bergens tredje største parti.

#kandulove: Still politikerne til veggs

- Drømmeposisjon

- Dette er jo veldig inspirerende. Enkeltmålinger kan vi ikke stole fullt og helt på, men nå har tendensen vært klar over tid, sier partiets toppkandidat, Sondre Båtstrand. Han mener at de kan få gjennomslag i bergenspolitikken etter valget.

Dette er jo veldig inspirerende

Sondre Båtstrand

- Vi er vant til å kritisere og utfordre de andre i miljøpolitikken, men nå kan vi få muligheten til å påvirke hvilken politikk som skal føres i Bergen. Det vil være en drømmeposisjon for oss dersom vi kan avgjøre hvem som skal få byrådsmakten i Bergen, sier Båtstrand.

gronne.jpg

Bergens Tidendes valg­ekspert, Johan Giertsen i nettstedet Poll of Polls, påpeker at endringene nå i starten av valgkampen er små.- Endringene fra forrige uke er innenfor feilmarginene, men vi ser antydninger til et mer fragmentert politisk landskap, sier Giertsen.

Senterpartiet var uten mandat på forrige måling, men Ove Sverre Bjørdal er inne på denne ukes måling fra Respons.

Det interessante er også at nystartede Feministisk initiativ nå begynner å vise igjen på mål­ingene.

- Det får bare 0,7 prosents oppslutning på denne målingen, men de nærmer seg et mandat. Det bekrefter at venstresiden i Bergen er blitt mer fragmentert, sier Giertsen.

Han minner om at det ikke skal veldig mange stemmer til for å kapre et mandat.

- Vi har fått overraskelser før. Ved forrige valg kom Byluftlisten inn i bystyret, påminner Giertsen.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Fastlegekrisa i Bergen har aldri vore større: – Eg blei låst i eitt år i stillinga etter at eg sa opp

Med 24 ledige stillingar er fastlegekrisa i Bergen større enn nokosinne.

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Hundrevis samlet utenfor Ikea: – Folk står klynget inntil hverandre

  2. Fra mandag kjører Tide åtte busser, men de vet ikke hvilke ruter de vil dekke

  3. – Direkte arrogant, sier fylkespolitiker om Abid Rajas besøk i Bergen

  4. Hun sier gjentatte ganger: «Du må ikke se ned. Du må ikke se ned, Morten» ... Men jeg har allerede sett det.

  5. Flere koronasmittede har reist på tvers av landet med fly og tog

  6. Åtte nye smittede i Bergen