Nå kommer «Hardingen» hjem

Den skal få sitt gamle utseende tilbake.

Publisert Publisert

LEKKER: Det er lite som kan konkurrere mot «Hardingen» sine klassiske linjer. I en årrekke var den HSDs flaggskip og selvskreven forsidepike på rederiets trykksaker. Foto: BTs arkiv

  • Roy Ellingsen
iconDenne artikkelen er over fire år gammel

Det vakte stor begeistring da BT kunne melde at det gamle HSD-flaggskipet «Hardingen» kunne komme til å returnere til vestlandsfjordene. Nå er avtalen i havn.

— Jeg har nettopp signert kontrakten og sendt den til megler, sier Arne Glenn Flåten, daglig leder i Fjord 2 Fjord Cruises, som driver turistferge på Sognefjorden.

Da BT snakket med ham om mulighetene for å hente Hardingen tilbake til norske farvann, var han skeptisk til hvilken stand fergen er i. Nå er han overbevist, etter en tur til Italia i forrige uke.

— Båten har gyldig sertifikat i Italia, som er et EU-land. Det verste vi risikerer er noe ombygging. Det båten trenger nå, er å males om. Det trengs litt pussing og maling, sier Flåten.

Etter alt å dømme er båten godt forberedt på å gå tilbake i jevnlig rutetrafikk.

— I Italia fikk vi bekreftet det vi visste. Båten er kun gått 50 timer etter en full overhaling av aksling, propeller og alt. Teknisk og skrogmessig er den i kjempegod stand, alderen tatt i betraktning, sier Flåten.

Reserveferge

I DAG: Slik ser «Erik P.» ut nå. Bildet er tatt da en delegasjon fra Norge var på Sardinia for å besiktige fartøyet i september. Foto: Viggo Nonås

Båten, som nå har navnet «Erik P.», har ikke gått i fast rute i Italia.— I utgangspunktet var den ikke til salgs, men de to fergerederiene der nede ble slått sammen, og de hadde ikke bruk for to reserveferger. Da åpnet det seg en mulighet for oss, sier Fjord 2-sjefen.

— Den hellige gral for oss som er glad i ferger:

Les også

Gamle «Hardingen» er aktuell for Sognefjorden

Nå spørs det når det gamle flaggskipet kan starte ferden hjem til Norge.

NESTEN SOM GAMLE DAGER: I september ble HSD-flagget igjen heist i formasten på det tidligere flaggskipet. Foto: Viggo Nonås

— Den starter så fort vi har alle dokumenter og seilingstillatelse. Det tar tid på grunn av myndighetene i Italia. De har en behandlingstid på å utstede dokumenter som er vesentlig lenger enn i Norge. Det kan se ut til at det kan gå halvannen måned.

Mange vil føre «Hardingen»

Å skaffe mannskap til reisen hjem tror han ikke blir noe problem.

— Jeg tror ikke vi trenger å presse noen, for å si det sånn. Det er mange som har meldt seg. Det blir sjøfolk som tar den hjem. Det viktige er at mannskapet kan håndtere de situasjonene som måtte oppstå, sier Flåten.

UTSIKTSSALONG: Herfra skal turistene få nyte utsikten over verdensarven i Sogn. Etter interiøret å dømme ser det ut som om HSD lever i beste velgående ennå. Foto: Viggo Nonås

De har inngått avtale med et selskap som skal drifte båten for Fjord 2.Vestlandets nyeste ferge:

Les også

Bli med om bord på MF «Utne»: - Nå blir det veldig kjekt å ta den i bruk

— Vi i Fjord 2 er best på salg og markedsføring. Knut Lindstrøm har gode kontakter i Asia og jeg i Europa. Det vi ikke kan, det leier vi inn andre til, sier Flåten. Han sier det har vært «voldsomt viktig» for dem å få inn en ny veteranbåt, etter suksessen «Skånevik» hadde på Nærøyfjorden i fjor.

— Det er tatt kontakt med Riksantikvaren om «Hardingen», men enten den blir fredet eller ikke, er den i våre øyne verneverdig. Det har en stor verdi for oss at den blir seende ut så nær originalutseendet som vanlig, sier Flåten.

KJØPT: «Hardingen», her med signalflagg og full HSD-mundur, kommer tilbake til Vestlandet. 1. juli skal den være i rute på Nærøyfjorden. Foto: BTs arkiv

Nå er målet å ha rutestart for «Hardingen» mellom Gudvangen og Kaupanger 1. juli. Da vil den seile i motsatt retning av «Skånevik».

Hva skal barnet hete?

Nå er spørsmålet hva de skal gjøre med navn. Navnet «Hardingen» ble raskt tatt i bruk igjen av HSD da den gamle ble solgt ut av landet i 1991. Den fergen seiler ennå under samme navn for Norled.

Nye «Hardingen» på grunn:

Les også

Har sittet fast på fergen i seks timer

— Jeg forstår om Norled sier nei til at vi bruker navnet. Nå har vi søkt om å få kalle båten vår for «Hardingen sr.», men vi har ikke fått svar.

Da det ble kjent at Fjord 2 jobbet for å hente hjem gamle «Hardingen», fikk Flåten mange henvendelser.

— Vi har merket at det er mange entusiaster som er glad i den båten. Nå gleder vi oss til å ta den i bruk, sier Arne Glenn Flåten.

PS! Fredag kveld kom bekreftelsen: Nytt navn på fartøyet blir «Hardingen sr.».

UTSIKT: Altanen på venstre side gir en oversikt over bildekket som var unik i HSD-flåten. Foto: Viggo Nonås

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Første korona­tilfelle på Voss sidan mars: – Har køyrt bil aleine heile vegen

  2. – Han vil komme inn med stort humør

  3. Omkom etter frontkollisjon med lastebil på E39

  4. – Vi er bekymret. Neste uke kan bli krevende.

  5. Kompisane utnyttar siste kveld før skjenke­stoppen: – Det blir brått litt seint i dag

  6. Som turist frå Austlandet forventar eg betre enn dette