Du kan være på datingsider uten å vite det

Rekordmange nordmenn melder ifra om falske profiler. Her er stedene du bør holde deg langt unna.

FALSKE PROFILER: Svært mange nordmenn tar kontakt med tjenesten Slettmeg for å melde om falske profiler på Facebook. Falske datingprofiler er også et stort problem.
 • Hanne Louise Åkernes
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over seks år gammel

Rekordmange personer kontakter nå tjenesten Slettmeg.no for å kvitte seg eller melde ifra om falske profiler. Frem til august i år har over to hundre mennesker bedt om hjelp.

— Det som tidligere var et velkjent problem for kjendiser og politikere, er blitt et stadig vanligere problem for folk flest, sier Hans Marius Tessem, leder for tjenesten.

Noen av profilene er laget ved hjelp av bilder og informasjon om eksisterende personer. Andre profilerer diktet opp.— Å fjerne én falsk profil er ikke så vanskelig, men hvis det til stadighet popper opp flere, blir det vanskelig å få kontroll over det, sier Tessem.

I Bergen har 14 jenter i tenårene levert inn anmeldelser til politiet, etter at de har mottatt sjikanerende meldinger og trusler fra falske profiler på nettet. Politiet arbeider nå med å avdekke hvem som står bak, og har inndratt fire tenåringer sine mobiler og nettbrett.

— Om det er noen sammenheng, vet vi ikke. Vi håper vi får svaret på dette i løpet av uken. Saken har høy prioritet hos oss, sier Svein Føllesdal, politioverbetjent ved Bergen vest politistasjon til BT.

Politiet har bedt om hjelp fra både Kripos og Facebook i saken. Meldingene skal i hovedsak ha kommet fra Facebook, meldingstjenesten KIK og bildetjenesten Instagram.

Les også:

Les også

Bergensskoler har anmeldt digitale mobbesaker

Mobbing og svindel

Fra 2012 og frem til i dag har 1265 personer kontaktet tjenesten for å få slettet falske profiler. I 2012 var det drøyt 300 personer som meldte ifra. I fjor kom det nesten 400 henvendelser.

— Noen oppretter uekte profiler for å mobbe og sverte andre, eller for å komme seg inn i hemmelige grupper. Andre ganger blir de opprettet for å drive svindel, og lure til seg penger som for eksempel på datingsider. Vi har også situasjoner der man gjør dette for gøy i tenårene for å tulle med en kompis. Det er kanskje ikke like kult for kameraten din når han blir voksen, sier Tessem.

Å lage en falsk profil krever stort sett bare en epostadresse. Noen nettsider, som f.eks. den populære datingsiden Tinder, krever en Facebook-konto. I slike tilfeller oppretter personene først en Facebook-konto ved hjelp av en epost, for deretter å opprette en Tinder-profil.

Les også:

Les også

Syv sosiale medier som barna dine kjenner bedre enn deg

Bilder hentes fra tjenester som krever bilder og fra google. Selv om du har en svært skjult profil på Facebook, kanbildet ditt være synlig gjennom google. Også slettede profiler, kan gjennom en viss tid søkes opp hos søketjenesten.

Blir lurt trill rundt

Blant meldingene om falske profiler, har Tessem og kollegene fått inn svært mange saker med personer som har havnet på datingsider uten å vite om det. Dette er særlig utbredt på sider som twoo.com, netlog og b2.no.

PROBLEMATISK: Mange nordmenn har opplevd å havne på twoo.com mot sin vilje. Dette fordi de ved en feil aksepterer at tjenesten tar bilder og informasjon gjennom Facebook.

På disse sidene blir de fleste brukerne lurt inn avnettstedet selv.— Dette foregår ved at du for eksempel skal ta en test på Facebook som f.eks. "hvor godt kjenner du nabolaget ditt". Underveis får du opp et vindu, hvor du skal trykke ja, før du går videre. Du tror du trykker ja til testen, men egentlig svarer du ja til at tjenesten kan ta både bilder og informasjon fra siden din. Ut fra dette oppretter sidene datingprofiler i ditt navn, forklarer han.

Har du opplevd noe lignende? Ta kontakt med BTs journalist her.

Grunnen for å lure deg inn, er å få flest mulig profiler i nettverket. Dette kan gi dem ekstra annonsekroner, ifølge Tessem.

På Twoo sine sider på Facebook er det opp imot hundre klager. BT har ikke klart å komme i kontakt med twoo.com.

Les også:

Les også

9 Facebook-triks du kanskje ikke visste om

— Hos noen av disse tjenestene kan det være nærmest umulig å få kontakt med bakmennene. Dette er ganske lugubre steder som vi anbefaler folk å holde seg langt unna, sier han.

Kan oppleves som en krise

Det er også rapportert om falske profiler på Tinder, Sukker og match.

— Det som vanligvis skjer her er at noen prøver å drive svindel ved å finne tilfeldige navn og bilder på nettet. Disse kan også være opprettet av personer som ønske å sverte noen andre, forklarer han.

POPULÆR TJENESTE: Tinder er en av de mest populære sjekkestedene i verden. Også her eksisterer det falske profiler. Her sveiper du til høyre om du liker noen, til venstre om ikke.

— Hvordan reagerer folk når de finner de falske datingprofilene?

— Noen blir lattermilde og føler det hele er ganske komisk. For andre er det en krise. Det kan oppleves helt forferdelig, og mange er redd for at det kan skade forholdet eller gå utover partneren, forteller han.

- Svært alvorlig

Han anbefaler personer som finner falske profiler å vurdere hva de gjør med saken fra gang til gang.

— Noen ganger kan innholdet være så grovt, at man bør anmelde det til politiet. Andre ganger kan det ordnes relativt raskt ved å melde ifra til tjenestene. Dette må folk vurdere selv. De kan også kontakte oss ved problemer, sier han.

- Hva vil du si til de som står bak de falske profilene?

Les også:

Les også

Familiebildet av Sigurd (11) havnet på kinesiske T-skjorter

— Jeg vil nesten si at jeg håper de får oppleve konsekvensene av det de gjør. For noen kan sikkert dette virke ufarlig og gøy, men dette er svært alvorlig og ulovlig i Norge. Jeg håper også at foreldre engasjerer seg like mye i nettbruk som de gjør i barnas fritidsaktiviteter. Finn ut hva barna driver på med på nettet og sett deg inn i de ulike appene, oppfordrer han.

Blir ofte henlagt

Hans erfaring er at svært mange av anmeldelsene som går på ID-tyveri og trakassering på nett blir henlagt hos politiet.

— Jeg skjønner at det kan være ressurskrevende, og at man ikke alltid kommer i mål, men det betyr ikke at man ikke skal prøve, sier han.

Les også:

Les også

Promoterte bergensboliger med bilder fra Google

Han roser politiet for å gå inn og etterforske saken med tenåringene som har fått sjikanerende og truende meldinger i Bergen.

— Vi må statuere noen eksempler her, særlig når vi ser at dette har fått en oppblomstring. Det er på høy tid at man tar dette på alvor, sier han.

Publisert
 1. Bergen
 2. Politiet
 3. Foreldre
 4. Medier
 5. Mobbing

Mest lest akkurat nå

 1. Væpnet politi holder vakt ved utestedet i Bergen sentrum

 2. Søndag skal det brake løs. Spørsmålet er hvor.

 3. Krasjet i kryss i Fana

 4. Fanakorps tok NM-gull

 5. – Eg sto opp og røska pride­flagga våre ut av skåpet

 6. – Unødvendig med mer bråk mellom Branns to topplag