Her skjer bossrevolusjonen

FØRSTEMANN UT: Den nye byrådslederen i Bergen, Harald Schjelderup, fikk æren av å åpne bossuget i Bergen.
STORT: Det var stort oppmøte da Bir i dag åpnet det nye bossugsnettverket i Bergen sentrum.
INFORMASJON: I åpningsperioden av bossnettet vil BIR har utstasjonert informasjonsbiler til hjelp for beboere i bossnød.
UNDERHOLDT: Ivar Kolve spilte på historiske bosspann og det nye bossnettet.
  • Politikerne har vært modige. De har tenkt utenfor boksen, stort og langsiktig, sa sjefen for det nye bossnettet i Bergen, Terje Strøm, under åpningen mandag formiddag.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— I dag starter revolusjonen for alvor. Måten vi har hentet inn avfall på har vært konstant. Nå er endringene den nye konstanten når vi går fra bosspann til rør, sa Strøm.

10.000 bergensere vil få tilgang til det nye bossnettet når det er ferdig utbygget. Åpningen fant sted i Skottegaten hvor hundrevis hadde møtt frem. Buekorps og kulturelle innslag var det også, i tillegg til en Strøm sprekkeferdig av stolthet.

Skulle åpne

Han gikk tidlig ut og lovet åpningsstart i oktober 2015 da han tok over som sjef for utbyggingen. Han klarte det såvidt. Frem til sent søndag kveld drev arbeiderne på med arbeid på nedkastene i Skottegaten.

Les også:

Les også

Snart klart for bossug

— Det var litt finjustering, sier Strøm til BT og smiler.

Han legger ikke skjul på at det var deilig å høre suset fra suget etter at den første bossposen ble sendt gjennom rørene til Jekteviken.

SLIK BLIR DET: Kartet viser hvor det planlegges å etablere bossnett i Bergen. Første del, markert med lyseblått, åpnet mandag. Det lysgrønne området er også under utbygging, mens det oransje nettet blir utbygd til slutt. Det er ikke påbegynt ennå. ILLUSTRASJON: BIR/BT

— Det føltes grådig deilig. Det føles som om vi har lest til eksamen veldig, veldig lenge. Så møtte vi opp og besto, og den ble heller ikke avlyst.Han bedyrer at alt nå virker som det skal. Det neste steget er å få bergenserne til å kaste boss slik Bir vil de skal.

— Kundene i sentrum må tenke annerledes om avfall nå. Og det kan kanskje virke skummelt. Å bruke dette riktig er viktig, og vi skal gjøre det vi kan for å veilede folk, sa Strøm i talen sin.

Flere kast

I informasjonsskrivet som de nye kundene har mottatt, står det at grunnbeløpet tilsier at man kan åpne luken åtte ganger i måneden. Utover dette betaler man et lite påslag for hver åpning.

Strøm presiserer at dette er det nye grunnbeløpet. For samme pris som man betaler i dag, kan man åpne luke 17 ganger før man må betale ekstra, sier han.

Strøm var ikke alene om å prise bossnettet. Styreleder Kenneth Stien (H) sier de nå skal bygge ut nettet til flere deler av Bergen sentrum.

Superlojale

Den ferske byrådslederen Harald Schjelderup (Ap) sa til de fremmøtte at dette var en stor dag. Han presiserte at det var et tverrpolitisk vedtak i begynnelsen av 2000-tallet som sto bak planene om bossug, og takket blant andre tidligere finansbyråd Liv Røssland (Frp) for arbeidet hun hadde gjort.

Schjelderup viste også til at da Bir Nett for litt siden søkte etter ansatte, søkte de etter «superlojale lagspillere».

— Byrådet og bystyret vil også være superlojale lagspillere, sa Schjelderup.

Skal bygge videre

Det kan Bir Nett trenge. Nå skal de bygge videre på det første nettet som dekker Nøstet, Engen, Veiten og Klosteret. Dette skal også inkludere Møhlenpris. Alt bosset fra dette nettet suges ned til terminalen på Jekteviken.

For det neste nettet, som dekker sentrumskjernen, har man fremdeles ikke fått på plass en terminal. Planen var å bygge på Nygårdstangen, på den såkalte trekanttomten ved siden av brannstasjonen, men har har flere nylig løftet frem tanker om å bygge en ny byarena.

Strøm tror det ordner seg. De var nylig i møte med kommunen om dette.

— Den neste terminalen skal komme på Nygårdstangen innen 2017. Vi forventer at vi får etablert den på trekantttomten som en del av det som skal bygges der.

Schjelderup vil imidlertid ikke skrive ut noen blankofullmakt på dette ennå, uten at han avviser det.

— Vi skal se nærmere på utbyggingen av bossnettet videre. Men én ting er sikkert: utbyggingen stopper ikke med dette som er åpnet i dag.

Publisert: