Fikk kniv inn i hjernen: - Jeg var forberedt på å treffe Vårherre

Mens Stephan Brandanger ble stukket med kniv, forsøkte han å beskytte to 16-åringer.

Publisert Publisert

OVERLEDE: Stephan Brandanger ble knivstukket flere ganger på Bybanen i april 2015. Han overlevde at kniven trengte to centimeter inn i hjernen. Foto: Øyvind Lefdal Eidsvik

  • Øyvind Lefdal Eidsvik
icon
Denne artikkelen er over fire år gammel

De hadde gått på Bybanen på Nonneseter og Bystasjonen. Tilfeldighetene hadde det slik at de endte opp overfor hverandre i bybanevognen.

De kjente hverandre fra før — og ifølge den tiltalte mannen, hadde de et utestående oppgjør.

Etter syv minutter var det full konfrontasjon mellom den tiltalte 46-åringen og Stephan Brandanger (34).

Les også:

Les også

Stephan (33) ble stukket med kniv som gikk inn i hjernen

Mandag startet rettssaken i Bergen tingrett. Der møtte Brandanger for å forklare seg om hva han opplevde. De to hadde et utestående pengeoppgjør. Dette snakket de om da de møttes.

— Da jeg så ham, tenkte jeg ikke at han skulle ta frem kniv, sa Brandanger.

Han forklarte at han forsøkte å holde mannen unna, før han ble stukket i armen. Da klarte han ikke lenger å forsvare seg.

— Til slutt klarte jeg ikke å holde igjen, da han stakk meg i armen. Jeg trodde jeg skulle dø, sa 34-åringen.

KNIVSTUKKET: Stephan Brandanger ble knivstukket i hodet på Bybanen. En tid etter tok han imot BT på Haukeland universitetssykehus. Foto: RUNE NIELSEN (arkiv)

— Forsøkte å beskytte oss

To skolejenter, begge 16 år, var de nærmeste vitnene på bybanevognen. Foreldrene ønsker ikke at BT skal skrive navnene deres. Den ene av dem forklarte seg i retten mandag ettermiddag.

— Vi sto fast ved døren, og han sto med ryggen mot oss. Han forsøkte å verge meg og venninnen min og roe ned tiltalte, fortalte skolejenten, som nå er 17.

De har begge vært redde for å ta Bybanen i etterkant, særlig når det har vært rusede folk om bord.

— Jeg husker at han ropte noe som «tenk på de andre». Han så at vi var redde. Det var nok derfor at han forsøkte å beskytte oss, fortalte jenten.

— Han holdt ryggen til. Vi var redde for å komme i midten, sa den andre.

- Holdt kniven mot halsen

Den tiltalte mannen mener at han ble utsatt for trusler fra Brandanger på Bybanen, noe Brandanger benekter. I retten forklarte den tiltalte mannen hvordan han ønsket å skremme ham.

— Jeg var ganske sint på ham. Jeg tok frem kniven for å skremme ham, og holdt kniven mot halsen hans, forklarte mannen som er tiltalt, en 46-åring fra Bergen.

- Kvapp veldig selv

Han er tiltalt for drapsforsøk, noe han i retten sa seg ikke skyldig i.

Han innrømmer derimot å ha stukket ham.

SKADET: Her på bybanen ble en 33 år gammel mann stukket i hodet og armen av en nå 46 år gammel bergenser. F står for fornærmet (altså offeret) og T for tiltalt, og er politiets påskrivning. Foto: Politiet

I retten forklarte 46-åringen hvordan det at han holdt kniven mot strupen på Brandanger, ikke «hadde ønsket effekt».

— Han ble bare sint i stedet for. Jeg havnet i en forsvarsposisjon. Tingene eskalerte, forklarte mannen i retten.

Deretter gikk kniven to centimeter inn i hjernen til 33-åringen. Han ble også truffet med flere andre stikk i armen og ett til mot tinningen.

— Jeg husker at jeg viftet med kniven foran ham. Da jeg traff ham i hodet, kvapp jeg veldig selv, for det var et uhell. Stikkene i armen kom etterpå, for da kom ham mot meg, sa den tiltalte mannen.

FORSVARER: Eirik Nåmdal forsvarer mannen som er tiltalt for å ha stukket med kniv på bybanen i april 2015. Foto: Øyvind Lefdal Eidsvik

Han hadde ruset seg flere dager i strekk i forkant, forklarte han i retten. Dette er bekreftet av Folkehelseinstituttet, som fant spor av mange stoffer i blodet.

46-åringen er tidligere domfelt for å ha båret kniv. I retten forklarte 46-åringen at han ikke stakk mot halsen eller brystet. Han brukte heller ikke særlig kraft med kniven, for han var klar over at den var skarp.

— Det var ikke min tanke å skade ham, sa mannen.

- Forberedt på å møte Vårherre

Selv om han sier seg uskyldig i drapsforsøk, erkjenner den tiltalte mannen å ha stukket. Han mener at stikkingen ikke skjedde med vilje, og sier seg skyldig i det mildere legemskrenkelse.

Mens 46-åringen gikk av ved bybanestoppet på Brann stadion, stoppet Bybanen og det ble meldt til politi og helsevesen ved neste stopp.

Trond Eide (til h.) er aktor i saken mot den drapsforsøk-tiltalte mannen. Kim Lind Villanger er bistandsadvokat. Foto: Øyvind Lefdal Eidsvik

Brandanger fikk hjelp fra en medpassasjerer om bord, som trykket mot såret og snakket med ham kontinuerlig. Deretter ble han fraktet i hu og hast til Haukeland universitetssykehus.

Brandanger selv forklarer at det kom en lege til ved Bybanen.

— Gudskjelov for det. Jeg var helt ferdig. Vi kjørte opp til Haukeland i full fart. Der sa legen at jeg måtte opereres med en gang. At de måtte borre hull i hodet. Jeg var fullstendig forberedt på å møte Vårherre eller hva som helst, sa 34-åringen i retten.

Han fortalte at han kunne kjenne kniven i hjernen.

— Han skal ha truffet midt mellom senteret for syn og nervesenteret. Jeg var utrolig heldig, sa Brandanger.

Tatt om kvelden

På Haukeland fikk BT

Les også

intervjue Stephan Brandanger fra sykesengen

i april i fjor.

— Jeg holdt på å falle bort og ventet egentlig bare på å dø. Det kom sprut med blod ut av hodet mitt. Det var helt vanvittig,

Les også

sa Brandanger da

.

46-åringen ble pågrepet samme kveld, 6-7 timer etter hendelsen. Han ble gjenkjent fra en overvåkningsvideo fra bybanevognen.

Mannen ble funnet i en leilighet, sovende, med en kniv i lommen. Kniven var den samme som ble brukt mot Brandanger.

Rettssaken skal vare tre dager.

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent

Les mer om dette temaet

  1. - Knivstukket i hjernen

  2. Stephan (33) ble knivstukket i hjernen, varsler trippel erstatning

  3. Knivstukket på Bybanen

  4. Innrømmer å ha stukket Stephan i hjernen med kniv

BT anbefaler

På syv år prøvde Øystein fem jobber og tre utdanninger. Så traff han blink.

Alle tre valgte feil studier etter videregående. Slik løste de det.

LES SAKEN