Savnet skiløper (29) funnet i skred - alvorlig skadet

Sendt videre fra Førde til Haukeland universitetssykehus natt til tirsdag.

Publisert Publisert
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Mandag kveld ble en 29 år gammel mann meldt savnet av familie og venner i fjellet i Sogndalsdalen. Ved 22.20-tiden meldte politiet at mannen er funnet i et snøskred, hardt skadet, men bevisst.

– Mannen ble først sendt til Førde sentralsykehus med luftambulanse. Natt til i dag fikk vi beskjed om at han ble flydd videre til Haukeland universitetssykehus, sier Olaug Holme, operasjonsleder i Vest politidistrikt, avdeling Sogn og Fjordane.

Tirsdag formiddag meldte Haukeland at 29-åringen er kritisk skadet.

Onsdag klokken 08.30 er tilstanden til mannen fremdeles alvorlig, men ikke lenger kritisk.

– Det er en skiløper som skulle på tur i området sørvest for Sogndalsdalen. Han ble meldt savnet klokken 19.22. Han skal være godt utstyrt, sier Trond Hatlenes på politiets operasjonssentral i Sogn og Fjordane.

Usikkert hvor lenge han lå i skredet

– Vi vet lite om tilstanden til mannen annet enn at han var bevisst når de fant ham. Vi vet heller ikke når raset gikk eller hvor lenge han hadde ligget i skredet, sier operasjonsleder Holme.

Mannen var på tur i Frudalsfjellet.

Både Sea King redningshelikopter, Sogndal Røde Kors, Sogn skredgruppe og politiet rykket ut. Også Norske redningshunder ble varslet.

Krevende forhold

Kjetil Hillaren ved Hjelpekorpset i Sogndal forteller at det var svært krevende forhold under gårsdagens redningsaksjon.

– Siden risikoen for skred var såpass stor, var det skredgruppen som hadde ansvar for leteaksjonen, sier Hillaren.

29-åringen var på topptur da han ble tatt av skredet. Politiet fikk opplyst at han var alene da skredet gikk.

Hadde gått flere ras

Per-Odd Grevsnes, administrerende leder for skredgruppen hos Røde kors i Sogn, forteller at skredet var hundre meter bredt i løsningssone og tre hundre meter bredt i stoppsone. Det betyr at når skredet stoppet var det tre hundre meter bredt.

– Da vi kom til raset hadde personen kommet seg ut av snøen selv. Han var ikke begravet, men hardt skadet. Det var en stor aksjon i et komplekst område som krevde høy kompetanse og erfaring. Vi måtte vurdere terrenget godt før vi gikk inn, forteller han.

Da det var svært mørkt da skredet gikk, har han og kollegene vært inne i området tirsdag for å analysere.

– Da vi hørte at en erfaren skigåer var meldt savnet, gikk alle alarmklokker, selv før vi visste at det dreide seg om et ras. Det hadde nemlig gått flere naturlige ras i området tidligere denne dagen, sier han.

Publisert