Ned med parasollen, opp med paraplyen

Nå er det slutt på sydenvarme og tørke. Men det er håp for Bergenfest-åpningen tirsdag.

Publisert Publisert

FREM FRA GLEMSELEN: Nå kan vi pakke sammen solparasollen og finne frem paraplyen. Foto: Marita Aarekol

  1. Leserne mener
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Å, som vi har kost oss! 24 dager og kvelder med sol og varme. Sydentemperatur i vannet. Juliroser i juni. Brune ben og stråhatt. Uvirkelig varmt og vakkert i Vestland, Vestlandet. Man har begynt å snakke om ny rekord, tørkerekord i regnbyen. E’ det mulig?

– Sist rekord på 28 dager uten regn var i 1913. Vi klarer nok ikke å slå den. Nå er vi kommet til 24 nedbørsfrie dager, og det ser ut som vi skal få nedbør i natt, sier vakthavende meteorolog Haldis Berge ved Vervarslinga på Vestlandet.

BYBAD: 31. mai badet Synne Pedersen Drægni, Hedvig Hansen og Vera Valentina Hvidtsten i Store Lungegårdsvannet. Foto: Eirik Brekke

BADEBONANZA: Nordnes var pakket av soltilbedere på mairekordagen med 31,2 varmegrader i luften. Foto: Bjørn Erik Larsen

Ingen rotbløyte

Der røyk den drømmen vi bar på, altså. Vi som gled inn i en hverdag vi ikke visste om – uten en paraply i tankene, men med parasoll over middagsbordet. Den siste tiden har Bergen hatt det betydelig varmere enn steder med bergenslink og langt bedre værrykte.

Litt regn kan vi vel tåle nå. Man skal jo tenke på bøndene, på brunt gress og skogbrann.

– Det blir nok ikke så mye regn at det bøter på skogbrannfaren. Til det trengs en skikkelig rotbløyte. Lokalt kan det komme en del nedbør på Vestlandet, men ikke store nok mengder over store nok områder, sier meteorologen.

I Bergen melder hun nordavind og regn seint søndag kveld eller natt til mandag. Det blir det en blanding av regn og bygevær, og det er vanskelig å si eksakt mengde nedbør. Regnet vil trolig gi seg mandag morgen eller formiddag.

Foto: Meteorologisk institutt

SOMMERBARN: De minste bergenserne fikk oppleve noe nytt: bading i ganske varmt vann i Nipedalen. Foto: Ørjan Deisz

Tørrlagt åpning

– Det blir bedre vær tirsdag og onsdag. Perioden med høye temperaturer er nok over for denne gang, nå blir det rundt 17–19 grader.

– Det er jo ikke verst. Hvor lenge varer det?

– På torsdag snur det igjen. Vi får en typisk regnværsdag, men det skal minke utover kvelden og det blir en av-og-på-situasjon.

– Normalt ustabilt, altså?

– Det ser litt sånn ut. Det blir mer normalt bergensvær.

I fjor tapte Bergenfest 3,5 millioner på drittværet. I år blir starten av festivalen trolig tørrlagt. Men på dag tre bygger det opp til regn, slik BT-journalisten forutså i denne PS’en.

– Til helgen vil det nok komme nedbør i perioder, men Bergenfest-publikum kan bli heldige og få en dag med oppholdsvær. Det er usikkert når nedbøren slår ned.

Det er blitt sagt mye om været i det siste. Blant annet at når man har varm mai, kan juni også bli varm.

– Hva med varm start på juni, kan det bli varm juli da?

– Nei, det kan jeg ikke si noe om, avslutter Berge mens tåken henger tung over Ulriken søndag formiddag.

Nesten uvirkelig det nå.

22 over 20 grader

Robert Næss fører værstatistikk på hobbybasis. Han har funnet at vi må over 50 år tilbake i tid for å finne 24 nedbørsfrie dager på rad, og at siden 24. mai har alle dagene hatt over 20 grader. Det betyr 17 varme dager i strekk. Teller vi fra 13. mai, får vi fem dager til, altså 22 dager på en knapp måned, opplyser Næss. Og det er virkelig uvanlig varmt for årstiden.

Noen snakker om værstraff, altså at vi i sommerferien kan bli straffet for å ha hatt varmeste mai siden 1889. Ifølge meteorologene er det bare tull. Sommeren kan ennå bli fin, selv om vi har tatt den på forskudd - med bading og parasoll.

Publisert