Slik var måneformørkelsen

Ulriken, Løvstakken og Lyderhorn var de beste stedene for å få med seg den totale måneformørkelsen.

SKYGGE: Slik så månen ut over Bergen lørdag.
SKYGGE: Slik så månen ut over Bergen lørdag.
SKYGGE: Slik så månen ut over Bergen lørdag.
SKYGGE: Slik så månen ut over Bergen lørdag.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

— Jeg fikk bare med meg månen i tjue sekunder, da det skyet over når jeg var der. Det var litt skuffende, sier Pål Bental til bt.no.

Øygarden var også et fint sted å se formørkelsen fra, skriver Odd Høydalsvik til bt.no.Bergen Astronomiske Forening hadde valgt å observere fraen knaus ved Rongesundet.

— Bare 5 personer møtte opp, kanskje på grunn av at det varlitt mye skyer. Dessverre var det skyer under den totale fasen, men likeetter kom månen til syne mellom sprekker i skyene. Selv om vi var litt skuffet over å gå glipp avtotaliteten, må vi være fornøyde med å ha fått med oss så mye som vi gjorde, skriver Høydalsvik.

Les også

[No available link text]

Burgunderrød

Fra like etter klokken tre lørdag kom månen inn i jordskyggen og ble formørket. I nærmere 50 minutter var den helt mørklagt.

— Omstendighetene er spesielle og vil gjøre hendelsen uvanlig flott, sa Knut Jørgen Røed Ødegaard, astronom ved Universitetet i Oslo, til bt.no fredag.

Fullmånen begynte å komme inn i jordskyggen allerede i totiden og var ikke ute i fullt sollys igjen før i femtiden.

— Fordi månen står så lavt under formørkelsen vil den virke mye større og mer imponerende enn vanlig. Dette vil derfor oppleves som en superstor formørkelse, sa Ødegaard.

Han forteller at litt sollys slipper gjennom Jordens atmosfære og treffer månen som dermed ikke blir borte. Forholdene i jordatmosfæren bestemmer farge og lysstyrke på månen under formørkelsen, men antagelig blir månen vakkert burgunderrød.

Fire år til neste gang

— Dersom vi hadde stått på månens overflate ville vi opplevd en total solformørkelse. Rundt den kullsvarte nattsiden av jorden ville atmosfæren lyst som en tynn, rødlig ring. Atmosfæreringen befinner seg der hvor solen står opp eller går ned. Måneformørkelser avspeiler derfor alle jordens soloppganger og solnedganger på en gang! fortalte den entusiastiske astronomen.

Dette er den tredje totale måneformørkelsen i Norge på under ett år. Men nå må vi vente helt til 28. september 2015 på å få oppleve en ny total måneformørkelse i Norge. Ødegaard anbefalte derfor sterkt å få med seg denne formørkelsen.

— Det er svært sjelden en slik formørkelse finner sted på et tidspunkt som er så gunstig for at alle skal kunne få oppleve fenomenet.

LØRDAG: Slik så måneformørkelsen ut lørdag. Bildet er tatt fra Gullsteinen opp mot Løvstakken.
Publisert