Han var bare to år den dagen Nazi-Tyskland angrep Norge. Kjell Wernøe mener likevel han husker glimt fra morgenen da tyske krigsskip kom inn Byfjorden.

Hans far, Henning Wernøe, trakk i uniform og var blant dem som skulle forsvare landet. Han var også en av svært få som hadde filmkamera den gangen. Filmen han laget, er i dag blant få levende bilder fra Bergen denne dramatiske dagen.

Digitalisert film

Sønnen har nå fått den 74 år gamle filmrullen digitalisert og gjort den lettere tilgjengelig. Glimtene fra forvirringen den spesielle morgenen er ikke sett av mange.

— Jeg har vist opptakene til barn og barnebarn, men det er mange år siden, sier Kjell Wernøe.

Han har tidligere gitt en kopi av filmen til Distriktskommando Vestlandet, men kan ikke huske at filmen er vist offentlig.

Onkelen tatt av Gestapo

Faren Henning ble med de norske styrkene til Voss der han deltok i kampene ved Skjervet. Han kom tilbake til Bergen og fortsatte i familiebedriften Wernøe og Gulbrandsen.

Familien Wernøe ble hardt rammet av krigen. Fotograf Hennings bror Andreas var med i motstandsarbeidet, men ble tatt av det tyske sikkerhetspolitiet Gestapo. Han satt arrestert i bygningen i Veiten som i dag huser restaurantbedriften Ricks. Der hoppet han ut vinduet for å ta sitt eget liv. Han ville ikke gi opplysninger under tortur.

Faren drept like før fredsdagen

Vinteren 1945 pakket fotografen Henning sekken og sluttet seg til motstandsgruppen «Bjørn West» i Matrefjellene. Den 28. april, få dager før krigens slutt, ble han og fem andre drept i en trefning med tyske soldater. Kjell Wernøe var 7 år da han mistet sin far.

- Hva tenker du i dag om det din far gjorde?

— Han studerte i både Tyskland og England før krigen. Bombingen av London opprørte ham like mye som ødeleggelsene av kulturbyen Dresden. Dagens unge kan vanskelig forestille seg hva det sto om den gangen. Det var et angrep på sivilisasjonen som det var nødvendig å stå opp mot. jeg er bekymret for utviklingen i Europa i dag. Det ser ikke ut til at vi har lært så mye, sier Kjell Wernøe.

Kjenner du noen i filmen? Fortell gjerne i diskusjonsfeltet.

MISTET FAR OG ONKEL: Kjell Wernøe er sønn av mannen som filmet for 74 år siden.
Jo Hjelle
DIDGITALISERER: Antonio Stasi har scannet og digitalisert filmen og gjort den lett tilgjengelig. - Det er sjelden å se over 70 år gammel film i så god stand. Dette er et historisk dokument, sier han.
Rune Sævig