- Dette er uverdig

Minister slåss for Inger etter flynekt.

Publisert Publisert

FÅR STØTTE: Rullestolbruker Inger Fallstrøm Andersen (58) fikk ikke være med flyet til Newcastle. Nå får hun støtte fra regjeringen. Foto: EIRIK BREKKE

— Jeg er overrasket og skuffet. Dette er uverdig, sier samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa etter å ha lest historien om Inger Fallstrøm Andersen (58) som ikke fikk bli med flyet til Newcastle fordi hun ikke kunne gå opp flytrappen selv.

Les også

[No available link text]

Kleppa vil nå be Luftfartstilsynet om å vurdere bergenserens sak.

Vurderer regelendring

— Det er viktig at en i 2011 sikrer rullestolbrukere en verdig reise. Hovedregelen er at bevegelseshemmede ikke skal avvises når de skal reise med fly, men det finnes likevel en åpning for å avvise folk hvis det er nødvendig for å oppfylle sikkerhetskravene, sier hun.

Unntaket kan ikke benyttes av praktiske årsaker, mener ministeren.

En arbeidsgruppe i Samferdselsdepartementet ser nå på om regelverket bør presiseres ytterligere når det gjelder ombordstigning i fly for handikappede.

- Må bli tydeligere

— Når flyene bruker en såkalt nesebro kan rullestoler trilles rett inn i flyet. Flyene som ikke bruker dette skal ha en egen heis, sier Kleppa.

Hun sier hun sjelden hører at handikappede blir avvist på flyet.

— Når slike saker dukker opp er det en påminnelse om at regelverket må bli tydeligere.

- Helt fantastisk

Inger Fallstrøm Andersen er overrasket over å få støtte fra en statsråd.

— Det betyr mye. Det er helt fantastisk.

Hun har tenkt mye på episoden på flyplassen.

— Det skal bare ikke gå an. Det er diskriminering, enkelt og greit.

Også ektemannen Arve Andersen er glad for støtten.

— Det er midt i blinken. Dette har vært en vond oppleves og vi har tapt masse penger.

- Trange fly

Ifølge Darren Roberts fra Eastern Airways tilbyr selskapet assistanse for rullestolbrukere til og fra flytrappen på alle flyene, men da må passasjeren være i stand til å gå ut og inn av flyet uten assistanse. Heis til rullestolbrukere er bare tilgjengelig på de største av selskapets flytyper.

— Eastern Airways tilbyr den høyeste graden av service når det gjelder trygghet på alle våre flyginger. Men utformingen av blant annet døren og flytrapptrinnene på flyene som går fra Stavanger til Newcastle, hindrer oss i å gi en god og trygg service til rullestolbrukere, sier han.

SKUFFET: Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa tar saken til Inger Fallstrøm Andersen inn for Luftfartstilsynet.ARKIVFOTO: HÅVARD BJELLAND

Publisert