I dag fortalte Bergens Tidende om Synne Vines (15) som ble overfalt da hun var på joggetur rundt Tennebekktjernet i Kanadaskogen lørdag kveld. Hun klarte å komme seg løs og løpe bort fra gjerningsmannen.

— Jeg synes det er helt forferdelig at man skal være redd når man skal ta seg en løpetur. Det skal ikke være slik. Men det er dessverre blitt sånn, selv i Bergen. At man ikke er trygg, og at man må ta forbehold nå man skal ut å løpe. Det har skjedd før, som for eksempel i Ålesund. Der var hun til og med ute og løp på dagtid, sier maraton- og motbakkeløper Kirsten Marathon Melkevik.

Ikke musikk om kvelden

Melkevik er selv ute og løper hver eneste dag. Men hun tar forholdsregler.

— Jeg hadde ikke gått ut alene på løpetur så sent. Jeg liker ikke å være alene når det er for mørkt og holder meg på plasser der det er folk eller biler. Løper jeg i skog og mark, har jeg med meg en god lykt som lyser langt. Og så bruker jeg heller ikke musikk i ørene om kvelden, bare om dagen.

Melkevik hadde heller ikke sendt datteren på 14 år ut på løpetur på kvelden.

— De kan også gå ut og løpe tidligere på dagen. Skal man ut på kvelden, bør man være minst to, sier hun.

Maratondronning Ingrid Kristiansen sier at det er for galt at man ikke skal kunne løpe alene.

— Det er ille og skremmende at noe slikt kan skje. Det var kanskje litt i overkant sent å løpe. Men vi må ikke la oss skremme og bli helt hysteriske. Man må også huske å se det i sammenheng med hvor mange som faktisk løper og hvor ofte slike overfall skjer, sier Ingrid Kristiansen.

Tips til jenter

Kristiansen forteller at hun i hele oppveksten løp alene overalt, i all slags vær. Også da hun var i USA, løp hun alene.

— Det var mange som lurte på om jeg ikke var redd for at noe skulle skje. Nå er jeg litt av den uredde typen som ikke tenker på slike ting. Men det er jo mange år siden, sier Kristiansen.

Melkevik har følgende tips til jenter som vil ut og løpe.

— Ikke løp alene. Få med deg en eller to venninner ut på løpetur. Det er mye kjekkere å være flere når du trener. Kom deg også ut tidligere på dagen. Gjerne rett etter skolen. Det handler bare om å planlegge dagen din litt bedre. Og husk at det blir mørkt allerede klokken 16 om vinteren.

— Det er ikke bare å løpe fra dem som kommer, selv om man er godt trent. Men finn en motbakke. Hvis jeg skulle få noen etter meg, er sjansen større for at jeg kan løpe fra dem i en motbakke enn på en flat strekning. Det er en fordel å være flere sammen, og så er det lurt å holde seg på steder der man kan bli sett og hvor det er andre som løper, sier Kristiansen.

LØP FLERE: Motbakkeløper Kirsten Marathon Melkevik oppfordrer jenter til ikke å løpe alene.
Bjørn Erik Larsen
MÅ IKKE SKREMME: Maratondronning Ingrid Kristiansen har løpt alene hele livet, men anbefaler jenter å løpe sammen med andre.
Dino Trto