Hudfletter norske journalister

De er altfor store i munnen. De er historieløse. De har forfalt til å bedrive sladrehank-journalistikk.

Publisert Publisert

FORFALL: - Det som het samfunnskritisk journalistikk, har i dag forfalt til en pekefinger- og sladrehank-journalistikk som primært kolporterer bygdesladder, sier Hans-Wilhelm Steinfeld. Foto: ODD MEHUS

  • Eystein Røssum
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Over sommeren sier NRKs superveteran på Moskva-kontoret farvel til journalistyrket, etter 37 år i statskanalen.

Når Steinfeld går over til kommunikasjonsbransjen, etter å ha blitt lønnet av norske lisensbetalere gjennom en mannsalder, skjer det med god samvittighet.

Les også

- Å si adjø er å dø litt

— Jeg har gitt norske lisensbetalere alt de fortjente. Jeg har Stortingets Peer Gynt-pris, jeg har Den store journalistprisen, jeg har Skandinaviska Journalistpriset, jeg har den litauiske journalistprisen, og jeg har Litauens frihetsmedalje. Mer kan ikke lisensbetalerne kreve av noen, sier Steinfeld.Tirsdag var han i Bergen for å åpne det nye studieåret ved UiB, der han selv studerte på 70-tallet.

Steinfeld kan se tilbake på fire perioder som Moskva-korrespondent - fra den kalde krigen først på 80-tallet, via Sovjetunionens sammenbrudd, til Putins selvbevisste russiske nasjonalisme av i dag.

- Kolporterer bygdesladder

Snart flytter han inn på sitt nye kontor på Aker Brygge.

— Jeg har jobbet 37 år i NRK. Det skulle bare mangle at en mann på 63 år står helt fritt til å skifte yrke mot slutten av sin karriere. Jeg har verdens beste samvittighet. Dessuten skal journalister passe munnen sin litt i etikkdebatten, etter hva både norske aviser og NRK har gått på av etiske smeller, sier Steinfeld.

— Hva tenker du på da?

— Jeg tenker på rom-saken og NRK. Men jeg tenker også på Tore Tønne, jeg tenker på taktekkersaken i Bergen, og jeg tenker på børsdirektør Erik Jarve. Journalister har en rating i det norske samfunnet på linje med drosjesjåfører - og da skal ingenting stygt sies om drosjesjåførene. Men dette skal journalister være litt ydmyke overfor. De er altfor store i munnen, og de er historieløse. Det som het samfunnskritisk journalistikk, har i dag forfalt til en pekefinger- og sladrehank-journalistikk som primært kolporterer bygdesladder. Det er mitt kritiske ord til faget journalistikk, sier Steinfeld.

Til kai ved Aker Brygge

Selv begynte han karrieren i NRK som fersk lektor i økonomisk historie fra UiB i 1977.

— To dager etter at jeg fikk mitt diplom, ble jeg ansatt i NRK. Nå er jeg på vei ut av NRK, og er tilbake på Nygårdshøyden der det hele startet, sier 63 åringen.

Han brukte mye av sin tale til studentene på å snakke om det han kaller "Russlands tyranni overfor Ukraina".

Han hadde håpet å få fortsette i NRK-systemet nettopp i Ukraina, med kontor i hovedstaden Kiev. Det ville ikke NRK-ledelsen gå med på. Dermed blir det i stedet kommunikasjonsarbeid, sammen med hans gamle kollega fra NRK Tom Berntzen, som er daglig leder i Corporate Communications.

— Jeg føler meg som en gammel tramper i langfart. Og jeg klarte ikke å klappe til kai i NRK. Da gikk jeg til Aker Brygge i stedet. Der stod Tom Berntzen og tok imot trossen, sier Steinfeld.

Hva synes du om Steinfelds kritikk?

Publisert
Takk for at du leser BTIkke gå glipp av alle nyheter fra Vestlandets største avis.
Bli abonnent
BT anbefaler

Nye smittede i Vestland: Se tallene for din kommune

LES SAKEN

Sakene flest leser nå

  1. Pensjonistene var på busstur på Vestlandet. Nå har 31 av 41 fått påvist korona.

  2. Dette gjør skolene hvis busstrafikken stoppes av streik

  3. – Jeg beklager hvis jeg har uttrykt meg klossete

  4. TV 2s kraftige prishopp skaper reaksjoner: – Flere sier de vil si opp abonnementet

  5. Slik så Gågaten ut på 60-tallet

  6. Enda en Kåre Ingebrigtsen-signering er på plass