Hudfletter norske journalister

De er altfor store i munnen. De er historieløse. De har forfalt til å bedrive sladrehank-journalistikk.

Publisert Publisert

FORFALL: - Det som het samfunnskritisk journalistikk, har i dag forfalt til en pekefinger- og sladrehank-journalistikk som primært kolporterer bygdesladder, sier Hans-Wilhelm Steinfeld. Foto: ODD MEHUS

Over sommeren sier NRKs superveteran på Moskva-kontoret farvel til journalistyrket, etter 37 år i statskanalen.

Når Steinfeld går over til kommunikasjonsbransjen, etter å ha blitt lønnet av norske lisensbetalere gjennom en mannsalder, skjer det med god samvittighet.

Les også

- Å si adjø er å dø litt

— Jeg har gitt norske lisensbetalere alt de fortjente. Jeg har Stortingets Peer Gynt-pris, jeg har Den store journalistprisen, jeg har Skandinaviska Journalistpriset, jeg har den litauiske journalistprisen, og jeg har Litauens frihetsmedalje. Mer kan ikke lisensbetalerne kreve av noen, sier Steinfeld.Tirsdag var han i Bergen for å åpne det nye studieåret ved UiB, der han selv studerte på 70-tallet.

Steinfeld kan se tilbake på fire perioder som Moskva-korrespondent - fra den kalde krigen først på 80-tallet, via Sovjetunionens sammenbrudd, til Putins selvbevisste russiske nasjonalisme av i dag.

- Kolporterer bygdesladder

Snart flytter han inn på sitt nye kontor på Aker Brygge.

— Jeg har jobbet 37 år i NRK. Det skulle bare mangle at en mann på 63 år står helt fritt til å skifte yrke mot slutten av sin karriere. Jeg har verdens beste samvittighet. Dessuten skal journalister passe munnen sin litt i etikkdebatten, etter hva både norske aviser og NRK har gått på av etiske smeller, sier Steinfeld.

— Hva tenker du på da?

— Jeg tenker på rom-saken og NRK. Men jeg tenker også på Tore Tønne, jeg tenker på taktekkersaken i Bergen, og jeg tenker på børsdirektør Erik Jarve. Journalister har en rating i det norske samfunnet på linje med drosjesjåfører - og da skal ingenting stygt sies om drosjesjåførene. Men dette skal journalister være litt ydmyke overfor. De er altfor store i munnen, og de er historieløse. Det som het samfunnskritisk journalistikk, har i dag forfalt til en pekefinger- og sladrehank-journalistikk som primært kolporterer bygdesladder. Det er mitt kritiske ord til faget journalistikk, sier Steinfeld.

Til kai ved Aker Brygge

Selv begynte han karrieren i NRK som fersk lektor i økonomisk historie fra UiB i 1977.

— To dager etter at jeg fikk mitt diplom, ble jeg ansatt i NRK. Nå er jeg på vei ut av NRK, og er tilbake på Nygårdshøyden der det hele startet, sier 63 åringen.

Han brukte mye av sin tale til studentene på å snakke om det han kaller "Russlands tyranni overfor Ukraina".

Han hadde håpet å få fortsette i NRK-systemet nettopp i Ukraina, med kontor i hovedstaden Kiev. Det ville ikke NRK-ledelsen gå med på. Dermed blir det i stedet kommunikasjonsarbeid, sammen med hans gamle kollega fra NRK Tom Berntzen, som er daglig leder i Corporate Communications.

— Jeg føler meg som en gammel tramper i langfart. Og jeg klarte ikke å klappe til kai i NRK. Da gikk jeg til Aker Brygge i stedet. Der stod Tom Berntzen og tok imot trossen, sier Steinfeld.

Hva synes du om Steinfelds kritikk?

Publisert