— Hmm, jeg kjenner geitrams, villbringebær og snev av lind, sier Bjarte Tennfjord og blir fjern i blikket.

Vi står 15 meter over bakken i Bergen sentrum, med Vestre Strømkai og Bygarasjen på ene siden og Lars Hilles gate på den andre og smatter på blodfersk honning. Her oppe på det laveste taket av fylkeshuset har birøkter Tennfjord hatt bikuber i sommer.

Vanligvis har fylkeskommunen 5000 arbeidstakere i tjeneste. I sommer har staben vært supplert med kanskje så mange som 50.000 ekstra arbeidere. Strevende hunner som har flydd opptil tre kilometer unna for å samle nektar og pollen. Hannene har knapt gjort et slag, annet enn å summe rundt dronningene.

Ordføreren bivåner

BILIV: Hunnbiene har det mest travelt. De steller egg og larver, passer inngangene, bygger lagerplass, gjør rent og skaffer mat. Hannene tenker bare på å få befruktet nye jomfrudronninger.
Jan M. Lillebø

Nå er tiden kommet for å sjekke resultatet av sommerens innsats. Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen er interessert tilskuer. Han vurderer å få seg bikuber hjemme i hagen på Askøy.— Litt røyk roer de ned, forklarer birøkteren og sprayer lukten av skogbrann over kubene. Da reagerer biene med å suge i seg litt honning og gå i skjul.

Så plukker Tennfjord fra hverandre kubene og sjekker tavle for tavle.

— Hvordan vil du karakterisere honninghøsten midt i sentrum?

— Moderat, sier Tennfjord og viser frem en honningtavle full av kravlende bier, der øverste del er ferdig og forseglet, mens nederste halvdel er under påfylling.

— Hva lager biene honning av her midt i byen?

— Disse biene har forsynt seg av allslags trær i området, av sommerblomster, geitrams og villbringebær. Kanskje noen har flydd så langt som til Fløyen.

Inspirert av Terminus

Nå skal bikubene stenges og fraktes hjem til birøkterens hage på Litle Sotra. Der blomstrer røsslyngen.

Bi-geskjeften til fylkeskommunen er inspirert av biehotellet Terminus, der Tennfjord har hatt kuber på taket de to siste årene.

På Terminus står kubene lunt under lindealleen i Kalfaret. Her på fylkeshuset er forholdene mer karrige. Men honning blir det likevel.

Nå skal den tappes på små glass og gjøre kantinebesøket litt søtere. Noe vil dryppe på gavemottakere.

Bypolitikk

Fylkesordfører Tom-Christer Nilsen mener bikubene er fremtidsrettet bypolitikk.

— Vi gjør det mer grønt i byene ved å bruke takflatene til mer enn bare død stein. Takhager kan erstatte noe av det mangfoldet vi mister når vi bygger ned natur, sier Nilsen.

Også Bjarte Tennfjord bruker muligheten til å drive litt politikk. Han spør fylkesordføreren om ikke det mulig å etablere et senter for birøkt i Hordaland.

Ønsker senter

— Jeg ønsker meg et sted der folk kan komme og få hjelp til å slynge, sile og tappe honningen. Da kan flere skaffe seg bikuber uten å investere i dyrt utstyr, argumenterer Tennfjord og legger til. - Senteret kan bespisning og butikk som selger birøkterutstyr.

Fylkesordføreren er forsiktig positiv:

— Det er ikke sikkert vi kan etablere noe senter, men fylkeskommunen har jo et par landbruksskoler der de kan slikt.

— Blir årets birøkt på fylkeshuset en engangsforeteelse?

— Når jeg smaker på resultatet, tenker jeg nei. Dette må vi forsøke flere ganger, sier Tom-Christer Nilsen.