SV vil ta imot Syria-flyktninger

Staten sa nei til «for syke» flyktninger. Nå ber SV kommunene om å hjelpe.

Publisert Publisert

FLYKTNINGER: Denne måneden har Den islamske statens (IS) voldelige styrker skremt folk fra den religiøse yezidi-minoriteten i byen Sinjar til å flykte mot den syriske grensebyen Elierbeh. Foto: RODI SAID, REUTERS

iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Gjennom flere artikler i Aftenposten har det kommet frem hvordan norske myndigheter håndplukket hvilke flyktninger som skulle komme til Norge i løpet av året.

I juni dro en delegasjon til Tyrkia for å plukke ut de siste syriske overføringsflyktningene. 123 av dem som FNs høykomissær ba Norge om å ta imot, fikk avslag. Årsak: De var for syke.

- De fleste av disse sakene ble avslått på grunn av manglende tjenesteapparat i kommunene til å følge opp medisinske behov hos en eller flere personer inkludert i saken, skrev UDI i en e-post til Aftenposten.

Ber byene om hjelp

Nå tar SV i Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø inititativ til at disse kommunen skal ta imot flyktningene. I en interpellasjon til bystyret, tar SVs gruppeleder Oddny Miljeteig opp problemstillingen.

Hun mener Bergen bør delta i en storbydugnad for å ta imot flyktningene som regjeringen har sagt nei til. MIljeteig viser til at myndighetens avslag kom fordi kommunene ikke skal ha kapasitet til å ta imot dem.

«Disse personene er de mest sårbare, syke, hjelpetrengende syriske flyktningene, ifølge FNs høykommissær for flyktninger UNHCR. Norge er ett av verdens rikeste land og har mulighet til å kunne hjelpe de som trenger oss mest», skriver hun.

De fleste av flyktningene som regjeringen sier nei til. må leve videre i flyktningeleirene i Tyrkia. MIljeteig mener verden nå står overfor den største flyktningekrisen siden 2. verdenskrig.

«Av en befolkning på nærmere 21 millioner er mer enn ni millioner mennesker på flukt. Av disse er 6,5 millioner internt fordrevne og mer enn 2,8 millioner flyktninger utenfor Syria» skriver hun.

Sverige åpner

SV-politikeren viser samtidig til at alle syriske flyktninger som kommer til Sverige får permanent oppholdstillatelse. Sverige har allerede gitt opphold til mer enn 20.000 flyktninger fra Syria.

Interpellasjonen fra Miljeteig og SV fremmes i disse dager i alle de fem største byene i Norge. De mener disse byene bør gå sammen og be regjeringen om å omgjøre vedtaket om å nekte å ta imot de 123 flyktningne. Flyktningene mener de kan fordeles mellom byene slik:

  • Oslo: 50
  • Bergen: 30
  • Trondheim: 20
  • Stavanger 15

Får støtte i bystyret

Venstres Julie Andersland sier de er enige i at Norge må ta et større ansvar for å hjelpe de som er utsatt for katastrofen som nå rammer store deler av Midt-Østen.

— Det som skjer i Syria, og som har spredt seg til Irak gjennom ekstremistene i Islamsk Stat, er en ekstraordinær situasjon som krever ekstraordinære tiltak.

De har ikke hatt anledning til å diskutere interpellasjonen i gruppen ennå.

— Men jeg er i utgangspunktet positiv til SV sitt initiativ, sier Andersland.

Også gruppeleder for KrF, Marita Moltu, snakker varmt om interpellasjonne.

— Også vi i Bergen må vise medmenneskelighet og ta et ansvar for flyktninger i nød. Det gjelder også flyktninger i Nord Irak. Vi må vurdere kapasitet og strekke oss langt, sier hun.

Hva de vil stemme i bystyret har de ikke bestemt seg for ennå.

— Men intensjonen er god og vi skal vurdere den positivt. Om vi støtter noe av det eller hele får vi komme tilbake til.

Vil ha dugnad

Også Ap ønsker at Bergen kommune skal være med på en slik dugnad og eventuelt ta imot 30 syriske flyktninger.

— Det er selvsagt at vi stiller opp med husrom og hjelp for disse flyktningene, sier Marte Mjøs Persen, fungerende gruppeleder for AP i Bergen.

Hun synes det kjennes smålig at Norge ikke vil ta i mot alle flyktninger som FN har bedt oss om.

— Ikke minst sett i lys av at langt fattigere land som Libanon og Jordan, tar i mot en betydelig andel av flyktningestrømmen fra Syria. Vi har plikt til å hjemme mennesker i nød.

Fremmer forslag: Oddny MIljeteig og SV ber kommunene om å ta imot syriske flyktninger, selv om regjeringen sier nei. Foto: Ørjan Deisz

Publisert