— Det spesielle med Tor er at han ikke bare faglig sett er en toppelev. I tillegg er han god i praktiske fag og blant landets beste roere, skryter avdelingsleder Rune Lindgren på Stend videregående skole.

Til nå har supereleven klokket inn 23 seksere, men det kan bli enda flere den dagen sensuren på tre eksamener faller.

— Jeg må innrømme at det har vært travelt med lange skoledager og all treningen i tillegg, sier Tor Øksenberg Hellebø på telefon på vei østover.

Dit drar han for å delta på et U23-uttak i roing. I løpet av neste uke skal Hellebø vise om han er god nok til en plass til VM-laget.

På det punktet er Hellebø bare måtelig optimist: - Det blir nok hardt å klare, siden dette er mitt første år som senior, sier han.

Ekstra lange dager

På Stend har Hellebø gått idrettslinjen. Der har elevene fem timer idrett i tillegg til de ordinære fagene på studiespesialiserende program. Skoleuken er derfor 35 timer lang, mot de vanlige 30. I tillegg har Hellebø tatt to tunge realfag i andre og tredje klasse.

— Hvordan har skoledagene dine sett ut?

— Det har gjerne vært seks-syv timer med teoretiske fag i tillegg til idrettsfagene. Så kommer den daglige treningen etter skolen, sier han og skynder seg å legge til: - Egentlig har det vært greit å få en pause med fysisk aktivitet midt i skoledagen.

— Hvor mye tid har du brukt på lekser?

— For å si det sånn: Jeg har sjelden gjort andre lekser enn de som skal leveres inn. Så har jeg prioritert å forberede meg til prøver. Tror egentlig ikke jeg har brukt mye mer tid på lekselesing enn de fleste andre, men så er jeg heldig og tar det relativt lett.

— Får du tid til venner og fritid med så mye skole og trening?

— Det er veldig sosialt på treningen, sier Hellebø, som ror for Bergen Roklubb.

Til høsten trekker Hellebø sannsynligvis i kongens klær. Deretter drømmer han om studieår i Trondheim. Høyt oppe på ønskelisten står linjen for industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU.

Populær skole

Avdelingsleder Rune Lindberg er stolt over supereleven sin, selv om han ikke er helt enestående.

— Vi har slike elever hvert år, sier Lindberg fornøyd.

Stend videregående har plass til 60 elever på idrettslinjen. Men pågangen er stor og økende. I år har skolen ca. 140 søkere til de 60 plassene. Skolen har derfor varslet fylkeskommunen om at de er villig til å ta inn enda en klasse, hvis bare de kan få en ekstra idrettshall.

Om de klarer å ro den i land, se det er fortsatt uvisst.