Anker ikke Skuteviken-dommen

— Nå er jeg skikkelig glad. Dette er den beste julegaven jeg kunne fått, sier en svært lettet Michele Saluzzi til bt.no.

Publisert Publisert

FRIFUNNET: Michele Saluzzi. ARKIVFOTO: Rune Sævig

14. desember ble 27 år gamle Michele Saluzzi frifunnet for brannen i fire sjøboder i Skuteviken i 2008. Den unge italieneren hadde også varslede erstatningskrav på 68 millioner kroner hengende over seg. Nå har Statsadvokatene i Hordaland bestemt seg for ikke å anke dommen.

Les også

Nå vil han ha erstatning

Vanskelig å rette opp feil

— Tingretten har som kjent kritisert etterforskningen av brannen, mye grunnet mangel på sakkyndighet rundt brannårsaken. I dag er det vanskelig å rette opp det som burde vært gjort på et tidligere stadium i etterforskningen. Vi regner ikke med at resultatet hadde blitt et annet om vi anket, sier Arild Oma, statsadvokaten som har hatt ankespørsmålet til vurdering.

Ifølge Oma innstilte også aktor i saken, Rune Malt, på å godta dommen.

— Det gjorde han ut fra det som kom frem av beviser i retten, sier Oma.

Les også

- Gråt av lettelse

Den beste julegaven

Det er en meget lettet Michele Saluzzi bt.no snakker med på telefon ved 15.30-tiden tirsdag. Bare timer har gått siden han fikk det beste julebudskap han kunne tenke seg.

— Dette var den beste julegaven jeg kunne fått, sier en strålende fornøyd Saluzzi om vedtaket fra påtalemakten.

27-åringen befinner seg nå hos sine foreldre i Milano. Han har ennå ikke rukket å fortelle gladnyheten til venner og bekjente.

— Jeg har ventet og ventet på denne dagen, og hadde håpet at de ikke ville anke. Spesielt siden dommen var så entydig, forteller han.

Men selv om mange års mareritt for ham nå er over, så blir det ingen storstilt feiring i kveld.

— Nå skal jeg bare la dette synke inn, forteller han videre.

Elsket Bergen

I flere somrer før brannen var Saluzzi i Bergen, og han elsket byen mellom de syv fjell. Men etter brannen og tiltalen forsvant kjærligheten.

— Jeg ville ikke ha noe med Bergen og Norge og gjøre, erkjenner han.

Nå som han er frikjent, og dommen blir stående, er kjærligheten til Norge på vei tilbake.

— Ja, nå kan jeg godt tenke meg å komme til Bergen igjen, sier han.

Saluzzi lettet

27-åringens forsvarer, advokatfullmektig Nils Christian Nordhus, kunne overbringe gladmeldingen til Saluzzi tirsdag ettermiddag.

— Ja, både han og familien er orientert. Saluzzi spurte meg: «Hva betyr dette, Nils, betyr det at det nå er over?». Da sa jeg at det kan han stole på. Han er selvsagt lettet over å slippe en ny runde i retten og et nytt år med tunge tak. Vi følte oss uansett helt sikre på at en anke ikke ville ha ført frem. For Saluzzi er dette en årelang seigpining som nå får sin ende, sier Nordhus.

Han berømmer statsadvokaten for avgjørelsen om ikke å anke.

— De erkjenner jo med det at Saluzzi ikke er skyldig i denne saken. Det triste er at påtalemakten burde funnet ut dette for lenge siden, og dermed spart Saluzzi for den belastningen han har vært gjennom.

Millionsøksmål

Nå venter ifølge Nordhus et større erstatningskrav fra Saluzzi – «definitivt i millionklassen».

Kravet vil omfatte direkte utlegg i anledning saken, herunder utgifter til sakkyndige, reiser, hotellopphold, helseoppfølging og tapt fremtidig arbeidsinntekt - fordi han måtte avbryte og utsette studiene sine i over ett år.

— I tillegg kommer en post om «tort og svie», som skal dekke hans belastning med å bli anklaget for denne brannen.

- Er det gitt at han ikke kan få erstatningskrav mot seg? Beviskravene er jo lavere i sivilretten enn i strafferetten?

— I denne konkrete saken er det gitt, ja. Jeg kan ikke forhindre at krav kommer, men jeg kan med utgangspunkt i loven si at det ikke er noe grunnlag for å fremme noe erstatningskrav mot Saluzzi. Retten har slått fast at han umulig kan ha forårsaket brannen, og at han uansett ikke har opptrådt uaktsomt. Noen sitter nå selvfølgelig med skjegget økonomisk i postkassen. De må jo nøye vurdere hva de skal gjøre overfor andre mulige ansvarlige i saken, sier Nordhus.

Saluzzi vil ikke tenke på erstatning i dag.

— Jeg har hatt store utgifter i forbindelse med brannen og saken. Uansett så skal jeg ikke tenke så mye på dette de nærmeste dagene. Da skal jeg bare nyte beskjeden jeg fikk i dag, sier han.

Publisert