Rektor Frode Monsen slenger på seg den gule refleksvesten og går opp sammen med elevene. Han skal geleide nok en gruppe elever på vei hjem fra Danielsen skole på Straume.

Privatskolen, på lik linje med andre skoler i Fjell kommune, passer hver dag på at elevene ikke går alene hjem. Tirsdag skal en av elevene, en 15 år gammel jente, ha blitt overfalt. Dagen etter skal det politiet antar er samme mann på nytt ha tatt kontakt.

— I dag har vi vært rundt i alle klasserommene. Det er ekstra tungt for elevene når noe skjer to dager på rad, sier Monsen.

Skolelederne forteller at mange elever har vært engstelige - til liks med foreldrene. Lærerne forsikrer seg om at alle barneskoleelevene går sammen eller blir hentet, mens ungdomsskoleelevene blir kraftig oppfordret til å ta vare på hverandre og gå samlet.

Foreldrene tar over

Ved Foldnes skule har rektor Rune Landro sendt det han kaller «en streng sms» og oppfordret foreldrene til å hente ungene fra skole og skolefritidsordning. Skolen ligger rett ved parkeringsplassen der den 15 år gamle jenten skal ha blitt oppsøkt onsdag.

— Det er en balanse mellom å skape utrygghet og å informere. Vi har ute flere voksne når elevene skal gå, slik at vi ser at de ikke går alene, sier Landro.

Neste uke kommer trolig foreldre ved Danielsen skole til å ta over det ekstra vaktholdet for elevene.

TIRSDAG: Dette er stedet der jenten (15) skal ha blitt overfalt, mellom Danielsen skole og Sartor senter på Straume.
Ørjan Deisz
ONSDAG: Her ved denne parkeringsplassen på Foldnes, rett nord for Straume, skal overfallsmannen igjen ha tatt kontakt med jenten.
Ørjan Deisz

For Hjelteryggen skole er situasjonen mye det samme:

— Alle elevene går eller blir kjørt av foreldre. Vi har vakter ute som følger med, sier rektor Pål Stian Pedersen. Skolen har denne uken foreldremøter - noe de uansett skulle hatt - men som er blitt mer aktuelle enn ellers.

— Vi tar opp situasjonen der, slik at de skal være informerte, sier Pedersen.

Ingen har sett mannen

Politiet etterlyser flere vitner, og særlig etter onsdagens hendelse. Mannen er anslagsvis rundt 40 år, over 175 cm med kraftig benbygning og mørkt hår. Han skal ha snakket til jenten begge gangene på gebrokkent norsk.

— Vi har fått en del tips, men de har ikke ført oss noe nærmere et gjennombrudd, sier fungerende lensmann for Sotra, Øygarden og Askøy, Per Algrøy.

Foreløpig har ingen vitner meldt om å ha sett bil eller mann. Etter at mannen skal ha sagt «kom her» til jenten onsdag, fortet hun seg unna.

Hun traff på andre voksne langs veien, som så meldte til politiet. Disse vitnene så heller ikke mann eller bil, som da skal ha rukket å kjøre unna.

Ba gutt hoppe inn

En ti år gammel gutt skal også ha blitt forsøkt lokket. En fremmed bil stanset langs 10-åringens skolevei, og en mann ba gutten hoppe inn.

Politiet har avhørt gutten, men uten å få et tydelig signalement. De tror ikke de to sakene henger sammen.

Rektor ved Knappskog skule, der eleven hører hjemme, sier han ikke kan huske tilsvarende situasjoner før ved skolen.

— Du hører jo om mer perifere ting dann og vann. Men en så konkret episode ved vår skole har jeg ikke hørt om. Selv om politiet ikke tror sakene henger sammen, har nærheten i tid og sted likevel gjort situasjonen spesiell for skolen, sier Odd Erik Kjeldstad. Også de har innført ekstra vakthold rundt skolen ved skolestart og -slutt.

Straume Sotra-overfall.pdf
Heidi Grotle