— Som fotograf møter vi så mange flotte mennesker. Nå vil vi betale tilbake ved å ta bilder av de som ikke har mulighet til å komme til oss, sier fotograf Hanne Kristin Dypedal (23)

Tiggere og narkomane

Denne uken farter Dypedal byen rundt med en bunke invitasjoner til lørdagens fotografering på Ny-Krohnborg senter for oppvekst, idrett og kultur. Invitasjonene, på norsk eller rumensk, sprer hun til byens uteliggere, narkomane, tiggere og andre som ikke har råd til å gå til et besøk hos profesjonell fotograf.

— Målet er å ta og gi vekk 100 bilder, sier hun.

I Ny-Krohnborghallen vil Dypedal sammen med Øyvind Melhus og Øyvind Ganesh Eknes rigge til flere fotostudio i gymsalen. Bildene de tar blir printet ut med det samme og satt i glass og ramme.

Idrettshallen får de låne gratis. Venner og familie har sponset rammer og utstyr. Frivillige stiller opp for å steike vafler og lage kaffe.

— Dette er vår førjulsgave til byens vanskeligstilte, sier Dypedal.

Startet i USA

Ideen til gratisfotografering fikk hun fra den amerikanske organisasjonen help-portrait. De første fotoseansene av denne typen ble arrangert i USA for fem år siden, og ideen er spredd til mange land. Dypedal kjenner ikke til at det er gjort i Norge tidligere.

Les mer om help-portrait her.

Datoen er ikke tilfeldig valgt. Lørdag 7. desember arrangeres det slike fotoseanser basert på ideen til help-portrait verden over.

Dypedal hørte første gang om help-portrait som fotostudent i Kristiansand og fikk lyst å prøve det samme i Norge. Tilbake i Bergen fikk hun kontakt med Melhus og Eknes, som syslet med samme tanke. Siden i sommer har de tre planlagt lørdagens fotoseanse.

Melhus er amatørfotograf og jobber til vanlig i Statoil, mens Eknes er reklamefotograf. I likhet med Dypedal driver han eget studio.

Ny-Krohnborghallen ligger under den gamle skoleplassen på Ny-Krohnborg. Inngangen er fra Rogagaten.