Jannes sak er foreldet

Janne Lothe Eliassen anmeldte stefaren for grove seksuelle overgrep i hele barndommen. Nå er saken henlagt fordi den er foreldet.

ANMELDTE STEFAREN: I juni forklarte Janne Mai Lothe Eliassen at stefaren hennes utsatte henne for seksuelle overgrep fra før hun begynte på skolen. Nå er saken henlagt av politiet fordi forholdene er foreldet.
  • Ingunn Røren
  • Ingrid Fredriksen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

I juni i år fortalte BTMagasinet historien om søskenparet Janne og Ronny Lothe Eliassen, som ble utsatt for grov omsorgssvikt i oppveksten. Som en følge av omsorgssvikten kollapset Janne, og ble hjerneskadet.

Først i 2013 fikk Janne Lothe Eliassen (40) en hjelpeverge, som anmeldte overgrepene på hennes vegne. Eliassen fortalte i avhør at overgrepene startet før skolealder. Stefaren nektet for å ha forgrepet seg mot stedatteren. Nå er saken henlagt.

- De anmeldte forholdene er foreldet. På den tiden overgrepene skal ha foregått var foreldelsestiden for denne typen lovbrudd ti år. Frem til 1992 hadde ikke straffelovens paragraf 195 et alternativ som omfattet gjentatt misbruk av barn under ti år, som er det hun forklarer seg om, sier politiadvokat Asbjørn Onarheim ved Hordaland politidistrikt.

Gamle foreldelsesfrister

Ut fra det fornærmede har forklart i avhør, ble denne saken foreldet i 1999, altså ti år etter at forholdene opphørte, ifølge politiadvokaten.

- Reglene er endret nå, men de har ikke tilbakevirkende kraft. Er det foreldet, så er det foreldet, det er ingenting vi kan gjøre med det, sier Onarheim.

Janne Lothe Eliassens hjelpeverge, advokat Stein Erik Ottesen, er informert om at anmeldelsen er henlagt.

- Vi må dessverre konstatere at reglene er sånn. Foreldelsesfristen slår urettferdig ut for sånne som Janne. Hadde barnevernet anmeldt overgrepene da de ble kjent med dem, ville ikke dette vært et problem, sier Ottesen.

Barnevernet i Laksevåg, der Janne vokste opp, ble varslet om at Janne ble utsatt for seksuelle overgrep da hun var 16 år, men anmeldte ikke forholdene til politiet.

I vår varslet justisminister Grete Faremo at foreldelsesfristen for drap og grove seksualforbrytelser kunne fjernes. Fremskrittspartiet fremmet i juni forslag om lovendring, men forslaget ble nedstemt i Stortinget.

Jon T. Johnsen, professor i strafferett på Universitetet i Oslo, mener fjerning av foreldelsesfrister for alvorlige saker er lite hensiktsmessig.

- Jo lengre tid det går fra forbrytelsen er begått, dess vanskeligere er det å bevise hva som har skjedd. Sjansen for frifinnelse er høy, sier Johnsen.

Han mener det er lett å legge vekt på at foreldelse rammer et offer som ønsker et oppgjør.

- Men noen ganger kommer saker opp mot offerets vilje. En kvinne som ble voldtatt som ungdom, ønsker kanskje ikke å stå i retten som bestemor 40 år etterpå.

Krever erstatning

Ottesen har varslet at han vil kreve en millionerstatning på Jannes vegne fra Bergen kommune, som en oppreisning for en ødelagt barndom og varige skader som følge av omsorgssvikt. Også Jannes bror, Ronny Lothe Eliassen (35), har bestemt seg for å søke erstatning.

Ronny ble narkoman før han ble tenåring. Etter mange år som rusmisbruker, går han nå på metadon, og får oppfølging på et botreningssenter.

- Jeg regner med å fremme et erstatningskrav på vegne av både Janne og Ronny i løpet av noen måneder, sier Ottesen.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Veggene i leiligheten er tynne. Ronny hører søsterens skrik.

  2. Stefaren tatt inn til avhør

  1. Janne-saken
BT anbefaler

Usikkert når de evakuerte kan flytte hjem

Brannvesenet rykket massivt ut til en storbrann i Godvik fredag kveld. Ingen personer skal være skadet.

LES SAKEN