Tårer da kraftlinjene åpnet

Maste-motstander Synnøve Kvamme hadde tårer i øyekroken. I formiddag sto hun utenfor piggtrådgjerdet rundt Samnanger transformatorstasjon og så at kraftlinjene gjennom Hardanger formelt ble åpnet.

PROTESTERTE: - Det er utrolig at de velger å feire noe som nesten hele Hardanger er mot, sier Synnøve Kvamme.
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over åtte år gammel

«Aldri vil vi godta dette overgrepet mot Hardanger» sto det på en av plakatene til de 20-30 demonstrantene som hadde møtt frem da olje-og energiminister Tord Lien og Statnett-sjef Auke Lont ankom åpningen.

— Det er en provokasjon. Det er utrolig at de velger å feire noe som nesten hele Hardanger er mot, sier Synnøve Kvamme.

- Bedre forankring

Olje- og energiminister Tord Lien mener kraftlinjene er helt nødvendig for å sikre Bergen sikker kraftforsyning. Han berømmer arbeidet som er blitt gjort, men ga på vegne av myndighetene Synnøve Kvamme en innrømmelse:

MENINGSMOTSTANDERE: Olje- og energiminister Tord Lien (til h.) ga Synnøve Kvamme en innrømmelse: - Denne type utbygginger må ha en bedre forankring i lokalmiljøet, sa han.

— Denne type utbygginger må ha en bedre forankring i lokalmiljøet. I saksbehandling må det lyttes til lokale synspunkter og innspill. Dette er noe vi nå gjør i nye saker, sier Lien.

Stolt av kraftlinjene

Statnett-sjef Auke Lont sa han var blitt overrasket over det store lokale engasjementet mot bygging av kraftlinjene. Men når linjene nå står ferdig til bruk var han stolt av resultatet.

Kraftledningen i Hardanger er en 92,3 kilometer lang 420 kilovolts kraftlinje i luftspenn i området nord for Hardangerfjorden - fra Sima kraftverk i Eidfjord til Samnanger transformatorstasjon i Samnanger.

Statnett søkte om konsesjon for å bygge kraftlinjen i 2008 og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) innvilget søknaden. Bakgrunnen for søknaden var å sikre kraftoverføringen til området nord for Hardangerfjorden.

Kalt «monstermaster»

Kraftlinjen har master på mellom 25 og 45 meter, og derfor kalt monstermaster. Rundt kraftlinjen er det kraftgate på 40 meter.

Lokalpolitikere og privatpersoner i Hardanger og miljøorganisasjoner protesterte mot planene. De ønsket kraftoverføringen lagt i sjøkabel

Samnanger transformatorstasjon er en viktig stasjon i BKKs hovednett, og ble i 2012 utvidet for ta imot Statnetts linje fra Sima til Samnanger.

Publisert
LANG REISE: Statsnett søkte om konsesjon i 2008. I dag ble kraftlinjene gjennom Hardanger formelt åpnet.