Nær 8000 ras på 10 år

Bor eller kjører du i rasutsatte områder? Sjekk selv.

Publisert Publisert
  • Erlend Langeland Haugen
  • Thomas Orten
iconDenne artikkelen er over seks år gammel

Hver dag blir i gjennomsnitt to veier på Vestlandet truffet av ras.

Med hjelp fra Statens vegvesen har BT fått rasstatistikk for de siste drøye ti årene og plottet denne i kart.

TOKAGJELET: Fylkesvei 7 er fortsatt stengt av raset som gikk for vel en uke siden. Det har vært 34 tidligere ras over veien i samme område.

102 RAS: Ingen tvil om hvorfor Fatlatunnelen ble bygget i 2008. På gamleveien langs Fatlaberget har det gått 102 ras de siste ti årene.

SOGNDAL: Stedjeberg-tunnelen ble åpnet i 2007 og avsløste en svært rasutsatt strekning.

Fra 1. januar 2003 til 1. september 2013, drøye ti og et halvt år, gikk det 7811 ras på riks— og fylkesveier i Hordaland og Sogn og Fjordane.

Det gir et snitt på ca. 730 ras i året - altså to ras hver dag.

Riksvei 13 verst

BT har studert kartet og funnet de ti verste strekningene ut fra rashyppighet i denne perioden (se listen til høyre).

Riksvei 13 gjennom Odda og Ullensvang skiller klart seg ut - fordi den er riksvei. Det finnes fylkesveier som er like ille stilt - og verre - men ingen andre riks veier på Vestlandet er i nærheten av rasfaren langs Sørfjorden i Hardanger.

For fem-seks år siden var enkelte riksveipartier i Voss og Sogndal like ille, men disse har nå fått tunneler forbi de rasutsatte områdene.

I Odda og Ullensvang må de inntil videre leve med rasfaren.

Mandag kom det likevel gode nyheter: Statens vegvesen har prioritert riksvei 13 høyest av rassikringstiltakene på Vestlandet de neste fire årene.

Veien ofte sperret

Vegvesenets statistikk inkluderer alle typer ras - stein, jord, snø, is, flomskred og kombinasjoner av disse - og viser at:

• Hvert tredje ras gjør at veien blir helt eller delvis stengt.

• Litt over halvparten av rasene skjer i fjordarmer og dalsider, en tredel ved veiskjæringer og steinrøyser.

• Omtrent halvparten av rasene er små ras på under én kubikkmeter, mens omtrent ett av 20 ras er på over 100 kubikkmeter (ti lastebillass med stein).

• Enorme ras på over 1000 kubikkmeter skjer sjelden, i snitt 4-5 ganger i året. I 2011 kom det imidlertid hele 29 ras av denne størrelsen, 11 av dem under ekstremværet Dagmar i romjulen.

Få dødsfall

Personskader er uvanlig, i snitt litt over ett tilfelle pr. år, dødsfall er sjeldent. Men det er bare noen få måneder siden en 15 år gammel jente omkom da en bil ble knust av en stein på fylkesvei 55 i Sogndal.

I 2007 omkom en 24 år gammel kvinne da bilen hennes ble truffet av et steinras ved Fatlaberget. Ett år senere åpnet Fatlatunnelen, som ble bygget nettopp for å legge veien utenom det rasfarlige området.

Se fullversjon av kartet under her.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Kvar dag blir to vegar treft av ras

  2. - Håpar at vinteren går fort

ALLER VERST: Fylkesvei 242 langs Skjerdalsberget i Aurland har hatt 123 ras på drøyt ti år - i snitt ett ras i måneden - langs en strekning på bare 1300 meter. Her fra et ras i mai i år. Foto: STATENS VEGVESEN

BT anbefaler

– Eg er skuffa over det eg såg i parken

Helsebyråd Beate Husa seier ho er uroa etter å ha sett studentane i Nygårdsparken.

LES SAKEN