Rettssaken mot de tiltalte i den største narkotikasaken i bergenspolitiets historie, ble tidligere denne uken avsluttet i Bergen tingrett.

350 kilo hasj ble innført eller forsøkt innført til Bergen over en periode på åtte måneder i 2011 og 2012, mener påtalemyndigheten.

Statsadvokat Rudolf Christoffersen ba om strenge straffer og inndragning av til sammen rundt 10,5 millioner kroner av hasj­utbyttet i sin prosedyre.

44 års fengsel

- Dette er profesjonelle aktører innenfor narkotikaomsetning. Fortjenestepotensialet ved å selge narkotika er så høyt at straffene skal være høye, også av preventive hensyn.

Selv om flere av de tiltalte har tilstått, la Christoffersen ned forholdsvis strenge straffepåstander i rettssakens siste uke:

34-åring fra Bergen: Antatt hovedmann. 10 års fengsel og inndragning av fem millioner kroner.

33-åring fra Oslo: Antatt hovedmann. 10 år og 6 måneder. Inndragning av fem millioner kroner.

37-åring fra Bergen: Penge­kurer. 7 år og 4 måneder. Inndragning av bil og 50.000 kroner.

42-åring fra Oslo: Pengekurer. 6 års fengsel og inndragning av 250.000 kroner

52-åring fra Oslo: Pengekurer. 6 års fengsel og inndraging av 269.000 kroner.

32-åring fra Tyskland: Lastebilsjåfør som fraktet 100 kilo hasj til Oslo. 4 års fengsel.

Dersom Christoffersen får medhold av rettens dommere, vil de seks bli idømt straffer på til sammen nær 44 års ubetinget fengsel.

I seks uker har de seks tiltalte, to av dem fra Åsane, fått høre sine egne stemmer fra telefon— og romavlyttinger.

Ved hjelp av mobiltelefoner registrert i navnene til blant andre Megafon-selgere i Bergen, organiserte de logistikken. 250 kilo hasj ble fraktet over fjellet til Bergen, og pengene tilbake til Oslo og derfra ut av landet. I april i fjor slo politiet til på Alnabru i Oslo og beslagla ytterligere 100 kilo som var ment for salg i Bergen.

Førte til storbeslag

Spanere fra bergenspolitiet og Scotland Yard har i retten fortalt om hvordan de gikk frem for å sikre bevis mot hasjligaen.

I tillegg til telefonavlytting, ble leiligheten til hovedmannen fra Åsane avlyttet. 34-åringen, som har en økonomigrad og studerer kjemi ved Høyskolen i Bergen, forklarte at hasj-samarbeidet oppsto som følge av at hans norskpakistanske med­tiltalte skyldte ham penger.

I straffepåstandene fra statsadvokaten bes det om at fire av de fem tiltalte dømmes etter den såkalte mafiaparagrafen

Den tyske lastebilsjåføren har ikke blitt etterforsket opp mot et eventuelt kontaktnett i Tyskland.

- Derfor har vi ikke noe bevismessig grunnlag for å si at han er med i en kriminell gruppe, sier statsadvokaten.

Tyskeren la skylden på sin nederlandske oppdragsgiver da han ble tatt etter å ha overlevert 100 kilo hasj til den medtiltalte sjåføren fra Åsane i Oslo i april i år.

Under etterforskningen har politiet delt denne og annen informasjon med sine kolleger i Tyskland og England.

Overleveringen av navnet på tyskerens arbeidsgiver bidro til at spansk og tysk politi rullet opp et enda større nettverk i Sør-Europa.

I februar i år beslagla spansk politi 2,6 tonn hasj i den spanske byen Almería. Nederlendere og fire andre ble tatt på fersken etter å ha lastet 88 pakker med hasj inn i et tyskregistrert vogntog. Ifølge Europol var vogntoget på vei til Nord-Europa.