• Alt er brent hele veien til taket og ned igjen, sier brigadeleder Kjell Hegdal.

Lukkede dører og raskt redningsarbeid hindret brannen på Møhlenpris skole i å spre seg.

Brannvesenet rykket ut fra fire stasjoner og var raskt på stedet. De fryktet at brannen ville spre seg, men klarte tidlig å få kontroll.

— Vi kjørte opp en lift på baksiden, knuste noen ruter og kjørte på med vann. Slik fikk vi senket energien. Her var vi dyktige, sier Hegdal.

De var redd vinduene skulle knuse, og at flammene skulle nå opp i takkonstruksjonen på bygget og spre seg videre til nabobygget.

Kjenner ikke til brannårsak

BT fikk lørdag morgen komme inn i gymsalen. Røyklukten kjentes allerede godt fra utsiden, og gassene gjorde at maske var påkrevd.

Det er svart fra gulv til tak, men rutene i bygget ble ikke knust. På loftet ser det overraskende bra ut. Dørene inn til gymsalen var lukket, noe som gjorde at brannen ikke rakk å spre seg.

— Selv en vanlig dør kan gjøre stor nytte, her ser man hvor viktig det faktisk er å ha dørene igjen, sier brigadelederen.

— Hva forårsaket brannen?

— Det er det politiet som må finne ut av. Jeg kan ikke si noe om det nå. Om det var elektrisk eller annet, vet vi ikke, sier Hegdal.

Brannvesenet hadde sin siste gjennomgang av bygget før de stengte av i 11-tiden lørdag.

Rehabilitering som planlagt

Politiet sier det vil bli kalt inn vitner til avhør. Politioverbetjent Geir Lussand mener det kan virke som om brannen startet i takkonstruksjonen i gymsalen.

— Den ser ut til å ha startet høyt oppe i bygget, i alle fall. Det jobbes med å finne det eksakte stedet, legger han til.

— Mistenker dere at den er påsatt?

— Så langt er det ingenting som tyder på det, men det er litt vanskelig å si. Det har dessuten vært kraftig lynaktivitet den siste tiden, men vi kan ikke utelukke noe, sier han.

Skolen var planlagt rehabilitert på nyåret.

— Nå må vi se nærmere på skadene, og hvilken betydning det vil få for den planlagte rehabiliteringen. Jeg tror det vil starte som planlagt, men det er vanskelig å si noe konkret nå. Jeg regner med at dette blir tema neste uke, sier skolebyråd Charlotte Spurkeland (H).

Røyken veltet ut

Det var fredag klokken 20.32 meldingen om brann på Møhlenpris skole kom. 21.50 kunne brannfolkene melde at den var slukket.

Det brant kraftig i tredje etasje, i fløyen der gymsalen ligger.

— Røyken velter ut. Det lukter røyk over hele Møhlenpris, sa BTs reporter mens brannen raste som verst.

Det er usikkert hvor store skader skolen har fått. Men hele fløyen mot Trikkehallen har trolig store brann- og vannskader.

Vaktkommandør Rune Hovlandsdal ved 110-sentralen i Hordaland sier de ble varslet av et vitne som så flammene fra utsiden.

— Det er for tidlig å si noe om skadeomfanget, men dette er en større sak, sier Hovlandsdal.

Skolen ble bygget i 1911, og er karakterisert som verneverdig. Det er tegnet av den kjente byarkitekten Kaspar Hassel. Skolen skal totalrehabiliteres, og elever og administrasjon har flyttet til brakkebygg ved Johanneskirken.

Flere naboer BT snakket med, var kritisk til hvordan kommunen har tatt vare på skolebygget etter at det ble stengt. De tror uvedkommende har tatt seg inn i bygget. Det skal ha vært sett lys i bygget tidligere på dagen fredag.