Det er mørkt på Landås. Så mørkt at du ikke ser hvem som står noen meter unna deg på kunstgressbanen. Slik har det vært så lenge de kan huske. Om ti sekunder begynner et nytt eventyr.

— Snart kan vi se hverandre, roper Kasper Wormnes (10) gjennom introduksjonen til nedtellingen som straks går i gang. I hendene har han lyspinner i grønt, gult og oransje. I dag er det nemlig fest: For første gang skal Sportsklubben Baune få flomlys på fotballbanen bak gamle Lærerhøgskolen.

— Seks, fem, fire, tre, to og en!

Lyskasterne flimrer, og så blir det lys. Publikum jubler.

NOTELYS: Landås skoles musikkorps sto for underholdningen. De ledet marsjen som ble arrangert rundt fotballbanen før lyset ble tent. Mari Blaasvær (16) hadde ordnet med hodelykt for anledningen.

— Dette er fantastisk. Nå skal vi feire, sier formann Bjørnar Mykkeltveit og lover de oppmøtte både julebrus og en mini-cup hvor de ulike gatene i området skal konkurrere mot hverandre.

Mørkefotball

Det har vært en prosess som har gått over syv år, men nylig inngitt sportsklubben en leieavtale med Statsbygg om å få på plass lys. Dette mot at de finansierer både lysene og driften selv. Flomlysene vil gi dem mer treningstid om ettermiddagene, og da særlig i vintermånedene. Og best av alt: det vil føre til at barna ser hvor de sparker.

— Du skal ha god teknikk for å vite hvor du treffer i mørket, sier Henrik Hellevik (15) og ler.

Han har spilt mye fotball her med kompisene. Også etter mørkets frembrudd.

— Det er ikke akkurat lett. Nå er jeg blitt så stor at jeg spiller mest på en annen bane, men dette er veldig bra for alle de som er yngre enn meg. Jeg synes det er imponerende at klubben har fått det til, sier han.

- Forløsende

Formann Mykkeltveit forteller at 15-åringen langt ifra er den eneste som har trosset mørket.

— Ungene har vært her til de ikke har klart å se noe som helst. Etter syv år med arbeid fra klubbens side, er det en forløsende følelse jeg sitter med her i dag. Det er utrolig kjekt, sier han.

Wormnes og kameraten Dylan Nelson er klare til å spille sin første kamp under lagnavnet «Kolstien». Hvert lag består både av barn og voksne. Lyspinnene ligger igjen som små lys på bakken. De har gjort sitt. Forhåpentlig for alltid.

— Dette blir mye, mye gøyere, sier Wormnes.