VG: Varsler i Monika-saken ble advart mot oppsigelse

Oslo-advokat med nye opplysninger i brev til politimester Geir Gudmundsen.

Publisert Publisert

BESKYLDT: Politimester Geir Gudmundsen blir beskyldt for å ha forsøkt å påvirke etterforskeren som varslet i Monika-saken, skriver VG.

 • Christian Nicolaisen
iconDenne artikkelen er over fem år gammel

Avisen skriver lørdag kveld at Politiets Fellesforbunds faste advokat, Jens-Ove Hagen, har skrevet et fem sider langt brev til politimester Geir Gudmundsen i Hordaland politidistrikt.

I brevet ber han om at etterforskeren som varslet i Monika-saken, må få rettslig status som varsler.

— Vi mener han har gjort akkurat det man kan kreve av en offentlig tjenestemann i en slik situasjon, og at hans varsling kommer inn under lovbestemmelsen om varsling i arbeidsmiljøloven, sier Hagen til VG.

Ble advart

Etterforskeren varslet i januar i år sine overordnede om mangelfull etterforskning i Monika-saken, som ble henlagt som et mulig selvmord høsten 2012.

I dag er en 32 år gammel mann siktet for drapet på åtte år gamle Monika Sviglinskaja.

Den erfarne etterforskeren fryktet at jenten ble drept etter å ha lest saksdokumentene, og ba om at saken straks måtte gjenopptas. Han ble avvist av etterforskningsledelsen.

Da han tok sine innvendinger høyere opp i systemet, blant annet til politimester Geir Gudmundsen og visepolitimester Gunnar Fløystad, endte det med at han til slutt ble bedt om å holde seg unna saken.

Ifølge brevet fra advokat Hagen skal etterforskeren også ha blitt advart mot å ta ytterligere skritt i saken, skritt som kunne medføre at han mistet jobben.

Bistandsadvokat Stig Nilsen har tidligere fortalt i BT hvordan han ble kontaktet av etterforskeren i slutten av januar i år.

— Han sa at han hadde prøvd å overbevise sine sjefer om å gjenåpne saken, uten å få gehør. Han følte at han stanget hodet i veggen, og sa at han ikke hadde noen andre alternativer enn å kontakte meg. Han følte seg etisk og moralsk forpliktet til å ta sine funn videre til meg. Samtalen gjorde dypt inntrykk på meg, sa Nilsen til BT 25. oktober.

Telefon fra politimesteren

 1. oktober i år, seks dager etter at saken for alvor snudde med pågripelsen av 32-åringen, skal etterforskeren ha fått en telefon fra politimesteren.

Ifølge VG forsøkte politimesteren da å påvirke ham til ikke å la saken ende opp som en varslersak. Han skal også ha blitt innkalt til en samtale med tre representanter fra Politidirektoratet, som var i Bergenfor å undersøke en annen varslersak.

— Tjenestemannen har ikke på noe tidspunkt søkt offentlig oppmerksomhet. Han har opptrådt lojalt overfor sin arbeidsgiver og valgt en forsvarlig fremgangsmåte for å oppnå sitt overordnede mål, nemlig å gjøre sitt for at en mangelfull etterforskning i en svært alvorlig sak måtte gjenopptas, sier Hagen til avisen.

Svarer på Twitter

Visepolitimester John Reidar Nilsen avviser overfor VG at politimesteren i telefonsamtale med etterforskeren forsøkte å påvirke ham til ikke å anse saken som en varslersak.

— Formålet med samtalen var å ivareta en medarbeider som opplevde situasjonen og det enorme medietrykket som vanskelig. Status «varsler» eller «ikke varsler» var ikke i fokus. Det er vanskelig å forstå at samtalen kan oppfattes slik. Politimesteren opplevde samtalen som god og konstruktiv, sier John Reidar Nilsen, som svarer i politimesterens feriefravær.

På Twitter sent lørdag kveld skriver politimester Gudmundsen følgende:

«Jeg kjenner meg ikke igjen i beskrivelsen av at jeg på noen måte skal ha lagt press på etterforskeren vedrørende varslersak.»

Søkte seg vekk

Den aktuelle etterforskeren jobbet ved bergenspolitiets vold- og sedelighetsseksjon da han varslet i Monika-saken. Senere søkte han på, og fikk, en stilling ved en annen avdeling.

Mannen, som er i 40-årene, er en av politiets mest erfarne voldsetterforskere. I mars i år ble han sykmeldt en periode som følge av den interne prosessen.

Spesialenheten for politisaker har åpnet full etterforskning av politiet i Hordalands behandling av Monika-saken. Også Riksadvokaten har nedsatt en granskingsgruppe som skal gjennomgå Hordalandspolitiets håndtering av saken.

32-åringen som er siktet for drapet på Monika Sviglinskaja nekter straffskyld. Han sitter varetektsfengslet.

Publisert

Les mer om dette temaet

 1. Politimesteren tar selvkritikk i Monika-saken

 2. - Ingen vanskelig beslutning å ta

 3. - Visepolitimester skjelte ut varsler i Monika-saken på åpent møte

 4. Opprør mot politiledelsen etter Monika-avsløringer

 5. Politiet ventet tre måneder med avhør etter mystisk samtale

 6. Politidirektoratet oppretter gruppe for gamle saker

 7. - Bar ikke preg av innbrudd

 8. - Trusler om straff og karrierestopp

 9. - Jeg får ikke ro før jeg får vite hva som skjedde

 10. Fikk ny DNA-prøve fra drapssiktet stefar

 11. Obduksjonsrapport åpnet for at Monika ble drept