Selger falske malerier til blodpris

Jon Nerheim fikk tilbud om eksklusiv kunst fra dørselgere. Den eneste haken: maleriet var verdiløst.

Publisert Publisert

SERIØSE: Jon Nerheim fikk besøk av selgerne, som utgir seg som kunsstudenter fra Israel. - De virket altfor organiserte til at de tilfeldigvis skulle være kunststudenter i Norge, sier Jon Nerheim. Foto: Odd Mehus

— De ga inntrykk av at maleriene var veldig eksklusive, og sa jeg kunne få de for 1200 kroner per stykk, sier Nerheim, som bor på Søråshøgda i Fana.

Selgerne, som oppgir seg som kunststudenter fra Israel, hevder maleriene er produsert av venner. Ifølge Nerheim fortalte dørselgerne at prisene var halvparten av hva de tilbyr på nettstedet sitt, apeaceofart.com.

— De var ekstremt pågående. De gikk inn i bed og så inn vinduer rundt om kring i nabolaget, sier Nerheim, som raskt avslo tilbudet.

- Kan kjøpes for 50 kr

Nerheim søkte opp lignende tilfeller, og fant raskt ut at maleriene var betydelig mindre verdifulle enn selgerne hadde gitt inntrykk av.

— Maleriene viste seg å være billige kopier som enkelt kan kjøpes på internett for rundt 50 kroner, sier Nerheim, som mener det virker som om selgerne turnerer rundt i om kring Norge.

Da Nerheim gikk på sin faste søndagstur, kom han over dørselgerne igjen i tre ulike nabolag, og konfronterte selgerne.

Spør du meg om jeg syns det er en rimelig pris? Ja, det gjør jeg Adi Tal, apeaceofart.com

— De gikk automatisk til motangrep da jeg fremstilte bildene som billige kopier, og argumenterte at Nike-sko koster ti dollar å produsere, men selges for 100 dollar, sier Nerheim.

Det er ikke første gang dørselgerne skaper reaksjoner. I august i fjor ble et par i Bodø svindlet for 1300 kroner da de kjøpte et lignende maleri.

— De virket altfor organiserte til at de tilfeldigvis skulle være kunststudenter i Norge, sier han.

Ukjent for politiet

— Akkurat dette var nytt for meg, sier politioverbetjent Harald Lekven ved ordensavdelingen i Bergen sør politidistrikt når han får høre om kunstnersvindlerne.

Ifølge politioverbetjenten er salgsforsøket i beste fall et forsøk på svindel.

— Det er et brudd på loven å forsøke å lure folk med misvisende priser. Det burde ikke være en marked for dette, sier han.

Forsvarer prisnivået

Adi Tal ved det israelske selskapet apeaceofart.com avviser påstandene til Nerheim.

— Vi driver ikke med svindel. Det kan være noen som oppgir seg for å representere oss, og gi feilinformasjon til kundene, sier han på telefon fra Israel.

Ifølge Tal er årsaken til de stive prisene på maleriene høye omkostninger.

— Vi kjøper maleriene billig, men må øke prisene på grunn av høye importskatter i Europa og Norge. I tillegg må alle våre ansatte få betalt, sier han.

- Er 1200 kroner en god pris for et maleri man kan få på internett for 50 kroner?

— Spør du meg om jeg syns det er en rimelig pris? Ja, det gjør jeg.

— Det er et spørsmål om kvalitet. Kjøper man malerier på internett, kan man ikke vurdere kvaliteten, designet, eller om det passer inn i huset, sier han.

- Bør være skeptisk

Politioverbetjent Lekven forteller at politiet ofte får meldinger om dørselgere i Fana-området, og sommeren er høysesong.

— Vi har tidligere vært ute for personer som forsøker å selge alt fra roser, selvlagde gjenstander og falske persiske tepper, sier han.

Lekven advarer alle som får besøk av dørselgere til å være forsiktig.

— Man bør være særdeles skeptisk om noen kommer på døren og prøver å selge varer. Det er ikke en vanlig måte å selge på, sier han.

Vet du noe om saken? Send MMS/SMS til 2211, eller skriv e-post

Publisert