Fra slapp til sprek på åtte uker

Én har gått ned 13 kilo, en annen har forbedret tiden sin på 400 meter med 25 sekunder og gått inn 25 cm rundt livet.

Publisert Publisert
  • Elisabeth De Lange Gjesdal
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Fra slapp til sprek på åtte uker

Én har gått ned 13 kilo, en annen har forbedret tiden sin på 400 meter med 25 sekunder og gått inn 25 cm rundt livet.

Bergens slappeste

— Dette har vært genialt. Et utrolig bra opplegg, og helt fantastisk for oss som har fått være med, sier Trond Ingebrigtsen (50).

Han er en av åtte som ble plukket ut til å være med på dette prosjektet.

— Det ble skapt en setting som både forplikter og motiverer. Ikke bare for oss som er med, men også dem som har fulgt med oss utenfra. De ser jo en halvgammel gubbe som forsøker å komme tilbake til noe. At vi er helt vanlige mennesker folk kan kjenne seg igjen i enten de har vektproblemer, er i generelt dårlig form, eller sliter litt med andre ting, sier han.

Vil fortsette å trene

Nå håper han på en ny runde.

— Jeg unner virkelig åtte andre å få oppleve det vi har opplevd, sier Ingebrigtsen.

Det er ikke bare treningene som har imponert ham.

SISTE INNSATS: Et åtte uker langt treningsopplegg er over, og det hele ble avsluttet med fotballkamp på Skansemyren med både instruktører og tidligere slappfisker. Det er imidlertid ikke det siste disse har gjort av trening, de har alle lagt gode planer for hvordan de skal holde ved like den nye livsstilen. - Neeeeeeei, hyler Fam Elgan (til v.) idet Kristian Kinden (til h.) setter inn det avgjørende målet for de tidligere slappfiskene. Foto: TOR HØVIK

— Jeg har møtt mange fantastiske personer, ikke minst de som trener og motiverer oss. De har gitt langt mer av seg selv enn vi kan forvente, sier han.

Det er siste treningsøkt, og tidligere slappfisker og instruktører spiller fotball sammen på Skansemyren.

— Vi vil ikke ha Fam på vårt lag, roper flere – etter å ha sett hennes fotballferdigheter.

— Jeg lover å skjerpe meg, svarer Fam Elgan og ler.

De har ikke fokusert på vektnedgang og dietter, men en sunn og aktiv livsstil. Resultatene er formidable. Anette Støylen Sæhle har gått inn 25 cm i livvidde og forbedret tiden sin på 400 meter med hele 25 sekunder. May-Irén Hilseth har fått mer muskler, overskudd og energi – i tillegg er hun er gått ned 13 kilo.

— Jeg kommer til å fortsette med trening og å leve sunnere. Dette er en altfor god sjanse til å kaste den vekk med å falle tilbake i gamle vaner, sier Hilseth.

Nødvendig drahjelp

— Første mål vinner, og vinnerne må ta ti armhevninger, roper Tonje Sørlie.

— Bli straffet for å score mål? Da skal søren meg ikke vi vinne, utbryter Kristian Kinden (33).

Han setter likevel inn det avgjørende målet, som sørger for at de tidligere slappfiskene slår instruktørene i siste kamp.

Kinden var tynn og slapp da han meldte seg på Bergens slappeste, og er en av dem som har trent veldig mye utenom de faste øktene. Det har gitt resultat.

— Jeg har lagt på meg fem kilo. Fem kilo med muskler. Nå fant min far ut at han ville spandere årskort på meg, han er så fornøyd med at jeg er begynt å trene, flirer han.

Drahjelpen har vært helt nødvendig.

— Jeg hadde aldri klart å komme skikkelig i gang uten dette opplegget, og det gjelder nok flere enn meg. Det er rimelig tøft å skulle gå inn tynn og bleik eller overvektig på et treningsstudio der du tenker at alle andre er godt trent. Mange tør jo ikke jogge ute fordi de er redde for å se dumme ut, sier Kinden.

Han sier at det var en stor styrke å begynne sammen som en gruppe.

— Vi gikk inn sammen, og vi støttet hverandre. Nå føler jeg meg hjemme der. Nå går jeg og trener alene og er ikke så opptatt av dem rundt meg, jeg gjør mitt.

Vil løpe stafett sammen

— Livsstilsendring er først og fremst er en mental prosess som også gir utslag i fysiske resultater, sier Sørlie.

Både Ingebrigtsen, Hilseth og Trude Drevland vil fortsette samarbeidet, og være med videre.

— Det er kjempefint at de vil fortsette, men jeg forventer og håper at alle trener videre, sier Sørlie.

Hun er glad hun ble med.

— Dette har vært mye kjekkere enn jeg så for meg at det skulle bli. Jeg har jo hatt forventninger, men det hele har vært mer positivt ladet enn slik jeg tenkte det på forhånd. Jeg trodde vi måtte være tøffere, at det skulle bli mer pushing, sier Sørlie.

— Det har det ikke vært?

— Nei, de har vært veldig innstilt på dette. At de skulle stå på. Jeg kan nok lære litt av dem òg, dette med å faktisk kose meg litt når jeg er på trening, sier bokseren.

Nå planlegger de å løpe stafetten under neste års Bergen City Marathon.

— Det er litt under et år til, og det er kjekt å ha noe å jobbe mot. Å ha et felles mål.

— Er det mange slappfisker igjen i Bergen?

— Det tror jeg at det er, vi får fortsatt forespørsler fra folk som vil være med.

Slik har det vært å være med i Bergens slappeste:

May-Iren Hilseth (40)

Det beste har vært komme i gang med trening. Kroppen har fått en kickstart og det er herlig å kjenne at man klarer. Det er veldig moro å trene med andre, og fantastisk å ha trenere som motiverer som de gjør – da yter man mer. Jeg har fått et nytt, sunnere og mer aktivt liv. Og nye treningsvenner.

Tonje om May-Irén: Du er den som hadde minst tro på seg selv fra start, men er en av dem som har hatt mest fremgang totalt.

Trond Ingebrigtsen (50)

At iTrain og BT har satt fokus på "vanlige folk" og det faktum at (kun) åtte uker med begrenset fysisk aktivitet kan bidra til at en får betydelig bedret livskvalitet, er veldig bra. Jeg har fått tilbake treningslyst og overskudd og har gått ned i vekt. Jeg føler meg ganske enkelt mye bedre. Nå blir det systematisk og helsebringende trening fremover.

Tonje om Trond: De fleste trener for den gode følelsen i etterkant, men du kan kunsten å nyte treningen mens det står på som verst. Der har du gitt selv en gammel kickbokser noe å tenke på.

Tina Ansell (41)

Det beste har vært de gode treningsøktene med dyktige og inspirerende trenere. Jeg har fått stort utbytte av opplegget, både fysisk og mentalt. Treningsgleden er tilbake, og livsstilsendringen er i gang. Veien videre er enkel. Jeg skal fortsette med samme type opplegg, sette av tid i hverdagen til variert trening – og gjøre de rette valgene med maten.

Fam om Tina: Du er solen selv. Du stiller alltid med et smil, og er like arbeidsom som du er positiv. Det er en flott kombinasjon det!

Helge Jamne (39)

Det har vært fantastiske mentorer og bra veiledning, og spredd nivå på menneskene som har deltatt. Jeg har fått en kickstart på et nytt og bedre liv.

Tonje om Helge: Du har vært gjennom store utfordringer tidligere i livet, og har overført dine fysiske og psykiske erfaringer derfra. Du trengte bare å bli styrt inn på rett spor, og du og Kathrine går et sunt og aktivt ekteskap i møte.

Kathrine Fedøy (37)

Jeg har fått gode treningsrutiner, tips og inspirasjon til nye måter å trene på. Jeg har "krympet" litt, fått bedre form, mer overskudd, sunnere matvaner – og ikke minst bedre samvittighet for hvordan jeg tar vare på meg selv. Nå vil jeg ta med meg det vi har lært, trene hver uke, og fortsette å spise sunnere. Skille mellom helg og hverdag.

Tonje om Katrine: Det har vært vilje og tro i hver svettedråpe og målet om å komme inn i brudekjolen har jeg aldri vært i tvil om at du skal klare. Du må bare passe på så den ikke blir for stor.

Trude Drevland (66)

Det å bli presset og pushet under treningen av fantastiske personlige trenere og flotte idrettsutøvere som Fam og Tonje har vært et privilegium. Jeg har nytt hvert øyeblikk, selv om jeg var så sliten at jeg trodde jeg var døden nær noen ganger. Jeg er blitt mye sprekere og jeg er gått inn flere centimeter på disse åtte ukene på flere steder enn jeg trodde var mulig.

Fam om Trude: Du er en kvinne med mange jern i ilden. At du har tatt fatt på denne utfordringen har vært en inspirasjon for mange mennesker.

Kristian Kinden (33)

Det er veldig trist at det er over. Jeg har oppnådd veldig mye, hele kroppen er vekket til live igjen. Jeg har mer energi enn før og jeg kjenner at jeg har muskler som ikke var der før. Jeg har fortsatt en vei å gå, men jeg har lagt opp en plan – og jeg har under opplegget trent mye utenom de faste øktene også.

Fam om Kristian: Du kom til oss med hamburger og øl som vane, la fullstendig om og satte inn et høygir som har imponert oss alle.

Hva synes du om opplegget?

FORNØYDE: Fam Elgan (til v.) og Tonje Sørlie (til h.) er fornøyde med innsatsen de åtte slappe bergenserne har lagt ned i prosjektet. Foto: rune meyer berentsen

Publisert
BT anbefaler

Etter ni år helt uten venner, tok Steinar grep. Hans metode for å få nye kamerater er blitt kopiert av mange.

Steinar Halleland (52) har endelig den trygge vennegjengen han drømte om. Emina og Younes håper å finne det samme.

Sakene flest leser nå

  1. Dordi likte ikke det hun fikk høre på butikken

  2. Her er dommen etter Branns festkamp

  3. Ingebrigtsen kunne glise for Branns sjeldne bragd

  4. Halvparten av covid-19-pasienter sliter med pusten tre måneder etter

  5. Vurderer anbefaling om munnbind på buss og bane

  6. FHI anbefaler at flere land blir røde