- En farlig mann

Mannen som har tilstått voldtekt av to kvinner i Bergen, ville blitt dømt selv om han hadde holdt helt munn. Det mener aktor, som krever minst seks års forvaring.

ADVARER: Aktor Eirik Stolt-Nielsen fraråder å gi voldtektsmannen strafferabatt for tilståelsen.
  • Ørjan Torheim
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ti år gammel

På siste dag av rettssaken mot 34-åringen som er tiltalt for to overfallsvoldtekter, holdt aktor Eirik Stolt-Nielsen sin prosedyre. Rettssaken startet tirsdag denne uken.

Aktor pekte innledningsvis på at bevisene i saken er så sterke — med både DNA, fingeravtrykk, mobilspor og signalement - at 34-åringen ville blitt dømt selv om han ikke hadde forklart seg eller sagt noe i det hele tatt.

— Saken er usedvanlig godt underbygget når det gjelder skyld. Spørsmålet er hvilken vekt tiltaltes erkjennelse av forholdene skal gis. Da han innrømmet skyld, var det på et punkt da han ikke hadde noe valg, sa Stolt-Nielsen.

— Hans agenda er å unngå forvaring og å få redusert straffen mest mulig, fortsatte aktor.

Tror ikke på hukommelsestap

Aktor trakk i tvil at 34-åringen ikke husker overgrepet mot en 16-årig jente i Olsvik i 1996.

Samfunnet bør være trygge på hans prognoser og utfallet av behandlingen han skal gjennom

Eirik Stolt-Nielsen, aktor, i sin begrunnelse for å kreve forvaring

— Han sier selv at han ruset seg på denne tiden, og at han ikke husker. På den annen side fullførte han i denne perioden skole, trente opptil seks ganger i uken og spilte A-lagsfotball. Overgrepet skjedde en ukedag og fremstår ikke som et spontant ruspåfunn. Offeret er fortsatt, 16 år senere, sterkt preget av overgrepet, sa aktor.

Han kalte 1996-saken en «usedvanlig grov overfallsvoldtekt». Aktor mente at det overgrepet alene, i dag, ville gitt seks års fengsel.

Les også

- Ingen kunne høre henne

Les også

Tok hundrevis av bilder i skjul av tilfeldige kvinner

Etter dette brukte førstestatsadvokaten mye tid på overfallsvoldtekten av den 80 år gamle kvinnen i Veiten-området i Bergen sentrum, 10. oktober 2010.

— Det skjer resolutt, voldsomt og helt uten respekt for skjør alderdom, sa Stolt-Nielsen.

Element av bortføring

Han påpekte at 80-åringen var «fullstendig hjelpeløs» under deler av hendelsesforløpet.

— Hun ble bundet fast, blendet og kneblet. Det er et tungt element av frihetsberøvelse i saken, selv om det ikke er tatt ut tiltale for det. Offeret er varig invalidisert, har fått redusert sin førlighet med 30 prosent og er psykisk skadet, sa aktor.

Tidligere har pensjonistkvinnens bistandsadvokat, Anna-Marie Berg, sagt at den nå 81 år gamle kvinnen har pådratt seg posttraumatisk stressyndrom. Hun har også fått angst, skyldfølelse og sliter med skam.

Til en av sine behandlere har den eldre kvinnen sagt:

— Jeg overlever fordi jeg har humor.

Krever forvaring

For overgrepet i Veiten sa aktor at 7-8 års fengsel ville vært et normalt forslag til straff.

— Totalt for de to forholdene ville vi da havnet på en påstand om cirka ni års fengsel. Da ville tiltalte, med fratrekk for varetekt, være ute etter fem år. Er det nok? Eller representerer tiltalte en for høy fare, spurte aktor.

Påtalemyndigheten har tatt forbehold om at de vil kreve forvaring for 34-åringen, slik bt.no tidligere har omtalt.

I sin prosedyre fredag trakk Stolt-Nielsen frem en lang liste med momenter som han mener peker mot at den tiltalte 34-åringen er farlig - og at samfunnet må beskyttes mot ham ut over det som vanlig fengsel kan sikre:

  • Han distanserer seg fra overgrepene.
  • Overvold. De sakkyndige i saken har påpekt en bekymringsfull grad av overvold, spesielt ved overgrepet mot 80-åringen i Veiten.
  • Han er tungsindig.
  • Han har et avvikende tenningsmønster.
  • Han er besatt av porno, noe repeterende overgripere ofte er.

- Inngikk i hans seksuelle meny

— Summen av dette er ikke god, kommenterte aktor sin egen liste.

— Hvis retten anser dette bevist, da var ikke 80-åringen i Veiten et tilfeldig offer. Da var hun et offer som inngikk i tiltaltes seksuelle meny. Og da er tiltalte, etter min mening, farlig, sa Stolt-Nielsen.

Før han kom med den formelle påstanden om forvaring (se faktaramme), i praksis en tidsubestemt straff, oppsummerte aktor hvorfor han mener vanlig fengselsstraff ikke er nok:

— Tiltalte har et seksuelt mønster til fare for andre. I gitte situasjoner er han meget farlig, det har vi sett. Samfunnet bør være trygge på hans prognoser og utfallet av behandlingen han skal gjennom. Settes han i vanlig fengsel og får en behandling som ikke virker, da slipper vi løs en farlig mann. Med forvaring har vi muligheten til å holde på ham lenger.

Cirka 800.000,- Også bistandsadvokaten til de to kvinnelige ofrene, samt 34-åringens forsvarer, holder sine prosedyrer fredag.

Les også

- Det spiller ingen rolle om du er 80

Les også

- Han har vært ekstremt rå og brutal

Som bt.no tidligere har skrevet, krever de to ofrene til sammen cirka 800.000 kroner i oppreisning og erstatning.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. «Kontrollerende, kontrollfrik, hissig, hadde maktbehov»

  2. - Han har vært ekstremt brutal

  3. Bedriftslederen (34) hevder han har glemt den første voldtekten

TILSTO: Bedriftslederen (34) har tilstått to voldtekter, men aktor avviser at tilståelsen bør gi ham noen strafferabatt.
BT anbefaler

Politiet rykket ut til melding om mishandlet gutt (7). Nå får betjentene oppfølging.

– Politifolk er også mennesker. De har følelser de også, sier politistasjonssjef Lars Morten Lothe.

LES SAKEN