Her kommer ny lekeplass

Hestekastanjen får nytt liv i Nordnesparken.

Publisert Publisert

GLEDER SEG: Prosjektgruppen fra arkitektskolen var mandag på befaring sammen med prosjektleder i Barnas byrom, Lillian Sharma, for å finne et egnet område på Nordnespynten der man kan lage en ny lekeplass. Her er et av alternativene. Foto: ØRJAN DEISZ

  • Elisabeth Langeland Matre
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Arkitektstudentene i Bergen har forbarmet seg over den nedkappede hestekastanjen fra Nygårdshøyden. Nå skal det gamle treet gjenoppstå som lekeplass.

— Det kjennes veldig bra at vi kan få treet tilbake til naturen.

Kari Tønseth trekker inn frisk oktoberluft og skuer utover Nordnesparken. Sammen med fire medstudenter fra Bergen Arkitekthøgskole (BAS) skal hun lede prosjektet TreStykker 2013.

Treet de skal bruke i arbeidet, er ikke et hvilket som helst tre. Vi snakker om den hundre år gamle hestekastanjen som til manges sorg og vrede ble fjernet fra parken ved Johanneskirken for å gjøre plass til midlertidige skolebrakker.

Tilfeldigheter, tilfeldigheter

Til sommeren skal det staselige treet bli et sentralt element i en ny lekeplass utformet av 30 arkitektstudenter fra Oslo, Bergen og Trondheim gjennom en workshop. Mandag var prosjektlederne på befaring sammen med Bergen kommune for å finne en egnet tomt i Nordnesparken.

— Profilen til arkitektskolen er gjenbruk, så dette passer perfekt. Vi ønsker å vise hva arkitektur kan være, sier student Vilde Kjærsdalen.

— Og ikke minst hva en lekeplass kan være, legger medstudent Benjamin Alstrup Velure til.

Tilfeldigheter førte til at arkitektskolen fikk kloen i det mye omtalte treet.

KLATRESTATIV NESTE?: Den nær hundre år gamle hestekastanjen ble delt i tre deler før den ble fraktet fra Nygårdshøyden til Bergen Arkitekthøgskole for noen uker siden. Til sommeren blir hestekastanjen hovedmaterialet i workshopen «Rom for lek». FOTO: KARI TØNSETH

— Vi var egentlig på befaring på lekeplassen som ligger ved Johanneskirken, for å se om det var et egnet sted for workshopen, forklarer student Sebastian Uthaug.

Gruppen havnet midt i fellingen av hestekastanjen, og siden tre er materialet studentene bruker i sine arbeider, ble tanken nærliggende: Den gedigne hundreåringen ville være perfekt. Iherdig jobbing og mange telefoner senere var saken klar: Treets videre skjebne skulle få ligge i arkitektenes hender.

— Treet har fantastiske iboende muligheter. Den største utfordringen blir å finne løsninger som blir godkjent i forhold til barns sikkerhet, mener Kari Tønseth.

Flere interesserte

De vordende arkitektene er ikke de eneste som har vist interesse for hestekastanjen.

— Vi har fått henvendelser fra flere kunstnere i byen som er interesserte i å jobbe med materiale fra treet. Kanskje vi kan få til et samarbeid, sier prosjektleder Tønseth.

Rektor ved BAS, Sixten Rahlff, er stolt over at studentene skal gi den gamle kastanjen et nytt liv.

— Det var jo katastrofalt at treet ble hogget ned. Når studentene nå kan ta tak og gjøre noe ut av det, blir det et symbol på at det kan brukes til noe positivt. De var veldig kvikke der som klarte å få tak i treet, sier Rahlff.

For øyeblikket ligger hestekastanjen i tre deler utenfor BAS sine lokaler i Sandviken.

— Planen er i utgangspunktet at i hvert fall en av de tre delene skal få være slik den er, forteller student Sebastian Uthaug.

Rektor Sixten Rahlff er positiv til at det nå ble Bergen sin tur til å arrangere workshop.

— Vi kan ikke støtte prosjektet økonomisk, men skal i hvert fall legge til rette faglig. Det blir spennende å se hva resultatet blir, sier han.

Samarbeid med Barnas byrom

Arkitektstudentene kommer til å samarbeide tett med prosjektet Barnas byrom i sitt arbeid. Barnas byrom er en storsatsing fra Bergen kommune der oppgradering av lekeplasser står i fokus de kommende årene. Prosjektleder der, Lillian Sharma, synes samarbeidet med arkitektstudentene er interessant.

— Vi ønsker at barnas byrom ikke bare skal ha en tradisjonell opprustning. Vi skal tenke nytt og gjøre oss erfaringer med nye måter å utforme uteområder på som kan fremme barns lek, sier Sharma.

Hun understreker at studentene som skal gjennomføre workshopen må forholde seg til gjeldende krav til sikkerhet på lekeplasser. En endelig avklaring for hvilken tomt i Nordnesparken som skal huse prosjektet, kommer i løpet av november.

KUNSTVERK: En ting er sikkert, hestekastanjen blir ikke til ved. Foto: EIVIND SENNESET

Publisert

Sakene flest leser nå

  1. Toåring falt i elv i Geiranger - omfattende søk pågår

  2. Lange køer etter at ferge fikk problemer

  3. Rådmannen sov knapt på flere uker etter møtet med familien: – Jeg angrer ikke

  4. Kim-André er verdensmester i dødsing. Her kaster han seg i sjøen på Nordnes.

  5. Kjære student: Velkomen til Bergen. Her skal du bu dyrt. Og dårleg.

  6. Rørleggerbedriften Olav Grevstad er konkurs