Er du klar for disse?

Manetinvasjoner, lik og sur melk. Nå kommer hundedagene.

Manetsommer: Det er ikke fristende å hoppe uti vannet når det ser sånn ut. Bildet er tatt i Oslofjorden i 2010, da det var så mye brennmaneter at det nesten var umulig å bade. Hundedagene er kjent for å gi mange maneter i sjøen. Arkivfoto: Stian Lysberg Solum, Scanpix
  • Kristin Jansen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over syv år gammel

— Det er veldig mange ordspill som er knyttet til hundedagene. Noen mener at slik været starter i denne perioden vil det fortsette hele måneden. Andre sier det motsatte, at sol i starten gir regn mot slutten, sier meteorolog Karsten Eitrheim.

Hundedagene starter 23. juli og varer til 23. august.

Lik fløt opp

Ifølge tradisjonen skal all mat ha lett for å råtne og bli muggen i denne perioden. Fiskekvaliteten er dårligere og brennmanetene blir flere.

Fra gammelt av trodde mange også at druknede personer kunne flyte opp til overflaten under hundedagene.

Mye av dette har en naturlig forklaring ettersom slutten av juli og august kjennetegnes av varmt og fuktig vær.

— På denne tiden har vi normalt sett årets høyeste temperaturer, både i luft og sjø. Atmosfæren er også på sitt mest fuktige. Dette har selvfølgelig gjort at melkeproduktene lett kunne bli sure og maten råtne, iallefall før folk flest fikk kjøleskap, sier Eitrheim.

Intenst bygevær

I hundedagene kan vi også få en fuktig værtype. Hvis det først begynner å regne, så regner det mye.

— Dette kommer ofte som intenst bygevær, sier meteorologen.

Hundedagene ble først omtalt i oldtidens Egypt der man observerte at Hundestjernen, eller Sirius, startet sin stigning samtidig som den varmeste delen av året startet. Vannstanden i Nilen steg på det samme tidspunktet.

Uttrykket spredte seg etter hvert over hele verden. Mest til kulturer langs kysten, men også til innlandet.

Tror ikke på sol

Til tross for eldgamle tradisjoner og ordtak vil Eitrheim ikke prøve å forutsi været en måned fram i tid. Det eneste som er sikkkert er altså årets høyeste gjennomsnittstemperatur og en fuktig atmosfære.

Selv om vi nå har stabilt, varmt sommervær er det ifølge meteorologen svært lite sannsynlig at dette vil fortsette helt fram til 23. august.

— Vi kan ikke basere været på disse setningene. Vanligvis vil slutten av juli by på variasjon. Det er ytterst sjeldent at vi får en stabil værtype med sol hele denne perioden. Om det skulle skje nå, ville det være utrolig, sier Eitrheim.

Publisert

Les mer om dette temaet

  1. Sjekk kjøleskapet, hundedagene er her!

  2. Merkedager i juli

BT anbefaler

Hvor bor de rikeste i byen? Sjekk skattekartet.

Er det høyere inntekt blant personene i ditt postnummer enn i nabostrøket? Og hvor har beboerne høyest snittformue?

LES SAKEN