- Iskald og opptatt av sex

Beregnende og kynisk. Slik beskriver aktor Erik Andersen.

TILTALT: Erik Andersen er tiltalt for overgrep mot 66 gutter. Helge Skodvin (Arkivfoto)
  • Liv Solli Okkenhaug
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over 12 år gammel

Etter et fem måneder langt rettsmaraton, startet statsadvokat Per Egil Volledal tirsdag sin prosedyre i lommemann-saken.

— Overgrepssakene tegner et bilde av en mann som oppfører seg iskaldt. Han er beregnende i situasjonene han selv skaper, og har stor improvisasjonsevne i forhold til hvordan han tilnærmer seg guttene, sa statsadvokat Per Egil Volledal i sin prosedyre i lommemann-saken tirsdag.

- Han er opptatt av sex

Han mener Andersen ikke er troverdig når han nekter straffskyld for 50 av overgrepene han er tiltalt for.

Ifølge aktor mangler Andersen empati med sine ofre. Han viste blant annet til at 58-åringen har anmeldt en av guttene han er tiltalt for overgrep mot for falsk forklaring.

Andersens forklaringer om hva som ligger bak overgrepene, har heller ikke overbevist statsadvokaten.

— Han skylder på ytre omstendigheter, og avviser at det er noe seksuelt motiv bak det som skjer. Han sier han ønsker seg en relasjon, noe som er tilfelle i mange overgrepssaker der gjerningsmannen bygger opp et tillitsforhold over tid. Men Erik Andersen viser med det han gjør at han nettopp ikke er opptatt av relasjoner, han er opptatt av sex. Hans kontakt med guttene er begrenset til den tiden det tar å oppnå en seksuell kontakt, sa Volledal.

Samme sted, samme klær

Sentralt for forsvarer Gunhild Lærum har vært påstanden om at det må finnes flere «lommemenn» som står bak mange av sakene Erik Andersen er anklaget for. Det avviser aktor Volledal fullstendig.

— Det må i tilfelle være flere lommemenn som begår overgrep over tid, og på forskjellige steder. Ikke i noen av sakene har lokalt politi klart å finne noen gjerningsmann i nærmiljøet. Disse mulige copycatene må i tillegg ha startet ganske samtidig, og alle må ha gitt seg sommeren 2006. Alle må være i samme aldersgruppe, de må ha fellestrekk når det gjelder bekledning, og de må forflytte seg over tid, også i løpet av samme dag. Og de må alle begå overgrep når Erik Andersen er i en eller annen geografisk nærhet, sa Volledal.

Politiet har brukt mye tid på å kartlegge Erik Andersens bevegelser gjennom de 7 årene tiltalen strekker seg over.

— I de sakene hvor vi ikke har DNA eller en erkjennelse fra Andersen, så har vi en eller annen geografisk plassering av hvor Erik Andersen har vært. Han er alltid et sted som ikke utelukker ham som gjerningsmann, og i noen av tilfellene er han plassert svært nært både i tid og sted, sa Volledal.

- Ikke utelukket

Dette er også det som skiller sakene i tiltalen fra forholdene som ble henlagt, forklarte statsadvokaten til dommerne.

— Men det at vi ikke har klart å plassere ham geografisk i de henlagte sakene, utelukker ham heller ikke som gjerningsmann. Vi har ingen saker der han er plassert steder som betyr at han ikke kan ha begått overgrepene, sa Volledal.

Tidligere på dagen slaktet han deler av politiets etterforskning i lommemann-saken.

Publisert: